„Oaza“ za okrepljenje

Brojni sveštenici predvođeni arhijerejskim zamenikom Eparhije šabačko-valjevske Srpske pravoslavne crkve, u prisustvu mnoštva gostiju iz Loznice, Beograda i Republike Srpske, osveštali su juče na "Lagatoru", nekadašnjem imanju Vuka Stefanovića Karadžića, kompletno preuređeni i iznova opremljeni turističko-kulturni-duhovni i naučni centar „Ad Drinum“.

Republika Srpska 31.10.2016 | 16:05
„Oaza“ za okrepljenje
Sveštenici i predstavnici Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika ukazali su doprinos ovog dela Srbije razvoju srpske države, njene nauke, kulture, umetnosti, duhovnosti i tradicije, kao i na velikane poput Vuka Karadžića, akademika dr Jovana Cvijića, Miće Popovića, Milorada Bertonilija, vojvode Ante Bogićevića, prote Ignjata Vasića.

Zdanje koje je osveštano nalazi se na nekoliko stotina metara od nove lozničke crkve, pa će, kako je rečeno, „ovo biti mesto gde će biti, kroz različite sadržaje, nastavak liturgija u hramu“.

Osveštanjem i podsećanjem na velikane Jadra u „Ad Drinumu“ su počela „Jesenja i zimska saborovanja u Vukovom kraju“, u okviru kojih će se predstaviti naši najbolji pisci, pripovedači, glumci, naučnici, duhovnici, umetnici.

Blagoslov za osveštanje i valjan rad „Ad Drinuma“ dao je episkop šabački Lavrentije, „ističući važnost delanja ljudi koji podjednako brinu o čovekoj duši i telu, kako čine osnivači ovog „hrama za čoveka“ na nekadašnjem Vukovom imanju.

(V. M./BN televizija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MIHAILO Mikic

31.10.2016 19:42

Zalosno je cuti i vidjeti ksko SRBi koji imaju jedan od nakbogatijih i najljepsih JEZIKA na svijetu zbog svog neznanja i nedostatka vjerske i nacionalne kulture i svijesti koristi tudje rijeci i izraze. Cestitamo na obnovi Vukovog zdanja!

ODGOVORITE