Mjere zabrane: Knjižili imovinu čak i na mrtve

U Kantonalnom sudu u Sarajevu održano je ročište za određivanje mjera zabrane za osam lica uhapšenih u akciji "Pravda".

Bosna i Hercegovina 13.11.2016 | 14:54
Mjere zabrane: Knjižili imovinu čak i na mrtve
Mjere zabrane napuštanja mjesta boravka i putovanja određene su za osam osumnjičenih, odnosno Edinu Mutevelić, Emira Karaču, Peru Vukovića, Hajrudina Omerbegovića, Muhameda Hadžiomerovića, Kemu Kapura, Edina Banovića i Muamera Pitu.

Za Kapura, Karača i Omerbegovića je zatražena zabrana obavljanja djelatnosti kao i za Pitu koji je osumnjičen da je kao kurir Opštinskog suda u Sarajevu prodavao informacije Delimustafiću.

Naime, Tužilaštvo sumnjiči ovih osam osoba da su uz pomoć Lejle Fazlagić, bivšg sudije Opštinskog suda u Sarajevu, mimo zakona uknjižili imovinu na 70 lica od kojih su neki i tada već bili mrtvi.

Edina Mutevelić je zajedno sa Emirom Karačom osumnjičena u predmetu da je oštetila "Hipo Alpe Adria Banku" za 1,6 miliona KM, tako što je raskinula ugovor o zalogu imovine koji je potpisala još 1999. godine sa "Dubrovačkom bankom" koju je naslijedila "Hipo banka", a nakon što je Lejla Fazlagić omogućila da vrati nekretninu ona ju je prodala "Ceneksu" DOO čiji je vlasnik Alija Delimustafić, a da nije naloženo da se vrati dva miliona KM koje je Mutevelić dobila kao kredit uz zalog nekretnine.

Tužilaštvo kantona Sarajevo tereti 14 optuženih i za kršenje urbanističko-regulacionog plana na području Marijinog dvora gdje je trebalo da se gradi šestospratnica veća od "Siti centra".

UHAPŠENA JOŠ DVA OSUMNjIČENA LICA

Policijski službenici Federalne uprave policije /FUP/ danas su u nastavku operativne akcije "Pravda" na području Kantona Sarajevo uhapsili lica čiji su inicijali A.L. i H.S. koji se sumnjiče za krivično djelo pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

Policija je izvršila i pretrese na još dvije lokacije na području Kantona s ciljem pronalaženja tragova i dokaza koji mogu koristiti za krivični postupak, saopšteno je iz FUP-a.

Uhapšena lica su privedena u službene prostorije FUP-a radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku biti predata u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

FUP podsjeća da je 11. novembra pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva započeo realizaciju akcije "Pravda" na području Federacije BiH i Republike Srpske.

U sklopu akcije, a po naredbi nadležnih sudova, izvršeni su pretresi na više od 40 lokacija u BiH i uhapšeno 15 lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelima organizovana kriminalna grupa u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, povreda zakona od sudija, pranje novca i prevara.

Izvor: Nezavisne novine/SRNA

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

peri

13.11.2016 15:08

Kad je red na colovice da se hapse

ODGOVORITE
Name

Jovan

13.11.2016 15:45

Sve ovo je mala maca šta je Mirko Čolović pokro. Možda su ovi kod Čolovića učili zanat .

ODGOVORITE
Name

Stan

13.11.2016 16:25

Mojoj majci vlasti u Sarajevu još nisu vratile stan, još se vodi proces pred stambenom komisijom. Treba pročešljati i stambene poslove.

ODGOVORITE
Name

Čajevac

13.11.2016 18:08

Pitajte Karaču za Čajevac,kakve veze ima sa Dodikom i sa tužiteljicom Slavicom Matijaš?

ODGOVORITE
Name

Adnan

13.11.2016 18:10

Hoće li Karača odgovarati za lopovluk koji je počinio u ime Vukovića vlasnika Astra ktiminalno-kockarske firme?

ODGOVORITE
Name

Vrlo tesko cak i u Bosni

13.11.2016 22:05

Oni su ta knjizenja mogli raditi na ime clanova porodice i ljudi cije su punomoci nekad dobili. Toga ima svugdje i niste uopste daleko od EU u tome. Mislim da ste mali prvacici za ove ale i njihove kriminale.

ODGOVORITE