Paralisan saobraćaj preko planina u BiH

Snijeg koji je danas počeo padati u određenim dijelovima Bosne i Hercegovine napravio je probleme vozačima.

Republika Srpska 03.11.2016 | 12:03
Paralisan saobraćaj preko planina u BiH
Vlašić i Igman jutros su osvanuli prekriveni snijegom, a na pojedinim dionicama saobraćaj se odvija otežano, posebno na Rostovu i Kupreškom Polju, gdje dolazi do povremenih obustava.

Na fotografijama koje su objavljene na društvenim mrežama, vidljivo je da je saobraćaj na Rostovu, na magistralnom putu M-16.4 Travnik-Bugojno u potpunosti obustavljen u oba pravca.

Iz BIHAMK-a su preporučili vozačima da zbog snijega koji pada i popriječenih kamiona ne koriste magistralne puteve Novi Travnik-Bugojnom /Rostovo/ i Kupres-Šuica /Kupreško Polje/.

Na magistralnim putevima Olovo-Kladanj /Karaula/ i Sarajevo-Foča /Rogoj/ pada snijeg, koji otežava saobraćaj, dok se na ostalim putevima saobraća se po mokrom i klizavom kolovozu.

Iako zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme stupa na snagu 15. novembra, vozači koji putuju preko planinskih prevoja ne treba na put da kreću bez zimske opreme.

U Federalnom hidrometeorološkom zavodu navode da se snijeg do podneva očekuje na svim planinama, dok temperature do noći pasti i do pet stepeni ispod nule.

Očekuje se da će se snijeg na planinama zadržati i sutra, dok se od vikenda predviđa prestanak padavina.

Iz BIHAMK-a upozoravaju vozače da voze maksimalno oprezno jer su se zbog kiše aktivirali odroni na dionicama koje vode kroz usjeke.

Očekuje se da će pasti između 10 i 25 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno i do 35 litara.







Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Tetak mata

03.11.2016 11:45

Opet nas iznenadi u novembru

ODGOVORITE
Name

ufffffffffffff

03.11.2016 15:16

Tako nam je svake godine

ODGOVORITE
Name

Maj

03.11.2016 20:40

Na Kupresu je snijeg znao pasti i sredinom maja, a kamoli u novembru. Rostovo je takođe opasno, iako je cesta tamo divno urađena i pohvale za putare

ODGOVORITE