Poljoprivrednici privode kraju žetvu

Poljoprivrednici u Semberiji privode kraju žetvu kukuruza i sjetvu ozimih kultura, ali na poljima imaju još posla, kažu stručnjaci.
Prema riječima Gorana Perkovića, profesora na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo, vrijeme je kada treba pravilno ukloniti žetvene ostatke, duboko uzorati zemlju i uz određenu agrotehniku pripremiti oranice za predstojeći zimski period.

Republika Srpska 11.11.2016 | 12:10
Poljoprivrednici privode kraju žetvu
"Ovo je neophodno učiniti kako bi oranice spremne i plodne dočekale proljeće i sjetvu jarih kultura. Treba napomenuti da zemljište u našem području oskudijeva humusom", rekao je Perković Srni.

Govoreći o sadržaju humusa u zemljištu na našim proizvodnim područjima, Perković kaže da je on, uglavnom, slab i kreće se od dva do četiri procenta, pa je pravilnom agrotehnikom neophodno povećati njegov sadržaj, što će analiza zemljišta vjerodostojno pokazati.

Klasična analiza kontrole plodnosti zemljišta košta 28 maraka sa PDV-om, a ako ovu agrotehničku mjeru bude subvencionisao Agrarni fond i resorno ministarstvo, cijena će biti još povoljnija za poljoprivredne proizvođače.

Perković napominje da bi poljoprivrednici trebalo već sada da razmišljaju o korišćenju podrivača na njivama jer zemlje u okruženju, kaže Perković, podrivače u obradi zemlje koriste već desetak godina, pa je taj sistem agrotehnike potrebno primijeniti i na ovdašnjim parcelama.

"Nakon podrivanja lakše je obaviti duboko, ali i plitko oranje, pa je i ekonomski ova agrotehnička mjera dosta isplativija. A, da bi se u poljoprivredi postigli željeni rezultati neophodno je u ovo doba godine obaviti analizu zemljišta, posebno na onim parcelama koje više godina nisu bile u sistemu kontrole plodnosti zemljišta", istakao je Perković.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar