Još jedna ostavka u Vladi Brčko distrikta

Šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi distrikta Boško Stojković podnio je ostavku zbog, kako je rekao, otvorenih napada Bošnjaka u Vladi na njegovu odluku da ne robujući nacionalnoj strukturi primi po ugovoru 195 nastavnika i obezbijedi normalno funkcionisanje obrazovnog sistema u ovoj školskoj godini.

Republika Srpska 03.11.2016 | 16:53
Još jedna ostavka u Vladi Brčko distrikta
„Sa saradnicima, članovima Vlade i strankama u vlasti, učinio sam sve da pronađemo i privremeno zaposlimo nastavni kadar potreban za normalno funkcionisanje osnovnih i srednjih škola, te da to budu kadrovi s našeg Zavoda za zapošljavanje.

Međutim, ispostavilo se da na evidenciji nema dovoljan broj potrebnih profila pa sam, s ciljem da se ne ugrozi nastavni proces i djeca ostanu uskraćena za časove i svaki dan ostaju na ulici, primio nastavnike i učitelje iz više opština u BiH, bez dosljednog poštovanja nacionalnog ključa 2-2-1 – Srbi – Bošnjaci - Hrvati.

Uslijedili su pritisci i prebrojavanje, uz zaključak da sam primio previše Srba. Kao odgovoran čovjek tvrdim – ni to nije tačno, ali bih primio i Kineza s nostrifikovanom diplomom samo da ne zakinem djecu i ugrozim nastavni proces", objasnio je Stojković.

Gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić nije prihvatio ostavku.

„Razgovarao sam sa Stojkovićem čije je povlačenje, siguran sam, moralni čin odgovornog čovjeka. Mislim da su problemi u obrazovanju distrikta dugogodišnji i nagomilani od uspostavljanja ovakvog sistema.

Mislim da će prihvatiti moju sugestiju i povući ostavku do isteka tehničkog mandata ove vlade a pred novom je, nema sumnje, ozbiljan posao dubokih reformi u oblasti obrazovanja, jer je jasno da na ovaj način više ne ide", rekao je Domić.

Boško Stojković je inače četvrti šef Odjeljenja za obrazovanje u mandatu aktuelne Vlade a na dužnost je kao kadar SDS došao iz Inspektorata Republike Srpske u aprilu ove godine.

BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar