Kako je svlačionica zbog para “prodala“ Nikolu Žigića...?!

Nekadašnji trener Birmingem Sitija o odnosima sa srpskim internacionalcem...

Fudbal 11.11.2016 | 15:00
Kako je svlačionica zbog para “prodala“ Nikolu Žigića...?!
Bilo je to vreme u kojem su milion tek počeli da se sa računa najvećih engleskih klubova prelivaju na one sa plićim džepom. Mnogi su pokušavali da se umuvaju u sam vrh gde je ležao najveći deo finansijskog kolača. Birmingem je tako na sto istresao 6.000.000 funti. Stigao je napadač Valensije. Sasvim druga dimenzija. Igrački, Nikola Žigić je Plavcima doneo i trofej Liga kupa, u poslednjoj sezoni ih je u poslednjem kolu sačuvao u Čempionšipu. Ali novčano - Siti to jednostavno nije mogao da isprati. U Birmingemu se i dalje priča kako je baš Žigićeva plata bila glavni razlog ambisa u koji je klub pao.

Li Klark nije bio taj koji je doveo Žigića. On je stigao dve godine kasnije. Odnos tadašnjeg trenera i srpskog internacionalca tokom dvogodišnje saradnje često je bio tema ostrvskih medija. Novac je sigurno dobrim delom kriv.

"Mnogi su se klubovi interesovali, ali Žigić nije hteo ni da čuje za Blistki istok ili Rusiju. Razumeo sam to. Porodica mu se navikla na Birmingem i nisu hteli da idu. Ali klub je očajnički pokušavao da se otarasi njegove plate. U smislu budžeta, bili smo u najgorih osam u Čempionšipu. Da smo Žigića izbacili iz jednačine bili bismo verovatno u četiri najbolja. Tolika mu je plata bila. Da je otišao mogao sam da dovedem sedmoricu ili osmoricu fudbalera. Ali on je hteo samo u Španiju, jer je tamo već igrao. Ili ostanak u Birmingemu", priseća se Klark u autobiografiji "Crno ili belo, nema sivog".

Pričalo se tada da je Žigićeva početna plata iznosila oko 50.000 funti nedeljno. Birmingem je pogrešio jer u ugovor nije ubacio klauzulu po kojoj se ona smanjuje ako klub ispadne u niži rang. Naravno da su Plavci bili spremni da ga puste, ali Žigić je već bio u igrački zrelim godinama. Takav ugovor nije mogao da izboksuje na drugom mestu. Stoga se i ona čuvena Klarkova kritika iz februara 2013 -  kada je Žigićev trening opisao kao verovatno najgori koji je video u karijeri - obično shvata samo kao pokušaj da se 2,02 centimetara visoki golgeter natera na odlazak.

Klark ne spori da je želja kluba bila da otera Žigića, ali tvrdi da je u ovom konkretnom slučaju imao i podršku ekipe.

"Na treningu pre utakmice (sa Votfordom) ponašao se nepošteno prema klubu, igračima koja naporno radi. I nije mu to bilo prvi put. Ponašao se kao igrač ucveljen zbog toga što ne igra. A nije bilo to jer je igrao. Razgovarao sam sa nekim od iskusnijih igrača o tome da planiram da o ovoj ružnoj temi govorim u medijima i pitao iz za mišljenje. Bilo im je teško, ali su se saglasili, a ja sam doneo odluku da istupim u javnosti. Posle su me jedni hvalili, drugi kritikovali zato što sam izneo prljav veš. A ja prosto nisam imao drugo rešenje, to je bila poslednja opcija".

Bilo kako, dve godine kasnije stadion Sent Endrjuz je aplauzom ispratio Žigića iz kluba.Klark nije ostao u posebno lepom sećanju navijačima u Birmingemu... Ako će se nešto pamtiti, biće to baš trofej Liga kupa. I gol Nikole Žigića. Pa i onaj skok koji je prethodio drugom pogotku za preokret protiv Arsenala.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar