Šokantna činjenica o kraljevskom braku

Kraljica Elizabeta II i princ Filip u braku su 69 godina, ali svoju intimu dobro kriju. Ipak, nova Netflix serija “The Crown” potsetila je nas je na jednu zanimljivu činjenicu o kojoj se retko govori: kraljica i njen suprug princ su rođaci.

Zanimljivosti 09.11.2016 | 14:36
Šokantna činjenica o kraljevskom braku
Zapravo, oni imaju zajedničkog čukundedu i čukunbabu – kraljicu Viktoriju i princa Alberta, koji su i sami bili u prvi rođaci.

Iako se to možda čini čudnim, nekada je to bila uobičajena praksa među članovima kraljevskih porodica, kada sevodilo računa o tome da se “plava krv” zadrži u uskom krugu, bez uplitanja stranaca.

Pored toga što su rođaci, kraljica Elizabeta II i princ Filip imaju i uzbudljivu ljubavnu priču.

Kada je kraljičin otac kralj Džordž VI posetio Pomorski fakultet u Dartmutu 1939. poveo je svoju tada 13-godišnju ćerku.

Dok se kralj bavio ozbiljnim poslovima, kadet po imenu Filip Mauntbaten, treći Elizabetin rođak i grčki princ, imao je zadatak da buduću kraljicu upozna sa okolinom.

Elizabeta se odmah zaljubila u njega, a kasnije se poverila spisateljici Beti Šo da im na početku nije bilo lako.

“Imala sam 13 godina, a on 18. Bio je kadet i spremao se za odsustvo. Pridružio se mornarici na početku rata i samo povremeno sam ga viđala kad je dobijao odsustvo – mislim dva puta za tri godine. Onda su njegovi stric i strina lord i ledi Montbaten provodili vikende s nama u Vindzoru, a on je otišao na Pacifik i Daleki istok na dve godine”, kaže kraljica.

Par se venčao 20. novembra 1947. i ostalo je istorija.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar