Referendum: Vojnik u uniformi bez kazne

Vojnik koji je u uniformi izašao 25. septembra na referendum o Danu Republike Srpske i protiv kojeg je pokrenut disciplinski postupak neće biti kažnjen, izjavio je Srni zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić.

Republika Srpska 02.11.2016 | 17:48
Referendum: Vojnik u uniformi bez kazne
"Vodi se jedan disciplinski potupak i to mogu da potvrdim. Komandant Brigade taktičke podrške Oružanih snaga BiH, koji je Bošnjak, pokrenuo je taj disciplinski postupak tendenciozno i pod pritiskom neke politike, iako je Komisija za utvrđivanje, koju je on imenovao, ispitala slučaj i potvrdila da tu nema disciplinske odgovornist", rekao je Jerinić.

Zamjenik ministra odbrane BiH ističe da će biti pružena sva pravna pomoć tom pripadniku Oružanih snaga BiH koji je izašao na referendum u uniformi i da će se dokazati da nema prekršaja, te da nije prekršio nijedan član Ustava i zakona.

"Epilog cijelog disciplinskog postpka je da taj vojnik neće biti kažnjen. Od samog početka sam govorio da nijedan vojnik neće biti kažnjen zbog izlaska na referendum i to su činjenice", kaže Jerinić.

Iz Ministarstva odbrane BiH potvrđeno je Srni da se vodi disciplinski postupak protiv pripadnika Oružanih snaga BiH koji se vide na snimku u medijima da su u uniformama 25. septembra izašli na referendum o Danu Republike Srpske.

"Postupak je pokrenuo komandant Brigade taktičke podrške Oružanih snaga BiH. Nadležni nivoi komandovanja pratiće tok postupka s ciljem zaštite Ustavom i zakonom zagarantovanih prava lica protiv koga se vodi postupak i sankcionisaće eventualne zloupotrebe", rekla je Srni portparol Ministarstva odbrane BiH Uma Sinanović.

Predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Sifet Podžić založio se za kažnjavanje pripadnika Oružanih snaga BiH koji su u uniformi izašli na referendum o Danu Republike Srpske.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Crni

02.11.2016 16:53

Disciplinski postupak je pokrenut!

ODGOVORITE
Name

JSO

02.11.2016 18:00

Halo Crnogorac sta se javjas?!

Name

VRS

03.11.2016 12:51

Jeriniću odakle takvi zaključci, a ti sam bi trebao znati da su Oružane snage depolitizovane i da se treba boriti protiv bilo koga pritiska. Zašto ne pitaš komandanta brigade taktičke podrške kao i ostale visoko pozicionirane pripadnike Bošnjaka zašto se još uvijek nose marame u Oružanim snagama i zašto se ne mogu natjerati bošnjački pripadnici OS BiH da obriju brade (a to je propisano Pravilom službe) koje nose iz vjerskih razloga. Ni ti niti tvoji prethodnici u Ministarstvu odbrane kao i generali iz srpsko naroda niste sposobni da štitite interese svoga naroda o institucijama odbrane.

ODGOVORITE