Džeko: Moj idol je…

"Postigao sam prelijep gol u prvom nastupu za BiH i još smo pobijedili Tursku. To je vjerovatno utakmica koju nikada neću zaboraviti", kaže Džeko, koji je u intervjuu za Rominu zvaničnu stranicu odgovarao na brojna pitanja.

Fudbal 13.11.2016 | 17:30
Džeko: Moj idol je…
Edin Džeko, kapiten fudbalske reprezentacije BiH, otkrio je u intervjuu za oficijelnu stranicu Rome da je njegov idol bio ukrajinski napadač Andrej Ševčenko.

"Kada sam odrastao moj idol bio je Ševčenko. Dosta sam gledao utakmice Serie A, jer je u to vrijeme to bila najbolja liga na svijetu i za mene je on bio najbolji napadač. Sjećam se njegovih igara za Milan, ali ga pamtim i kada je igrao za Dinamo Kijev. Sjećam se het-trika koji je postigao na 'Nou Kampu' protiv Barselone", rekao je Džeko.

Bh. reprezentativac je istakao da je tokom karijere igrao protiv mnogih sjajnih odbrambenih fudbalera, a da je najbolji, ako bi morao birati, Serhio Ramos iz Real Madrida.

"Igrao sam protiv njega nekoliko puta sa Mančester sitijem, Romom i reprezentacijom BiH. On je definitvno najbolji odbrambeni igrač s kojim sam se susreo", kaže Džeko.

Kapiten reprezentacije BiH je igrao u nekoliko vrhunskih evropskih klubova. Sa Volfzburgom je osvojio naslov šampiona Njemačke, sa Mančester sitijem je bio na tronu u Engleskoj, a tokom tih godina na njega je najbolji utisak ostavio jedan saigrač.

"Teško je reći ko je najbolji fudbaler s kojim sam igrao. Imao sam zadovoljstvo igrati sa jako puno kvalitetnih fudbalera, ali vjerovatno je najbolji David Silva. Nekada sam ga znao zvati 'mali čarobnjak', jer ima sjajnu tehniku, mogao je uzeti bilo kakvu loptu koju ste mu dodali, iskontrolisati je i proći dalje. Uvijek su nas oduševljavale njegove sposobnosti i tehnika", iskren je Džeko.

Za klupski portal otkrio je da je počeo igrati fudbal sa deset godina u Željezničaru, po završetku rata u BiH. Za utakmicu koje se najradije sjeća odabrao je debi u dresu sa državnim grbom 2007. godine na Koševu protiv Turske.

"U svom debiju za reprezentaciju bio sam u startnoj postavi. Gubili smo sa 1:2 i postigao sam gol u finišu prvog poluvremena za izjednačenje. Kasnije smo napravili potpuni preokret i slavili sa 3:2. Postigao sam prelijep gol u prvom nastupu za BiH i još smo pobijedili. To je vjerovatno utakmica koju nikada neću zaboraviti", zaključio je bh. nadapač.

Džeku ove sezone ide sjajno u dresu Rome. Nakon 11 odigranih kola u Seriji A prvi je strijelac prvenstva sa deset golova.

U nedjelju Džeko će sa kapitenskom trakom predvoditi bh. reprezentaciju u duelu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji protiv Grčke. Utakmica u Atini za Džeka će biti 83. u dresu sa državnim grbom. U dosadašnja 82 nastupa postigao je čak 49 golova.

Izvor: mondo.ba/Anadolija

Komentari / 0

Ostavite komentar