Okružno tužilaštvo Bijeljina zaprimilo zvaničnu prijavu protiv Dakića i Kikića

Rukovodstvo Javne ustanove „Vode Srpske“ moglo bi se naći pred sudom. Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH zaprimila je prijavu Sindikata „Voda Srpske“ koji ukazuje na niz kriminalnih radnji direktora ove ustanove Milana Kikića i poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milana Dakića. Nakon uvida u dobijeni dokument, Agencija je prijavu proslijedila Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, koje odlučuje o daljim koracima.

Republika Srpska 15.11.2016 | 19:04
Okružno tužilaštvo Bijeljina zaprimilo zvaničnu prijavu protiv Dakića i Kikića
Iako su od katastrofalnih majskih poplava, koje su pogodile Semberiju, prošle dvije i po godine, tragovi su i dalje vidljivi, a zebnja stanovnika od novih izlivanja rijeka nikada nije utihnula. Mnogi projekti iz programa hitnih mjera zaštite od poplava provedeni su u djelo u drugoj polovini 2014. i u 2015. godini, ali u ovoj čak nijedan.

„Ono što znam je da je završena projektna dokumentacija za drinski nasip i da je u toku izrada elaborata o eksproprijaciji zemljišta gdje će se graditi drinski nasip. Sve bi trebalo biti gotovo do proljeća sledeće godine i tek tada se može očekivati da krene izgradnja drinskog nasipa. Na vaše pitanje da li je moglo brže - jeste. Dosta vremena se izgubilo na samom početku prije izrade idejnog projekta, tada je bilo nekih komplikacija oko tenderisanja, pa se tu vrijeme izgubilo“, kaže za BN televiziju komandir jedinice Civilne zaštite grada Bijeljina za rad na vodi Zdravko Stevanović.

Međutim, nadležni u „Vodama Srpske“, nisu gubili vrijeme, bar ne u kršenju zakonskih procedura i brojnim zavrzlamama. Sindikat „Voda Srpske“ u prijavi, koju je uputio Agenciji za prevenciju korupcije BiH, navodi niz kriminalnih radnji koje u ovoj javnoj ustanovi provode direktor Milan Kikić i narodni poslanik Milan Dakić.

„Drastično se krši zakon o javnim nabavkama, potpisuju se fiktivni ugovori i primaju se fiktivne fakture koje se plaćaju a poslovi uopšte nisu izvedeni ili su izvedeni samo djelimično (primjer ugovori do 6.000 KM ili ugovor sa „Bijeljina-putem“ na iznos od 144.000 KM“, navodi se u prijavi.



„Bijeljina-put“ Milanu Dakiću vraća 100.000 KM u kešu koje je on koristio za kupovinu glasova na prethodnim izborima – tvrdi Sindikat „Voda Srpske“ u prijavi i navodi još primjera u kojima se, citiramo, „krši zakon o javnim nabavkama i pljačka veliki novac koji se obezbjeđuje preko kredita Evropske investicione banke i Fonda solidarnosti“:

„Još drastičniji je primjer potpisanog ugovora sa firmom „Keso-promet“ iz Zvornika za čišćenje korita Drinjače u Šekovićima, koji je po cijeni bio petoplasirani i skuplji od prvoplasiranog „Prijedor-puteva“ za čitavih 1.500.000 KM“.



Sindikat „Voda Srpske“, između ostalog, tvrdi i da direktor Kikić i poslanik Dakić u privatne svrhe koriste službena vozila ove ustanove, a da je o svim kriminalnim radnjama upoznat resorni ministar Stevo Mirjanić, koji ništa ne preduzima. Zato je Sindikat prijavu uputio na adresu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

„Mi izvršimo analizu dostavljenih prijava i gdje utvrdimo da ima indicije i osnov sumnje za počinjenje nekog krivičnog djela mi takve prijave prosleđujemo nadležnim tužilaštvima. A tužilac je taj koji će odlučiti o daljim koracima. Da li prijavu proslijediti nekoj policijskoj agenciji ili nekoj drugoj instituciji zavisi od tužioca. Ne bih govorio o pojedinačnim slučajevima“, potvrdio je za BN televiziju direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Hasim Šabotić.



Dok se čeka odluka tužioca, stanovnicima Semberije potrebno je čelično strpljenje.

„Agencija vodi proceduru oko izrade projektne dokumentacije i kompletnog procesa projektovanja i izgradnje drinskog nasipa i to je jedina adresa gdje se mogu tražiti dobre i loše strane. Novac je obezbjeđen davno, još 2014. godine“, napominje Zdravko Stevanović.

