Šta sprema Partizan za prelazni rok?!

Trojicu povratnika, strance bez greške i klince iz škole! „Letnja pijaca za mene nije interesantna, sad pravimo tim za Evropu“, uverava Marko Nikolić.

Fudbal 12.11.2016 | 23:00
Šta sprema Partizan za prelazni rok?!
Odlučujući prelazni rok za Partizan!

Nije apokaliptičan, ni euforičan, već, čini se, realan pogled na stanje u timu i tržištu Marka Nikolića, u susret zimskoj fudbalskoj pijaci, na kojoj crno-belima sledi, po svemu sudeći, još jedno tumbanje ekipe.

Prošlog januara Ivan Tomić je doveo osmoricu novajlija, letos u saradnji sa Ivicom Ilijevimjoš 11, a sad će sportski direktor kluba iz Humske 1 u dogovoru sa šefom struke morati da vodi računa o nekoliko detalja, od kojih su bar tri upečatljiva: da i njemu ispuni bar neku želju kao prethodniku, da ne oslabi tim i da pogodi u dovođenju igrača, bilo da su oni sa područja Srbije, bivše Jugoslavije ili Afrike, Južne Amerike...

„Čeka nas prelazni rok, za nas iz mnogo razloga odlučujući“, upozorava Marko Nikolić u intervjuu za zvanični sajt Partizana.

Šta to znači - nije teško zaključiti.

„Imamo specifičnu situaciju sa nekoliko igrača i njihovim ugovorima. Moramo u obzir da uzmemo finansijsku situaciju, neko će morati da se proda da bi ostatak tima imao mirnoću u vidu primanja svojih zarada na proleće, što je preduslov dobre atmosfere“.

Povrh svega, na Topčiderskom brdu će, bar tako kažu, gledati da ne ponovo grešku od letos, kad su tim za kvalifikacije u Ligi Evrope pravili mesec dana pre početka takmičenja.

„Prelazni rok ima i drugu dimenziju. Da se u njemu pravi tim za Evropu. To se ne radi u junu, nego u januaru. One koji budu otišli moraćemo da zamenimo kvalitetnim igračima“.

U tom smislu, povratnik na klupu Parnog valjka najavio je oživljavanje koncepta koji je u ovom veku, između ostalog, rezultirao plasmanima u Ligu šampiona (2003, 2010) i grupu fazu Lige Evrope (sedam puta).

„Potrebno je da se vratimo višedecenijskoj poslovnoj politici, zasnovanoj na tri izvora. Prvi podrazumeva igrače iz škole, sportsku i tržišnu budućnost kluba. Drugi je izbor dva-tri povratnika, čiji igrački i ljudski kvaliteti daju boju i dušu Partizanu. U odnosu na pozicije koje nemamo stižemo do trećeg izvora, to su igrači iz ovdašnje lige i(li) regiona - najbolji na određenim pozicijama - ili stranci u čijem dovođenju ne sme da bude greške. Nismo daleko od te politike, uz određene korekcije na planu tiču dečaka iz škole i pronalaska povratnika“.

Za novajlije, bilo da su iz Srbije ili iz inostranstva, potrebna su finansijska sredstva. A na tom polju crno-belima ne cvetaju baš ruže. Otuda s jedne strane obazriva, ali i za Grobare pomalo ohrabrujuća poruka Marka Nikolića.

„Budemo li kao klub imali dovoljno koncentracije da realizujemo zamišljeno steći ćemo pravo da verujemo u nastavak pobednilčkog niza. Da se nadamo kako ćemo ugroziti još jednu poziciju na tabeli i istinu potražiti tamo gde je najvažnije. U Evropi. Letnji prelazni rok je za mene neinteresantan, doživljavam ga kao bonus. Ako se tad pojavi na tržištu ekstremno pojačanje na nekoj poziciji - uvek je dobrodošlo Partizanu. Sve drugo što bismo doveli u junu, očekujući da nam vrati u julu, ne bi bila logika“.

IMALI SMO GLAVOBOLJE, SAD SMO DRUGI, TO NE ZNAČI NIŠTA

Tom obrnutom logikom išli su i Iliev i Tomić, debitanti na svojim direktorsko-trenerskim funkcijama, zbog čega je Partizan platio visoku cenu u vidu rane eliminacije sa međunarodne i brzopoteznog upadanja u minus u odnosu na Crvenu zvezdu na ovdašnoj sceni. Morao je da se vrati Marko Nikolić, da popravi to stanje u ekipi, pa tek sad - tri meseca posle njegovog angažmana - ovaj tim dobija primese ozbiljnog.

