Analiza: Junajtedove šanse za titulu 1%, ispadanje vjerovatnija opcija?!

Pet je pravih kandidata, Arsenal favorit... Šta kaže matematika?

Fudbal 06.11.2016 | 22:30
Analiza: Junajtedove šanse za titulu 1%, ispadanje vjerovatnija opcija?!
Sistem je isprva korišćen kako bi se rangirali šahisti, ali ga je britanski Skaj prešaltao na fudbalske terene. Premier Predictor je složeni algoritam koji u obzir uzima brojne faktore, počevši od ranijih rezultata (još od 1995. godine), trenutnu formu, razliku sa kojom klubovi dobijaju i gube utakmice, kvalitet protivnika koji je savladan, raspored... Nije bezgrešan, ali ume da usmeri u dobar pravac. I sada tvrdi da Mančester junajted ne ide u pravcu osvajanja šampionske titule.

Istina, znali ste to i bez komplikovanih jednačina pošto je tim Žozea Murinja posle 10 kola Premijer lige na tek osmom mestu na tabeli. Ali verovatno ih niste još sasvim otpisali. Premier Predictor samo što nije. Jer, kako procenjuje ovaj sistem, Junajtedove šanse da se dokopa Premijer lige iznose svega jedan odsto! Štaviše, veće su šanse da Mančester junajted izgubi premijerligaški status - dva odsto. Za mesto u prva četiri na tabeli verovatnoća je skromnih 14 odsto. Evertonu se daju veće šanse - 21 odsto.

Prvi favorit je Arsenal sa 32 odsto šanse da se domogne pehara, daleko iza je Mančester Siti sa 20, za petama su Čelsi (16%), Totenhem (15%) i Liverpul (13%). Sledeći je Everton sa dva odsto. Tek da shvatite kolika je razlika.

Kad je reč o donjem delu tabele, ako se pita statistika Sanderlend (68%), Hal (52%) i Svonsi (47%) idu u Čempionšip.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar