Cijene lijekova biće smanjene za 12 odsto

Maksimalne cijene lijekova biće smanjene i očekuje se da to bude za 11-12 odsto, naplata PDV-a će biti prolongirana sa 10. u mjesecu na kraj mjeseca, što će olakšati poljoprivrednicima, a na dobrom je putu da budu spojeni lokalni i opšti izbori za dvije godine. Dogovoreno je to danas na sastanku lidera stranaka koalicije na državnom nivou, tri člana Predsjedništva BiH i tri člana Kolegija Savjeta ministara BiH.

Bosna i Hercegovina 03.11.2016 | 19:17
Cijene lijekova biće smanjene za 12 odsto
"Očekujemo da Stručni savjet Agencije za lijekove BiH sutra donese pozitivnu odluku. Mislim da smo postigli dogovor da se ide sa spajanjem lokalnih i opštih izbora za dvije godine", rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, ocijenivši sastanak korisnim i iskrenim.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, rekao je da daju podršku prijevremenim izborima, te da je dogovoreno da se formiraju radne grupe koje će to sve sagledati, a potom će se pristupiti načelnom dogovoru o spajanju parlamentarnih i lokalnih izbora.

"Kada je u pitanju zakon o akcizama, definisali smo poziciju plavog dizela, što je značajno za poljoprivrednike, i to je bio jedan od naših uslova", dodao je Govedarica.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i predsjedavajući Predsjedništva BiH, napomenuo je da Savez za promjene nije bio za zakon o akcizama, ali da su dogovorili neke stvari i zato će to sada da prođe u bh. parlamentu.

On je istakao da su koalicije na državnom i entitetskom nivou stabilne i da neće doći do razlaza ni razbijanja. Kada je u pitanju funkcionisanje vlasti, odnosno Parlamenta FBiH, rekao je da će Vlada FBiH riješiti niz pitanja pa očekuje skoro zasjedanje zakonodavne vlasti.

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, napomenuo je da nije razgovarano o kadrovskim rješenjima, te da su oni zadovoljni radom svojih ministara. Borenović je kazao i da predlažu da u narednih šest godina bude uvedena neka vrsta moratorija na apelacije koje se tiču prošlosti kako bi se okrenulo budućnosti.

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH, rekao je da je problem što se tri ili četiri puta dogovaraju iste stvari, ali i da nema druge nego da vjeruje da će ova koalicija da odradi posao jer nema ko drugi, te da je optimističan.

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Uvijek Kontra

03.11.2016 18:59

Dezerter zvani TIP 500 i vlasnik propalog butika ce da vode drzavu?! Je li ovo neki rijaliti ili slicno!? Gubitnici bez ligitimiteta mogu samo u svoja cetiri zida da nesto odlucuju, a narod u Republici Srpskoj oni ne predstavljaju. BAKIROVI KLIMOGLAVCI!

ODGOVORITE
Name

M

03.11.2016 20:28

Jok nego ce prepustiti mesaru da vodi ovu drzavu!

Name

DP

03.11.2016 21:15

Vidi se na kilometar da ti treba da vodiš državu .....

Name

Mile Dodik

03.11.2016 19:00

Pravite račun bez krčmara!

ODGOVORITE
Name

Akciza

03.11.2016 19:02

Šta ste to popustili Bakiru pa će zakon o akcizama ići u proceduru. Lijekovi još zadugo neće pojeftiniti, a to obećavate otkako je vaš član direktor Agencije za lijekove (skoro dvije godine). Bolje otvarajte nova radna mjesta i narod će biti zdraviji i trebat će mu manje lijekova.

ODGOVORITE
Name

Radnik

03.11.2016 19:55

Ovo im je bio prvi i posljednji sastanak u ovom sastavu. Izgleda zao Govedarici i Borenovicu što je pobjedio Mico Micic pa ga ponovo za manje od dvije godine šalju na izbore da napokon SDS izgubi Bijeljinu na njima. O pameti mila majko. Pojesce ih SNSD.

