Danas se obilježavaju Mitrovske zadušnice

Pravoslavni hrišćani obilježavaju danas Mitrovske zadušnice, koje padaju uoči praznika Svetog velikomučenika Dimitrija.

Republika Srpska 05.11.2016 | 07:30
Danas se obilježavaju Mitrovske zadušnice
Na Zadušnice se u crkvama služi Sveta liturgija i parastos na kome sveštenik vinom preliva žito, a poslije službe se obilaze groblja. 

Na grobovima se prislužuju svijeće, a sveštenici obavljaju pojedinačne parastose i čitaju molitve za preminule. Ako nije moguće otići na grob pokojnika, njima se služi pomen u crkvi. 

Prema učenju Crkve, na Zadušnice se vjernici mole u hramovima i na grobljima za pokoj duša umrlih, a čine i milostinju. 

U crkvenoj godini postoje četiri opšta zadušna dana: Zadušnice pred Vaskršnji post /uoči početka Velikog posta/, Duhovske zadušnice /uoči praznika Svete Trojice/, Miholjske zadušnice /uoči Miholjdana/ i Mitrovske zadušnice /uoči Mitrovdana/. 

Zadušnice uvijek padaju u subotu, kada se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Hristos dan uoči Vaskrsenja, koje se uvijek slavi u nedjelju, proveo u grobu. 

U crkvi se na Zadušnice pominju i riječi Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova četvrtog vijeka hrišćanske propovijedi: "Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklijevajte da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih".

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

audi

05.11.2016 07:37

Pa raditeli vi sta ili samo obiljezavate neke slave i kukate da vam nije dobro ,da pare same s neba ne padaju i da vam je opet Dodik za sve kriv.

ODGOVORITE
Name

uco

05.11.2016 09:07

Audi u Skolu moras danas je subota neradni dan.

ODGOVORITE