Kakav se biznis krije iza Čovićeve politike!?

Iako je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović tvrdio da njegova stranka nema nikakve veze sa kladionicama, dokumenti potvrđuju da je njegova supruga Bernadica bila pravna zastupnica kladionica "Williams".

Bosna i Hercegovina 29.10.2016 | 07:39
Kakav se biznis krije iza Čovićeve politike!?
Bernadica Čović, supruga lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, primala je novac od kladionice "Wiliams" d.o.o Široki Brijeg, saznaje "Žurnal."

ČISTA IZMIŠLJOTINA

Ona je, naime, bila pravna zastupnica te kladionice u najmanje jednom procesu protiv Poreske uprave Federacije BiH. Vezu između obitelji Čović i kladionice "Wiliams" dokazuje dokument Advokatske kancelarije Bernadice Čović i Drinke Zadro iz marta 2013. godine kada je ta kancelarija podnijela žalbu Federalnom ministarstvu finansija, pokušavajući osporiti Rješenje Poreske uprave FBiH, kojim je "Wiliams" kažnjen sa 3000 KM.

U navedenoj žalbi je navedeno da je Bernadica Čović generalna punomoćnica kladionice "Wiliams" d.o.o. Široki Brijeg. U periodu, kada je nastao ovaj dokument, kladionica "Williams" imala je dug prema Federaciji u iznosu od 5,4 miliona konvertibilnih maraka. Kako saznaje "Žurnal", ova kladionica godinama je koristila usluge Advokatske kancelarije Bernadice Čović.

Podsjećamo, u junu ove godine, lider HDZ-a BiH kazao je kako nikad nijedna kladionica nije bila u bilo kakvoj vezi sa tom strankom.

"Mogu govoriti o vremenu od kako sam predsjednik stranke, a to je 11 godina - iz te sfere nikad niko nije bio u vezi s nama. To je izmišljotina, koje sam se naslušao", kazao je tada Dragan Čović.



No, dokument zaveden pod brojem 13-9-8-15-2099/13 dokazuje da Čović ipak nije bio iskren kada je govorio da on i njegova stranka nemaju nikakve veze sa kladionicama. I, da pojednostavimo, ukoliko Poreska uprava FBiH utvrdi da je "Williams" poslovao suprotno zakonu, o sankciji će, kao drugostepeni organ, odlučivati federalna ministarka finansija Jelka Miličević, koja je kadar HDZ-a BiH. A ministarka će odlučivati po žalbi koju napiše supruga njenog stranačkog šefa Dragana Čovića.

JASNI MOTIVI

Zato su jasni motivi HDZ-a BiH da u parlamentima u FBiH blokira izglasavanje zakona koji će regulisati poslovanje kladionica čije je sjedište, uglavnom, u gradovima u kojima apsolutnu vlast ima HDZ.

Izvor: SlobodanVaskovic.blog

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

ACO V.

29.10.2016 06:27

Eto Dodiku "bratske" pravne pomoci.

ODGOVORITE
Name

Kerida Muf

29.10.2016 06:41

Nebuloze, zena je advokat moze zastupati i El Capa ako hoce.

ODGOVORITE
Name

sis

29.10.2016 08:05

Sad je jasno zasto je direktor granicne policije intervenisao i zvao za vlasnika kladionice Pinjuha iz Sirokog kod koga je u Gradusci pronadjena veca kolicina novca u razlicitim vrijednostima a ono Covic i HDZ u igri ....a traze od hranicara da rade posteno i u skladu sa zakonom.

Name

re Kerida

29.10.2016 08:19

Blago tebi.

Name

aki

29.10.2016 08:00

Pa ne blokira oporezivanje kladionicarske mafije iz ciste dobrote vec iz velike koristi.

ODGOVORITE
Name

re

29.10.2016 08:45

U RSu 0%,u FBiH 10% na dobitak peko 100 km.Medjutim ako Fuad Kasumovic uradi u Zenici ono sta je obecao(opstinska vlast ce da naplacuje taksu od 50000 km godisnje po jednom uplatnom mijestu) a vjerujem da hoce,onda federalni zakon HDZ moze blokirati koliko zeli.Nadam se da ce i ostale opstine krenuti njihovim primjerom.

Name

siroki

29.10.2016 09:12

COVIC: mudri lukavi kriminalac,zato on blokira zakon o kockarnicama jer on i njegova supruga rukovode tim firmama.On jedno govori a drugo misli i vara koga moze.Stalo mu je samo do licnih interesa i novca i dvolican je covjek.Dodik je mnogo posteniji od njega govori ono sto misli i nema dlake na jeziku.

ODGOVORITE
Name

Direkt

29.10.2016 15:48

Ako mene neko pita, svi mi puno .eremo oko kladionica koje nisu baš zlatne koke kako mi mislimo, a kako je krenulo, uskoro nećemo imati šta da oporezujemo. Gledao sam strukturu troškova koje imaju kladionice i došao sam do zaključka da su im rashodi skoro isti kao kod svakog drugog biznisa. Ako dođe do većeg oporezivanja doći će i do gašenja mnogih kladionica jer kladionicu je lako otvoriti, a još lakše zatvoriti. Bilo bi pametnije da država podstiče otvaranje IT firmi tako što će IT-jevce osloboditi svih poreza u prvoj godini poslovanja i dati im po 1000-2000 KM za kupovinu računara. Za 1000-2000 KM se stvori jedno novo radno mjesto, a u prometu samo nebo je granica pošto mnogi dobri IT-jevci sarađuju sa strancima i unose kapital u BiH, a kladionice zavise od unutrašnjeg prometa tako da i na njih utiče kretanje ekonomije baš kao i na druge firme koje se fokusiraju uglavnom na kupovnu moć lokalnog stanovništva.

ODGOVORITE