ODGOVORITE
Name

Analiza

03.11.2016 20:07

Stvarno da ne povjerujes. Zbog Bakirove ambicije da vrati Zenicu, Bihać, Srebrenicu i Veliku Kladusu lideri Saveza za promjene pristaju da rizikuju i ono malo opstina koje su dobili na izborima. Još ce pricati clanstvu da su dobro prošli u razgovorima.

ODGOVORITE
Name

POSAVAC

03.11.2016 20:30

LIJEKOVI U SRBIJI SU TRI PUTA JEVTINIJI NEGO KOD NAS A PLATE SU TU NEGDJE PODJEDNAKE.NASA BOSANSKA FARM.MAFIJA NAS LAGANO UBIJA. KO IMA PARE, MOZDA CE I IMATI NEKU SANSU DA SE LIJECI.

ODGOVORITE
Name

dnk

03.11.2016 21:15

Konačno i lijepe vijesti!Bravo!

ODGOVORITE
Name

VIDI RUMENKA I T 500

03.11.2016 21:18

Joj sile joj pomaka 12 % pa dajte ljudi pa lijekovi su duplo troduplo jeftiniji u okruzenju ne 12 % jel Rumenko normalan on i ona gnjida Zolak koga j... drz se krpica Rumenko

ODGOVORITE
Name

don

03.11.2016 21:19

E koliko je ovo sve jadno i bijedno povraca mi se

ODGOVORITE
Name

SNSD

03.11.2016 21:59

Ovo stvarno nema nigdje , ova opozicija se hvata za slamku , pokusavaju da za dvije godine se izvade, a u stvari izgubice i ono sto su sad dobili. Imaju vlast na nivou BiH , bore se za bolji standar a ne mogu ni lijekove da spuste za 12% sto je prava mizerija. Umjesto da iskoriste priliku i razvale BiH na nacin da se sad u presudnom momentu povuku iz institucija BiH , kada ni bosnjaci nisu jedinstveni po tom pitanju a za hrvate da i ne govorim , oni SDS;PDP i ostali zapravo grade BiH. I onda se cude sto gube izbore. Prosot covjek da ne povjeruje da im je vise stalo do par plata koje primaju u institucijama vec da jednom uvede red u ovu drzavu ili da se skroz raspakuje. Zato sa punim pravom predsjednik Dodik ih zove izdajnicima. Blaga je to kvalifikacija za njih, jer pored izdaje oni su politickki nepismeni

ODGOVORITE
Name

Aco

04.11.2016 06:05

Samo nek daju narodu lekova.

Name

Boki

03.11.2016 23:07

Bravo, lijepe vijesti za obicnog covjeka!

ODGOVORITE
Name

Varte-eliminator

04.11.2016 05:36

Vidi ove trojice,slikaju se ispod ovog natpisa BIH i misle da ce tako privuci simpatije naroda koji je 4 godine krvario i dao 30 hiljada zivota u borbi protiv iste BIH.IQ nije im bas puno veliki

ODGOVORITE
Name

Brle

04.11.2016 17:25

Panklav tablete u Srbiji u maloprodaji kostaju 5 km, a kod nas 15 km u maloprodaji. Izracunajte, ako umijete koliko je veleprodajna cijena, i koliko uzimaju nasi vlasnici apoteka. Neka prodaju samo jednu kutiju dnevno oni su zaradili dnevnicu radniku. Da li znaju ove nase budale kako se racuna zarada na lijekovima.

ODGOVORITE
Name

Borac

04.11.2016 18:39

Za Dodikove,Bakirove i Coviceve kadrove koji rade u drzavnim institucijama lijekovi nisu skupi pa nema razloga da se cijene mjenjaju na nize mogu oni podnijeti i poskupljenje lijekova.

ODGOVORITE