U Japanu je 180 Srba, a u Srbiji Japanaca?

U Srbiji trenutno živi 145 državljana Japana, a u Japanu oko 180 Srba, rečeno je u razgovoru predstavnika Poslaničke grupe prijateljstva sa Japanom Skupštine Srbije sa japanskim ambasadorom u Beogradu Đuići Takaharom.

Srbija 31.10.2016 | 17:14
U Japanu je 180 Srba, a u Srbiji Japanaca?
Ambasador Japana istakao je tradicionalno dobru saradnju između dvije zemlje, navodeći da je turizam veoma razvijen te da je prethodne godine Srbiju posjetilo 5.196 Japanaca.

On je izrazio nadu da će saradnja dvije zemlje i dalje biti na visokom nivou i da ima prostora za razvijanje ekonomskih odnosa, turizma, kulture i sporta, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Takahara je istakao da u Srbiji postoje dvije japanske kompanije - "Japanska duvanska industrija" i "Panasonik" sa oko 300 zaposlenih i dodao da je Japan poslao u Srbiju eksperte da bi unaprijedili investicije.

On je naveo da se 2017. godine očekuje otvaranje još jedne fabrike koja će zaposliti do 2019. godine oko 1.700 Šapčana.

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Japanom u nastavku izlaganja iznijeli su nove ideje za produbljivanje ekonomskih odnosa, posebno u oblasti izvoza srpskih poljoprivrenih proizvoda u Japan.

Predsjednik Poslaničke grupa prijateljstva sa Japanom Goran Ćirić zahvalio je Ambasadi i Vladi Japana na dosadašnjoj saradnji i pomoći koju su pružili građanima Srbije u trenucima najvećih izazova.

Ćirić je dodao da ima prostora za intenziviranje ekonomske saradnje i ukazao na 125 godina odličnih bileteralnih odnosa dvije zemlje, te zahvalio na podršci koju Japan pruža Srbiji na putu ka EU.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar