Jedan pripadnik HVO-a pušten iz pritvora

Jedan od desetorice bivših pripadnika HVO-a s područja Posavine, koji su prošlog ponedjeljka uhapšeni pod sumnjom da su počinili ratne zločine, pušten je iz pritvora.

Bosna i Hercegovina 09.11.2016 | 22:02
Jedan pripadnik HVO-a pušten iz pritvora
Pušten je Marko Baotić, a tu je informaciju telefonskim putem njegovu sinu saopštio Baotićev advokat i to za vrijeme vanredne sjednice Skupštine Posavskog kantona koja se održava na temu prošlosedmičnih hapšenja.


Na početku zasjedanja predsjednici Skupštine i Vlade Posavskog kantona Joso Marković i Marijan Klaić obavijestili su prisutne o aktivnostima i mjerama koje su poduzeli u vezi pomenutog slučaja, a to je učinio i predsjednik kantonalne HVIDRA-e.

Desetorica bivših pripadnika HVO-a uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su u od maja 1992. do jula 1993. godine, na širem području Orašja, počinile krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Uhapšeni se terete da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatvaranje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta. Nakon hapšenja, Sud Bosne i Hercegovine odredio im je jednomjesečni pritvor.

Izvor: Klix

Komentari / 0

Ostavite komentar