Gdje je taj novac završio i do kada će „Vode Srpske“ da tresu kriminalne afere – pitanje je na koje će odgovor, možda, dati nadležni istražni organi.

A hladna Drina, čuvena po svojoj plahovitoj naravi, i dalje će da prkosi i prirodi i ljudima.

(BN televizija)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

wikiliks

15.11.2016 16:32

Evo jedne od sema Milan Kikic (Zvornik)-Zoran Stevanovic (nacelnik Zvornika)- Keso promet (Zvornik), a nadje se tu ponesto i za Spomenku Stevanovic pred. Kluba poslanika dns (Zvornik).

ODGOVORITE
Name

Caco Praga

15.11.2016 19:32

Jel to onaj Debeli sto sa Kesom napravi pumpu i zgrade po Zvorniku od prepranih para (u mutnoj Drini) porijeklom iz Srbijanskog podzemlja. Prevezenog na skeli kod Sepka od strane sigurnosne agencije Generalove, Sefa F. i Debelguzog. SIKTER!

Name

Jirgen

15.11.2016 19:46

Ćuti Caco...ako te uhvate Dejo Enikon sa njegovim pajdama Igorom mladim Bajom, Čubrijem i BG mecenom Kokezom nadrljao si.

Name

Ahagabege

15.11.2016 19:48

Opasan ovaj guzonja iz Zvornika ili Loznice ili..

Name

Roćević

15.11.2016 20:36

Zaboravio si Dejana Ilića. I on se je sa debelim nafatiro.

Name

Penzioner

16.11.2016 05:59

Na ocigled narodnih poslanika ia zvornika i glinica je oplackana za oko milijardu pa sto nebi i putarska preduzeca pa niko nije iako su pojedini poslanici u trecem ili cetvrtom mandatu i sa i neznaju

Name

dns

15.11.2016 16:52

Evo mi od sutra postajemo postena stranka a mozda i od malo sutra.

ODGOVORITE
Name

Piši propalo

16.11.2016 06:21

Završiće Pavic problem sa Tužilaštvom RS, a Micic sa Agencijom za borbu protiv korupcije gdje je njegov kadar Andjelic rukovodilac.

Name

Kozinci

15.11.2016 17:09

Kikić je u martu dolazio u Kozince i Mačkovac, obilazio je zapuštenu kanalsku mrežu i onda jeo prasetinu kod Perića. Naobećavao se i otišo i nikad više nije došo u Gradišku. Rekao je Goran Vukotić da od toga ništa nema.

ODGOVORITE
Name

Kiki

15.11.2016 17:13

Srpska u kriminalnim vodama.

ODGOVORITE
Name

Pošteni tužilac

15.11.2016 17:18

Je li još vrijedi: "VRANA VRANI OČI NE VADI"

ODGOVORITE
Name

Javna tajna

15.11.2016 19:31

DNS firme: Niskogradnja Marjanović, Trio kop, Trgo trans, Keso promet, Bijeljinaput, itd.

ODGOVORITE
Name

bn

15.11.2016 20:53

Kakav bijeljina put on propada

Name

realan

15.11.2016 19:35

Dns -kriminalna sekta,sve pohapsiti.

ODGOVORITE
Name

BL

15.11.2016 20:14

A STA TEK RECI ZA OVOG NESICA!!!ZALE SE VLASNICI PUTARSKIH FIRMI DA IH REKETIRA KAKO JE DOSAO ZA DIREKTORA PUTEVA...NECE MARKE DA IM PLATI DOK MU NE DONESU 15%. NARAVNO KADAR DNS-A

ODGOVORITE
Name

To sindikat

15.11.2016 20:56

Svi pomenuti su teske lopuze i pijavice drzave,pa oni izmisle tender za kosenje trave oko rjeka i kanala,pa fakturisu i pisu da su kosili travu u decembru,januaru,februaru...kada je trava uveliko prekrivena snjegom...firme koje imaju dva trimera i raspadnuti kombi i nijednog prijavljenog radnika ostvaruju milijonski obrt...kako na republickom tako se radi i na lokalu bez obzira na politicku opciju koja je na vlasti.Otkako znam za sebe uvjek iste njuske odlucuju o nasim zivotima.

ODGOVORITE
Name

Riko

15.11.2016 22:10

Kikic je miloner

ODGOVORITE
Name

Darko

15.11.2016 22:27

Dokle Dragane Andjelicu?

ODGOVORITE
Name

pinkova zvjezdica

16.11.2016 06:26

Hoce odgovarace isto kao sto ce odgovarat ovaj sto je potopio Banjaluku tamo gdje nikad nije plavila.

ODGOVORITE