"Koalicija ostaje zbog interesa Bošnjaka"

Lider SDA Bakir Izetbegović poručio je da će ova stranka nastojati da očuva koaliciju sa SBB, ali da neće ostati nijema, niti dužna kada se izreknu neistine o SDA, a naročito o Aliji Izetbegoviću.

Bosna i Hercegovina 31.10.2016 | 11:37
"Koalicija ostaje zbog interesa Bošnjaka"
Povodom tvrdnji koje je lider SBB-a Fahrudin Radončić iznio na svjedočenju u procesu koji se na sudu u Prištini vodi protiv Nasera Keljmendija, Izetbegović je rekao da Sud vjeruje samo činjenicama koje je van razumne sumnje utvrdio na profesionalan način.

"Kada je u pitanju tvrdnja da iza ubistva Ramiza Delalića stoji bošnjačka mafija, u takvu tvrdnju može povjerovati samo dio neupućenih građana, a sud sigurno ne", rekao je Izetbegović za portal "Kliks" nakon što je Radončić na suđenju ponovo aktuelizovao pitanje postojanja bošnjačke mafije koja je odgovorna za više političkih ubistava, pljačku i kriminal.

On smatra da je "neka mafija" sigurno imala razlog da ukloni Ramiza Delalića, a koja je to učinila i iz kojih razloga znaće se za nekoliko mjeseci kada sud u Prištini izrekne presudu.

"U svakom slučaju, nije fer i nije ljudski praviti `intervjue` sa mrtvim Ramizom Delalićem i na bazi takvog `intervjua` optuživati mrtvog Aliju Izetbegovića", ocijenio je Izetbegović.

Izetbegović očekuje da će bošnjačka koalicija SDA i SBB opstati, bez obzira na njegove odnose sa Radončićem, ako obojica uspiju interese BiH i Bošnjaka staviti iznad vlastitih frustracija.

Komentarišući kritike na račun vrha SDA poslanika u parlamentu BiH iz reda ove stranke, Izetbegović je napomenuo da te kritike nisu jednako motivisane, pa ni jednako štetne, kao što ni akteri nisu jednaki.

"Ne može se izjednačiti uloga, zasluge, motivi, pa time ni pravo na kritiku /Šemsudina/ Mehmedovića ili /Sadika/ Ahmetovića sa /Senadom/ Šepićem. Rukovodstvo SDA je u ranijim razgovorima sa ovom četvorkom parlamentaraca dogovorilo da će se krenuti u izmjene statuta SDA i drugih dokumenata kako bi se načinio dodatni korak ka demokratizaciji i poboljšanju funkcionisanja SDA", rekao je lider ove stranke.

Napominjući da je Šepić zagovarao "nekakvu bolju SDA", Izetbegović je istakao da je on mlad političar koji je već dobio i stekao puno.

"Ne vjerujem da će on ikada naći ili osnovati išta bolje od SDA sa kojom se počeo razilaziti samo zato što nije imenovan za ministra civilnih poslova BiH", kaže Izetbegović.

Izvor:Srna

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

neko

31.10.2016 10:47

puce tikva

ODGOVORITE
Name

Đorđe

31.10.2016 11:20

Sada ćeš ti Bakire u koaliciju sa Dodikom. Ajd da se kladimo u Erdogana i Putina. Samo ovaj "Tjkun-Političar" Fahrudin Radončić, može ti poremetiti koaliciju i da te zamijeni. Tu opklada važi samo u Purtina. Pozdrav dobrim ljudima i boljim odnosima Srba i Bošnjaka, bez obzira na sve ove fukare. Njih će voda jednom pronijeti, kao što reče Matija Bećković za starlete. Zaista srdačan pozdrav svim ljudima bez obzira na vjeru, naciju i mišljenje.

ODGOVORITE
Name

Karađorđe

31.10.2016 15:42

E moj crni Đorđe kako možeš povezivati Dodika i babovo dijete. Prvi nastoji da istinom o proteklom ratu promoviše Republiku Srpsku, a drugi lažima i klevetama ospori sve što je napaćeni Srpski narod proživio braneći sebe i svoj goli život. Kako može biti agresor onaj ko je branio svoja vijekovna ognjišta.

Name

Varte-eliminator

31.10.2016 11:24

Valjda ce najvise rukovodstvo SDA odgovarati za zlocin ubistvo srpskog svata Nikole Gardovica

ODGOVORITE
Name

Pendula

31.10.2016 12:29

Sandzakljia jebo jeza ,sad ce ga Bake skalpirat!

ODGOVORITE
Name

Crni

31.10.2016 13:32

Nabiju te svi ti Bošnjaci a i ja sam medu njima

ODGOVORITE