Stručnjaci: Psovanje na poslu jača tim

Milenijumska generacija ne voli čitanje, telefoniranje i romantične veze, ali jednoj stvari ne mogu odoljeti, a to je psovanje na radnom mjestu. U generaciju Y spadaju osobe rođene od 1980. do 1995. godine. Rijetki među njima su poslodavci, ali zato je svaki treći posloprimac.

Svijet 07.11.2016 | 14:31
Stručnjaci: Psovanje na poslu jača tim
Generacija Y obožava nove, uzbudljive i zanimljive poslove, ali istovremeno čak 3/4 pripadnica obožava ispustiti pokoju sočnu psovku na radnom mjestu, pokazalo je istraživanje provedeno nad 1.500 Amerikanaca.

I muškarci s genom Y vole okruženje u kojem se psuje, a njih 47 odsto osjeća se ugodnije na radnome mjestu ako i kolege vole psovati, a isto mišljenje dijeli 40 odsto prpiadnica generacije Y.

Zanimljivo je da trećina tvdi kako psovanje jača timski rad, a 36 odsto kaže da takav način razgovora pojačava strast za poslom.

I dok mlađe generacije sve više otpuštaju kočnice u radnom okruženju, a pripadnici generacije X još se suzdržavaju od psovki dok razgovaraju s kolegama. Oni su rođeni od 1960. do 1980. godine i njih 58 odsto ne podržava korištenje neprimjerenih riječi pred kolegama.

Isto vrijedi i za tzv. Baby boom generaciju, čiji su pripadnici stari između 50 i 70 godina. Poznato da je da “boomersi” i generacija X od posla traže ravnotežu između poslovnog i privatnog života, dobre međuljudske odnose, pa tako njih 45 odsto kaže da je psovanje na radnom mjestu neprimjereno i ostavlja utisak neprofesionalnosti, dok milenijalci uzvraćaju udarac i tvrde da pokoja sočna psovka ne utiče na radnu atmosferu.

Naučnici sa Sveučilišta u Norfolku u Velikoj Britaniji poručuju da psovanje na poslu pomaže zaposlenicima da se lakše nose sa stresom. Njihovo istraživanje dokazalo je tvrdnju milenijumska generacije da psovanje jača timski duh, a profesor menadžmenta Jehuda Baruč upozorio je kako bi zabranjivanje zaposlenicima da si na taj način daju oduška čak moglo imati i negativan učinak.

Teške riječi ipak nisu dobrodošle pred bitne ili nove klijente i naravno - nadređene osobe.

Psovke se koriste često kao i lične zamjenice

Psovke čine oko 0,7 odsto svih riječi koje čovjek upotrijebi u jednom danu. Iako to ne zvuči kao puno, znajte da lične zamjenice koristimo u istoj mjeri.

Autor knjige “Kratka istorija psovanja”, Melisa Mor, otkriva da je tipičan odnos između nula i tri odsto, a djeca češće nauče prvo psovke nego abecedu.

Ružne riječi na terenu

Fizička aktivnost, ali i psovanje, najbolji su način otpuštanja negativnih osjećaja, pa ne treba čuditi što mnogi sportisti psuju na terenu.

Iako na prvu djeluje odbojno, psovanje se doživljava kao znak iskrenosti, što doprinosi tome da nas više zbližava s ljudima, pogotovo s onima koje smo tek upoznali.

(Nezavisne novine)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hej istina je

07.11.2016 19:49

I ja sam primetio da su ljudi koji psuju,interesantniji,simpaticniji i iskreniji,za neke. Od skora.

ODGOVORITE