Banjaluka: Nazire se kraj 'kupanju' pješaka

Došao je kraj velikim lokvama i mukama pješaka koje im je voda stvarala, jer je na raskrsnici ulica Ivana Gorana Kovačića i Knjaza Miloša kod Nove pijace u toku izgradnja nove kanalizacije.

Republika Srpska 03.11.2016 | 10:00
Banjaluka: Nazire se kraj 'kupanju' pješaka
Putari grade upojni bunar koji će moći da primi veću količinu vode nego dosadašnji oborinski odvodi, pa se voda više neće zadržavati na kolovozu i pješačkoj stazi. Upravo te mini-bare koje su se stvarale tokom obilnijih kiša ne samo da su usporavale saobraćaj, već i kretanje pješaka, koje su nerijetko neodgovorni vozači znali tu i da "okupaju".

-Dugogodišnji problem na raskrsnici ulica Ivana Gorana Kovačića i Knjaza Miloša je neadekvatna oborinska kanalizacija koja ne može da primi veće količine vode. Osim izgradnje upojnog bunara, biće zamijenjene cijevi za odvođenje oborinskih voda. Izvođač je "Niskogradnja", a očekujemo da će radovi biti gotovi do kraja sedmice - rekli su u "Putevima RS".

Mještani Lazareva, ali i svi oni koji posjećuju Novu pijacu ne kriju zadovoljstvo što će dugogodišnji problem velikih lokava na toj lokaciji konačno biti riješen.

- Svaka čast onom ko se sjetio da problem mini-bara konačno riješi. Sa svakom kišom i pješaci i vozači su imali problem. Nekada je skoro nemoguće preći preko ulice. Bilo je tu svega, od mokrih nogu do potpunog "kupanja". Zbog vode na kolovozu nisu bili rijetki ni sudari. Ono što je možda malo ko primjećivao je da su se tu ljeti rojili komarci, pa nam je i to bio problem prilikom prelaska - rekao je mještanin Lazareva Boško Milanović.

Slično mišljenje ima i stanovnica Nove varoši Ivanka Preradović.

- Redovno idem na Novu pijacu i znao mi je mrak pasti na oči kada vidim da pada kiša. Prvo na šta bih pomislila je lokva na pješakom prelazu. Pošto je tu jedina mogućnost da pređeš preko ulice, morali smo tu lokvetinu da gazimo. Nadam se da je našim mukama konačno došao kraj i da nećemo morati da strepimo od neodgovornih vozača koji su nas znali dobro uprskati kada projure kroz raskrsnicu - kazala je Preradovićeva.

Za izgradnju i sanaciju kanalizacije ove godine iz budžeta grada planirano je 350.000 KM.

Problem

Profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Čedomir Crnogorac kaže da grad ima veliki problem sa oborinskom kanalizacijom.

- Da bi se popravilo loše stanje oborinske kanalizacije, potrebno je da tim stručnjaka bude uključen u pronalaženje rješenja, izvođenje stalnog monitoringa i mreže obavještenja o nivoima svih niskih i visokih vodotoka. Nadam se da su prije pomenutih radova dobro procijenili stanje u smislu odvođenja, proticaja i nivoa otpadnih voda - rekao je Crnogorac.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Krajnje je vrijeme i bilo

03.11.2016 09:19

Koliko sam puta gledao da se provučem kada prolazim tom raskrsnicom.Naravno kada pada kiša to je jako teško

ODGOVORITE
Name

cups

04.11.2016 22:57

Da li ce to biti prvi upojni bunar u gradu ili jos negdje ima takav ?

ODGOVORITE