“Slučaj Gudelj” drma Holandiju - iza svega stoje ucjene i Vlado Lemić!

Srpski reprezentativac pod optužbama da se ponaša po naredbama menadžera koji se služi “mafijaškim metodama“.

Fudbal 11.11.2016 | 13:30
“Slučaj Gudelj” drma Holandiju - iza svega stoje ucjene i Vlado Lemić!
Suspenzija Nemanje Gudelja i udaljavanje iz prvog tima Ajaksa i dalje je jedna od vrućih tema u holandskoj fudbalskoj javnosti. Trener Peter Boš je naišao na podršku uprave kluba, navijača i medija u odluci da srpskog reprezentativca precrta iz planova porvog tima.

Podsetimo, Gudelj je suspendovan jer je po Bošovim rečima odbio da sedi na klupi i tražio je zagarantovano mesto u prvih 11. Starteg Kopljanika je rešio da ga suspenduje .

Vodeći holandski mediji poput Telegrafa su posle nekoliko dana otkrili da u pozadini cele priče i sukoba sa Gudeljom stoji moćni fudbalski menadžer Vlado Lemić. Srbin iz BiH i nekadašnji golman banjalučkog Borca je poslednjih godina postao jedna od najmoćnijih fudbalskih menadžera u Evropi, ostvario bliske veze sa RomanomAbramovičem, Predragom Mijatovićem i još nekim moćnim ljudima u svetu fudbala. Na ovaj ili onaj način je bio menadžer Mateji Kežmanu, Aleksu, Luki Modriću, Klas-Janu Huntelaru, Rojstonu Drenteu, Samjuelu Etou, Miralemu Sulejmaniju, Slobodanu Rajkoviću, Eurelju Gomesu, Danku Lazoviću, Branislavu Ivanoviću, Džefersonu Farfanu…

"Ponašanje ovog dečka je instruisano. On nije sam došao na ideju da se ovako ponaša, već mu je tako naredio menadžer. Iza svega stoji njegov agent Vlado Lemić koji se služi mafijaškim metodama. Gudelj je igrač čija vrednost je jako počela da opada i agent mu je naredio da se ovako ponaša kako bi ga što pre prodao", rekao je Johan Derksen, bivši fudbaler i trenutno jedan od vodećih novinara u holandskoj fudbalskoj javnosti.

Telegraf piše da je Lemić nagovorio Gudelja da zaradi suspenziju i da dovede Ajaks u situaciju da mora da ga proda. Upravo je Lemić bio menadžer u Gudeljovom transferu iz AZ Alkmara u Ajaks i tom prilikom je uspeo da Nemanjinom ocu Nebojši  obezbedi posao trenera u omladinskim kategorijama slavnog kluba iz Amsterdama. Deo transfera je bio i prelazak Gudeljovog mlađeg brata u Ajaks.

Za Lemića se navodi da je vedrio i oblačio u PSV Ajndhovenu u periodu od 2000. do 2008. godine i da je u klub "ušao" preko transfera Mateje Kežmana i tadašnjeg treneraErika Geretsa koji ga je tokom igračke karijere trenirao u Lirsu. U Ajndhovenu je Lemićostvario prijateljske veze sa tadašnjim direktorom Frankom Arnesenom, sledećim trenerom Gusom Hidinkom, direktorom Stenom Volksom i glavnim skautom Pitom deVizerom. Kasnije su njegovim posredstvom u PSV došli Danko Lazović i SlobodanRajković. Vremenom je postao čovek preko kojeg je PSV završavao najveće transfere, ali "u papirima" je uvek stajalo ime nekog drugog agenta, najčešće Rodžera Linsa.

"On nije bio zvaničan menadžer Kežmana, već je došao u ulozi savetnika Kežmanovog oca. Ali u suštini, on je bio čovek koji je završio ceo posao", rekao je tadašđnji predsednik PSV Ajndhovena, Hari van Raj.

Lemićeva valadavina u Ajndhovenu je završena kada je ušao u sukob sa tadašnjim direktorom Janom Rekerom.

"Ovo što sada radi sa Gudeljom, je sličan scenario koji smo mi imali sa njegovim igračima u PSV Ajndhovenu. Imao je ogromnu moć u klubu i u jednom trenutku je situacija otišla potpuno van kontrole i postalo je ludo. Kada nam je tražio da platimo 11.000.000 evra za 27-godišnjeg Luizaoa iz Benfike i da pritom platimo veliku platu igraču i velike troškove menadžerske komisije, postalo je jasno da moramo da ga izbacimo iz kluba. Pretio je da će povući sve njegove igrače iz kluba ako ne dovedemo Luizaoa. Morali smo da ga se rešimo i da prekinemo svaku vrtsu poslovanja sa njim. Kada njemu date samo mali prostor da uđe u klub, verujte mi da će vam iskopati celu rupu", rekao je Reker povodom slučaja Gudelj.

U međuvemenu se oglasila i zloglasna ultras grupa najokorelijih Ajaksovih pristalica pod imenom "F-sajd". U saopštenju su poručili Gudelju da je završio sa njihovim klubom i da povede sa sobom i svog agenta.  

Međutim, Srbin ima još dve godine ugovora i holandski mediji pišu da bi Ajaks mogao da ga pošalje u mladi tim i obezbedi mu sve uslove koje garantuje profesionalni ugovor čime ne bi prekršio fudbalerova prava.

Ili će u januaru ipak doći do transfera, a kao moguća destinacija se pominje Sanderlend.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar