Prioritet - zaštititi Semberiju od poplava

Kanalska mreža koja je izgrađena u dužini od 1.350 metara u Janji, značajno će zaštiti ovaj dio Semberije od poplava. Na ovom terenu nisu direktno ugrožene kuće, ali su na udaru veće površine plodnog poljoprivrednog zemljišta.

Republika Srpska 02.11.2016 | 15:59
Prioritet - zaštititi Semberiju od poplava
Izgradnja ovog kanala počela je ljetos i ovo je praktično početak regulacije rijeke Janje i zaštite naselja Nova Janja i Stara Janja, projekta koji će na kraju biti vrijedan više od 15 miliona maraka.

"Mi smo ovaj kanal završili koji je nekad bio u okviru projekta komasacije, koji treba da prije svega zaštiti zemljište koje je prvo na udaru, ali i naselja. Kanal je dug 1.350 metara. Jedan dio je bio u potpunosti zarastao šibljem. Grad Bijeljina je u ove radove uložio oko 50.000 KM", rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Svi vodoprivredni objekti i kanali koji se grade na ovom području imaju veliku korist za stanovništvo Janje.



"Do sada je ovaj teren često bio plavljen, što je pravilo veliku štetu poljoprivrednicima. Zemljište je ugroženo rijekom Brezovicom, a sada izgradnjom ovog kanala taj problem će biti u znatnoj mjeri riješen", rekao je predsjednik Savjeta MZ Janja Mustafa Gardašević.

Osim ove kanalske mreže čija je izgradnja u toku, očekuje se početak uređenja korita rijeke Janje. Cilj je osigurati Janju i Novu Janju i okolna naselja od budućih velikih poplava.



BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SVE ZNAMO

02.11.2016 15:42

VIDI MOMCINA ++++++++

ODGOVORITE