Ispovijesti radnika koji rade "na crno" u BiH...

Poreska uprava Federacije BiH u zadnjoj godini pronašla je preko hiljadu firmi koje posluju bez odobrenja i nelegalno zapošljavaju više od 2.200 radnika, što, kako navode, proizvodi gubitke u budžetu od više stotina miliona konvertibilnih maraka.

Bosna i Hercegovina 30.10.2016 | 19:08
Ispovijesti radnika koji rade "na crno" u BiH...
U Poreskoj upravi FBiH te dodaju da bi smanjenje sive ekonomije za samo jedan posto dovelo do povećanja bruto društvenog proizvoda (BDP) godišnje u FBiH za oko 187 miliona konvertibilnih maraka (KM).

Prema podacima Svjetske banke i drugih organizacija, procjenjuje se da se siva ekonomija u BiH, odnosno rad bez prijavljivanja, kreće u iznosu od oko 30 odsto BDP, a prethodnih godina se procjenjivalo da je bila i dosta veća.

Radnici koji nisu prijavljeni, a koji su pristali govoriti za BIRN pod uslovom zaštite identiteta, tvrde da se osjećaju kao "moderni robovi", ali da ne smiju da se bune iz straha da ne izgube posao.

"Osjećam se kao moderna vrsta roba, s fakultetskom diplomom, s obzirom da nemam nijedno ljudsko ili profesionalno pravo. Nemam pravo na liječenje, penziju… To je život na kratke staze, bez mogućnosti da se planira bilo šta", kaže jedan od njih.

S druge strane, poslodavci navode da su porezi na plate u BiH mnogo veći nego u drugim zemaljama u Evropi, te da je teško ekonomski izdržati plaćanje doprinosa svim radnicima.

Tridesetdvogodišnja Sarajka je dvije i po godine radila u firmi u tekstilnoj industriji u BiH. Kaže da je radila po ugovoru o radu, ali da njena primanja po ugovoru nisu odgovarala onome što je u stvarnosti dobivala.

"Oko 300 KM sam dobijala na račun i toliko je stajalo u ugovoru da mi je plata. Ostatak  u prvom periodu do 950, a kasnije do 1.200 KM bi dobila 'na ruke", prisjeća se ona. U toku 30 mjeseci, koliko je bila zaposlena, radila je smjene od 7 do 17 časova, kao i svaku drugu subotu. Plata, kako kaže, nije bila redovna, a nakon prekida ugovora firma joj je i ostala dužna.

Slične probleme ima i tridesetčetverogodišnji Sarajlija koji je zaposlen od 2002. godine, kada je i diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, ali do danas nema nijednog dana radnog staža.

"To je život na kratke staze, bez mogućnosti da se planira bilo šta… Ne mogu zamisliti da kupim nešto skuplje jer ne mogu da podignem kredit. O vlastitom stanu da ne govorim, tako da ne mislim ni o ženidbi. Samo se molim da ne slomim ruku", kaže on.

U Udruženju poslodavaca FBiH navode kako su firme preopterećene nametima, s obzirom da se veliki broj njih koristi za "ispravljanje budžetskih deficita".

Vlasnik jedne firme u Kantonu Sarajevo kaže da povremeno zaposlenicima daje dio plate u kovertama, bez plaćanja doprinosa, te pojašnjava da je na to primoran zbog velikih nameta.

Porezi na plate u BiH iznose i do 69 odsto, dok su u Francuskoj oko 47 posto, Njemačkoj 45 odsto, a u Austriji, Italiji, Mađarskoj oko 40 odsto. Ispod 30 odsto su nameti na plate radnika u Velikoj Britaniji, Islandu i Švajcarskoj.

(BIRN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

brzi

30.10.2016 19:16

SA priavom 3Km po satu,na crno 6Km.Pretezno pristaju na 6Km po satu.Na Starost Niko ne razmoslja.

ODGOVORITE
Name

rob

30.10.2016 19:26

To je zlatno,kakvo je stvarno stanje!

ODGOVORITE
Name

Srki

30.10.2016 20:00

Sto niko ne udje u Avaz. Ne smije. Tamo u tornju ima djevojaka koje po pet godina rade, a ni dana nemaju staza. Posteni Radoncic.

ODGOVORITE
Name

buba

30.10.2016 20:19

Ima ih svugdje inspekcije ne rade dovoljno