Agarval tužio Komisiju za hartije od vrijednosti

Akcionari „Krajina osiguranja“ iz Indije Naveen Aggarwal i Gupta Neete podnijeli su tužbu protiv rješenja Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske kojim im je naloženo da objave ponudu za kupovinu svih akcija „Krajine“, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba

Republika Srpska 11.11.2016 | 12:30
Agarval tužio Komisiju za hartije od vrijednosti
Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske utvrdila je da su Aggarwal i Gupta Nepte djelovali zajedno pri kupovini akcija „Krajine“, te ih obavezala da objave ponudu za preuzimanje preostalih akcija ovog društva.

Iako je rješenje Komisije doneseno 25. oktobra, ono još nije uručeno akcionarima iz Indije. Međutim, s obzirom na to da su već podnijeli tužbu ptoriv tog rješenja, jasno je da su oni sa njim i te kako upoznati.

U Komisiji za hartije od vrijednosti su potvrdili za CAPITAL da je tužba podnesena kao i da još uvijek nisu dobili izvještaj da je Aggarwalu i Gupti rješenje uručeno.

„Od punomoćnika Naveena Aggarwala i Gupte Neete obaviješteni smo da su oni 5. novembra Okružnom sudu u Banjaluci podnijeli tužbu protiv rješenja Komisije. Oni su tom tužbom tražili i da se odloži izvršenje rješenja Komisije do konačne sudske odluke“, rekli su u KHOV i dodali da će razmatrati zahtjev Aggarwala i Gupte za odlaganje izvršenja njihovog rješenja.

Rješenjem koji je KHOV donijela Aggarwal i Gupta Neete obavezani su da za akcije „Krajine“ ponude veću cijenu između one od jednu KM po akciji i knjigovodstvene vrijednosti akcija sa pravom glasa utvrđene na dan posljednjeg godišnjeg finansijskog izvještaja.

Svaki akcionar „Krajina osiguranja“ može, putem nadležnog suda, zahtijevati obavezno zaključenje ugovora o prodaji akcija pod uslovima pod kojima je morala biti objavljena ponuda za preuzimanje.

Takođe, rješenjem Komisije Aggarwalu i Gupti je zabranjeno pravo glasa na Skupštini akcionara „Krajine“ po osnovu akcija stečenih dokapitalizacijom krajem prošle godine sve dok ne sprovedu postupak preuzimanja u skladu sa zakonom.

Agencija za osiguranje Republike Srpske je, zbog niza nezakonitosti koji su Aggarwal i Gupta Neete počini od kako su preuzeli upravljanje ovim društvom, krajem jula uvela vanrednu upravu u „Krajinu“ čijim poslovanjem se bavi i MUP Republike Srpske.

„Krajina osiguranje“, koje je bilo u većinskom vlasništvu Republike Srpske, krajem prošle godine je dokapitalizacijom promijenilo vlasnika, tako što su Amerikanac indijskog porijekla Naveen Aggarwal i Gupta Neete kupili emisiju akcija za blizu sedam miliona KM.

Izvor: Capital

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Gilgameš

11.11.2016 11:44

Odlično! Sad će mile lovu krasti i prebacivati svojim kompanjonima putem sudskih odluka. Tegeltija Milan je miletov poslusnik i neće biti problema.

ODGOVORITE
Name

nece biti lako

11.11.2016 15:53

Obzirom da je Agarval USA drzavljanin koji je akcije kupio nas slobodnom trzitu i sa njima radi sta mu je volja, mislim da njemu nasi u ministarstu ne mogu raditi ono sta rade drugima jer bi se u sve upetljala USA ambsaada stiteci svog drzavljanina

ODGOVORITE
Name

BRUKA

12.11.2016 17:32

OVO I JESTE TEGELTIJINA PRICA, U SARADNJI SA SUDIJOM SMAILOM BEGOVICEM, OVAJ INDIJAC JE SAMO IGRACKA KOJA JE PROSETALA KRAJINOM, ALI ZGRADU KRAJINE HOCE I KUM ZA SALON FARMACEUTSKE OPREME,VODICE SE BORBA.A TI STO LJUDI IDU NA ULICU, MA TI NEMA VEZE,VAZNI SU POJEDINCI. BRUKA I SRAMOTA OD OVE NASE KVAZI DRZAVE, DABOGDA VAM SVE IZASLO NA NOS

ODGOVORITE