„Ne volim mnogo da se osvrćem, jer ne mogu da utičem na ono što je bilo juče. Posao trenera je da se fokusira na danas i sutra. Da smo gledali u prošlost to nas ne bi nigde odvelo. Naravno, u stručnom štabu smo analizirali sve i dobijali glavobolje po mnogim pitanjima. To je bilo za našu internu analizu. Postavili smo pravila ponašanja unutar ekipe, svlačionice, stvorili hemiju i doveli Partizan to nivoa da igra takmičarski fudbal. Da se zna ko, šta, kad i kako radi. Da ne budemo grupa talentovanih pojedinaca, gde svako radi igra kako hoće, nego ekipa u kojoj se zna šta ko i na kom delu terena sme i može. Period nije bio lak, ali smo napravili pomak“.

Posle produženog eha Tomićevog režima, koji je za posledicu imao poraze od Vojvodine i Spartaka, Nikolićev Partizan je na 11 takmičarskih utakmica slavio deset puta i zabeležio samo jedan remi, uz gol-razliku 27:4.

„Od toga smo u Surdulici primili prvi gol iz igre u pomenutom periodu. Prethodno smo savladali iz jedanaesterca (Mladost Lučani), iz prekida (Napreda u kupu) i posle slobodnog udarca (Radnički Niš). To nisu razlozi ni za kakvo zadovoljstvo. Jesmo došli do drugog mesta na tabeli, ali drugo mesto u Partizanu ne znači ništa“.

AKO POČNEMO DA SABIRAMO, DELIMO...

Nije ni 15 bodova manjka kao što je bilo prošle sezone u ovo doba kad Zoran Milinković i Ljubinko Drulović nisu mogli da izdrže ritam takmičenja na tri fronta.

„Ono što smo uradili nije nam palo s neba. Partizan poseduje dobru kombinaciju mladosti i iskustva, ima i grupu igrača sa takmičarskim iskustvom. Na nama je da nastavimo ovim putem. Rano je za svođenje računa. Nismo se bavili matematikom, ona u fudbalu može da igra ulogu tek pred završna dva-tri kola. Ako danas počnemo da delimo, sabiramo, oduzimamo... Odosmo na stranputicu. Moramo da živimo za svaku sledeću utakmicu“.

Nikolić je i intervjuu pohvalio doskorašnje rezerviste Milana Radina i Petra Đuričkovića, rečima da im „Bog i lopta vraćaju“ i da koriste minuta na odgovarajućio način. Alena Stevanovića je opisao kao igrača neospornog kvaliteta i još uvek nestabilne karijere, Marka Jankovića kao fudbalera velikog potencijala...

NEKI VIDE ŽUTU ŠTAMPU, JA VIDIM SEDMORICU PRED GOLOM I KONTRU ČETIRI NA JEDAN

Na posebno zanimljiv način opisao je dva detalja sa utakmica protiv Radnika i Novog Pazara.

„Ne možemo svi podleći utisku žute štampe i žutih portala. Za mene je utisak trećeg gola protiv Pazaraca činjenica da se u njihovom šesnaestercu nalazilo sedam igrača Partizana, od kojih dvojica (Valeri Božinov i Uroš Đurđević) agresivno napadaju istu loptu. U Surdulici smo pre prvog kola izveli kontru četiri na jedan, gde sva četvorica naših fudbalera sprintaju neverovatnom energijom ka golu rivala. Može li bolje od toga? Pa i neka se sudare oko lopte (Leonardo i Uroš Đurđević, op. aut.). To je ugao gledanja na stvari. Ja sam video sedmoricu u kaznenom prostoru i kontru četiri na jedan. Ne može bolje za trenera Partizana. I za Partizan“.

Na kraju, Marka Nikolića raduje i uočljivo pozitivna timska energija, oličena u načinu na koji pojedinci poput Valerija Božinova proslavljaju golove. Ponekad i na komičan način.

„Protiv Javora smo imali situaciju da se jedan igrač raduje golu, a ostali šetaju terenom. Došli smo dotle da tri sekunde posle svakog pogotka njih 11 bude na gomili. Vide se želja i posvećenost. To je bitan detlaj, jer nije prost kvalitet u zbiru igrača koje imate u timu jednak rezultatu. Nekako mi se čini da smo otišli u previše hvale tokom ovog razgovora, a nismo ni na pola prvenstva“, presekao je, utisak, ispravno šef struke Partizana kao što je svojim dolaskom presekao i seriju loših rezultata, postavivši crno-bele na zdrave noge.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar