Dogovori političara - predstava za javnost

Lideri političkih stranaka u BiH potpisali su na desetine sporazuma, ali se provedeni mogu nabrojati na prste jedne ruke.

Bosna i Hercegovina 05.11.2016 | 08:12
Dogovori političara - predstava za javnost
Od zaštite domaće proizvodnje, preko ustavnih promena, pa sve do privatizacije strateških javnih preduzeća – dogovori su na koje su se svojim potpisima obavezali vodeći lideri u BiH. Međutim, većina tih potpisa završila je kao „mrtvo slovo na papiru“, uglavnom zbog kasnijih neuspelih političkih trgovina.

Profesor na sarajevskom Filozofskom fakultetu Asim Mujkić smatra da razloge zašto potpisi političara u BiH mnogo i ne vrede, treba tražiti u činjenici da se većina tih dogovora sklapa u kafanama, a retko u institucijama.

"Dobro znamo da se ključne odluke ne donose tamo gde bi trebalo - u parlamentima, nego u kafanama ili nakon usmenih i neformalnih susreta. Osim toga, većina tih sporazuma nastaje pod pritiskom međunarodne zajednice. Kako očekivati da će neki sporazum ili dogovor biti proveden ako je suštinska karakteristika vođenja politike u BiH „sporazum o kontrolisanom nedogovaranju“. To govori o paradoksu u kom se nalazi politički život BiH", kaže Mujkić.

On ističe da kada bi bar delić tih sporazuma bio i proveden sigurno bi u BiH napredovala i ekonomija, pravo i građanske slobode.

Politička analitičarka Ivana Marić smatra da je moralna odgovornost političara u BiH na veoma niskom nivou, zbog čega ni njihovi dogovori mnogo ne vrede. Osim toga, sve odluke donose lideri stranaka, dok su parlamentarci koje su građani birali da ih predstavljaju, samo puki izvršioci onog šta im lideri narede.

"Liderima je bitno da naprave neki „događaj“, popune prostor u medijima i onda naprave neku deklaraciju, kako bi poslali građanima poruku da nešto rade. Međutim, unapred znaju da su mnoge od njih neprovodive. Sve to rade kako bi skrenuli pažnju i kako građani ne bi razmišljali o stvarnim životnim problemima. Zato im političari nameću veštačke. Slično je i sa izbornim obećanjima. Tek kada građani počnu kažnjavati političare zbog takvog ponašanja, neke stvari će se promeniti", ističe Marićeva.

Potpisani, a nesprovedeni sporazumi:

Prudski sporazum – potpisali u novembru 2008. lideri SNSD, SDA i HDZ Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović. Između ostalog, sporazum je predviđao ustavne promene uz međunarodnu pomoć, rešavanje pitanja državne imovine i pravnog statusa Brčko distrikta, kao i organizovanje popisa stanovništva 2011. godine.

Platforma o zajedničkom delovanju – u novembru 2010. potpisali lideri SNSD i SDS Milorad Dodik i Mladen Bosić. Dokumentom su precizirani međusobni odnosi i stavovi o bitnim pitanjima u BiH.

Sporazum o vojnoj i državnoj imovini – u martu 2012. potpisali lideri šest stranaka – Milorad Dodik, Mladen Bosić, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, Dragan Čović i Božo Ljubić. Sporazumom je predviđeno da perspektivna vojna imovina, utvrđena odlukama Predsedništva BiH, bude knjižena u vlasništvo državnih organa odbrane.

Sporazum o programsko-projektnoj saradnji SNSD i SDP – u novembru 2012. potpisali lideri stranaka Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija. Obavezali su se na stvaranje povoljnije poslovne klime u BiH, zaštitu domaće proizvodnje, efikasniju i racionalniju javnu upravu, izmene zakona o VSTS o načinu izbora tužioca, zajedničko investiranje elektroprivreda.

Sporazum o formiranju vlasti – potpisali u novembru 2014. SDA, DF i Savez za promene. Obavezali su se na reforme radi oporavka privrede, izmene Zakona o PDV, rešavanje pitanja „Sejdić-Finci“, knjiženje 63 lokacije perspektivne vojne imovine...

Izvor: Blic.rs

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

General

05.11.2016 07:27

Pa ako sprovedu sta ce njima ostati. Sve navedeno je cista farsa i slikanje pred kamerama.

ODGOVORITE
Name

Pametnom dosta...

05.11.2016 07:45

"Sporazum o formiranju vlasti – potpisali u novembru 2014. SDA, DF i Savez za promene..."

Name

Osvit

05.11.2016 07:35

Bosna i Hercegovina je poprimila oblike realiti soua u reziji voda klanova ove zemlje a koautori su stranci sa zapada a u posljednje vrijeme i ovi sa istoka se trude da uzmu ucesce.Svade podmetanja prijateljstva.neprijateljstva niski udarci dohvati ko koga stigne,lopovima korisno,budalama zabavno pametni povracaju od muke.Da bar postoji kakva regulatorna agencija da ogranici vrijeme soua da narod ohladi glavu jer ovako polako klizimo ka kolektivnom ludilu.

ODGOVORITE
Name

Obicna raja

05.11.2016 07:40

Samo je njihov interes za njih bitan a narod nek bije bitku kako da prezivi.

ODGOVORITE
Name

Kad narod živi u bajkama

05.11.2016 07:46

Da je narod u pameti kao što nije prvo ne bi glasao za za ove naše bajne vođe. Apsurd svega ovog su zadnji izbori, vrlo jasno se pokazalo. Brod tone, a putnici viču, dobro nam je. Pa šta više reći, ako vam je dobro samo nastavite dalje. To je vaš izbor i izbori.

ODGOVORITE
Name

Dragan

05.11.2016 08:08

Glavne uslove postavlja MMF, a ne naši političari. Naši su tu da zadano sprovedu, i da se debelo ugrade u sve.

ODGOVORITE
Name

mf

05.11.2016 08:34

Sve Lopov do Lopova.

ODGOVORITE
Name

Vidoje

05.11.2016 09:33

Samo derite ovce, pa neka makar vi zivite i vasa djeca, a ostale ovce sluze da vama politicarima obezbjede svu blagodet ovog zivota. To totalnog istrebljenja ljudi na ovim prosotorima.

ODGOVORITE
Name

adzenda

05.11.2016 09:33

Nije do nazovi politicara, do stoke je.

ODGOVORITE
Name

prle

05.11.2016 09:40

Koja moralna odgovornost , da je imaju sklonili bi se davno ...samo lova ih zanima...

ODGOVORITE
Name

nije dobro

05.11.2016 09:56

Vidi Baje vidi mu kaputa sve na kredit rano moja ljuta.

ODGOVORITE