Životna priča Sadija Manea - Liverpulovog čuda od igrača...

Od poderanih kopački i podsmeha na prašnjavim afričkim terenima... Naravoučenije: nikad ne odustaj!

Fudbal 09.11.2016 | 23:45
Životna priča Sadija Manea - Liverpulovog čuda od igrača...
Letos transfer od 30.000.000 funti, danas šepurenje na prvom mestu na tabeli Premijer lige. Sadio Mane ovih dana živi san na Enfildu. Ali nije sve oduvek bilo tako bajno za senegalskog internacionalca. Mnogo toga je 24-godišnji Mane prevalio preko glave pre no što je dočekao transfer u Liverpul.

Pre devet godina teško da bi iko pretpostavio da će mršavi momčić iz gradića Sediju tako daleko dogurati. Ujak ga je poveo na 800 kilometara dug put do senegalske prestonice Dakara. Bio je to trenutak u kojem se sve lomilo kad je reč o Maneovomfudbalskom snu.

Šekspirovskom terminologijom: Biti il’ ne biti.

"Išli smo na probu, bilo je baš dosta dečaka. Sad mi je smešno, ali nikad neću zaboraviti kako me je jedan stariji čovek pogledao, kao da sam na pogrešnom mestu. Pitao me je da zbog čega sam ovde, kad sam mu odgovorio, rekao je: ’Sa tim kopačkama? Kako uopšte možeš da igraš u njima? Samo ih pogledaj’. I bile su loše, baš lope. Pocepane i stare. Nisam imao ni šorts kakav treba. Rekao sam mu da sam došao u najboljem što sam imao i da samo želim da igram, da se pokažem", priseća se Mane u intervjuu za portal Goal.com.

Grešite međutim ako mislite da je ovo jedan od onih traumatičnih uspomena iz detinjstva...

"Mogli ste da vidite izraz iznenađenja na njegovom licu kad sam istrčao na teren. Odmah je prišao i rekao: ’Ti si moj. Igraš za mene’. I tako sam stigao do njegove akademije".

Bio je to samo početak putešestvija. Iako je Mane bio opsednut fudbalom, iako je njegov talenat primećen mnogo pre pomenute probe, porodica nije bila baš oduševljena idejom da napusti dom zarad sportske karijere.

"Oni su veoma religiozni i imali su drugačije planove".

Međutim, ni tako religioznim ljudima nije moglo da promakne da je Mane fudbal jednostavno sanjao. Vremenom su morali da popuste.

"Kad su videli da u mojoj glavi, u mom srcu postoji samo fudbal, dozvolili su mi da odem u Dakar. Za mene druge nije bilo. Ujak je mnogo pomogao, ali ne samo on. U Dakaru sam živeo u porodici koju uopšte nisam poznavao. Moja porodica je poznavala nekog ko poznaje te ljude, pa su me primili u kuću, brinuli o meni. Sve dok nisam otišao u Mec", svedoči Sadio Mane.

Veliku su mu uslugu učinili.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sadio Mane

10.11.2016 07:15

Sadio Mane je prava Mašina od Igrača igrao je i za Red Bull Salzburg.Igrač sa Mozgom za Saigrače i veoma brz i odličan Tehničar pred njim je još velika Karijera možda Real ili Barca još u narednim Godinama.

ODGOVORITE