Premijerligaši postaju preskupi, slijedi ''kineski napad'' na Francusku!

Klub koji je lansirao Platinija ide za 20.000.000! Čekaju se samo bankovne garancije...

Fudbal 04.11.2016 | 11:30
Premijerligaši postaju preskupi, slijedi ''kineski napad'' na Francusku!
Klod Kuni je bio inovativan čovek. Kad su gradske vlasti okrenula leđa FK Nansiju, sugrađanima je poslao čak 18.000 pisama kako bi ih zainteresovao za osnivanje novog kluba. Organizovao je prijateljske utakmice kako bi zaradio novac za taj cilj. San mu se ispunio 1967. godine kada je Nansi dobio dozvolu da se takmiči u profesionalnim ligama. Kuni tu nije stao, Nansi je prvi francuski klub koji je osnova omladinsku akademiju. Nansi je bio klub koji je u fudbalsku orbitu lansirao Mišela Platinija. Čak osam godina je Platiniproveo u klubu pre no što je otišao za Sent Etjen, kasnije i Juventus...

Ali romantična vremena su odavno prošlost u evropskom fudbalu, pa će i Nansi dobiti vlasnike koji baš i nemaju dodirnih tačaka sa lokalnom kulturom i tradicijom. Prema izveštajima lokalnih medija, Nansi bi uskoro mogao da pređe u vlasništvo investicionog fonda iz Londona, nastalog iz jednog jedinog razloga - kako bi kupui klub sa stadiona “Marsel Piko“.

U pozadini se kriju biznismeni iz Kine, mada kapital dolazi i iz Kanade i Engleske. Dogovor je već postignut, sada potencijalni kupci imaju rok do 15. novembra da dostave sve bankarske garancije i preuzumu akcije Žaka Ruseloa, koji klubom upravlja od 1994. godine.

Francuski mediji pišu da će zauzvrat dobiti 20.000.000 evra.

Sošo i Oser već su kineskom vlasništvu. Strani kapital ušao je i u Monako, Nicu, Olimpik Lion, Olimpik Marselj, Pari Sen Žermen ne moramo ni da pominjemo.

Ostaje nam samo da vidimo da li će sav taj novac Ligu 1 uspeti da učini kvalitetnijom. Jer nije sve u novcu. Ali dosta toga jeste.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar