"Srbije ne može postojati bez Kosmeta"

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je večeras da Srbija ne može da postoji bez Kosova i Metohije i da bi bez njega bila kao čovjek bez duše.

Srbija 28.10.2016 | 20:30
"Srbije ne može postojati bez Kosmeta"
Govoreći na promociji monografije "Zadužbine Kosova i Metohije" na beogradskom Sajmu knjiga, patrijarh Irinej je istakao da je sve što danas Srbija ima začeto na Kosmetu i da bi bila najveća tragedija ako bi Srbi zaboravili svoju kolijevku.

"Dok postoje Srbi postojaće Kosovo", rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je izrazio nadu da će ova monografija, koja je nastala kao produkt saradnje Srpske pravoslavne crkve i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, biti značajna za one koji odlučuju o sudbini Kosova i Metohije, a Srbe pri tom ništa ne pitaju.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je Kosmet u centru srpskog identiteta i da bez njega Srbija gubi smisao.

On je poručio da država Srbija i srpski narod neće odustati od borbe za Kosmet i da ga neće zaboraviti kao što nije zaboravljen ni Jerusalim za one koji su iz njega prognani.

NJegovo visokopreosveštenstvo vladika crnogorsko-primorski Amfilohije podsjetio je da je još NJegoš govorio o Kosmetu kao o "velikoj grobnici Hristovoj".

Mitropolit Amfilohije je rekao da su "mnoge generacije izdajica doprinijele tome da Kosmet i srpski narod budu poziciji u kakvoj su danas".

Vladika je pozvao vlasti u Beogradu da ne krenu putem "izdajničke vlasti u Podgorici" i da ne izdaju sveto Kosovo i Metohiju.

"Nadamo se da ono što je uradila vlast u Crnoj Gori neće učiniti ona u Srbiji", rekao je vladika Amfilohije.

Mitropolit je konstatovao da Zapad i EU na Kosmetu "nastavljaju da vode neofašističku politiku" i dodao da je to sada očigledno ne samo na pitanju Trepče.

"Sada je očigledno da je ta odluka da se Srbiji oduzme Kosmet donesena u EU...E, sada je na nama da kažemo - obnovite zgrade koje ste nam uništili tokom bombardovanja Beograda, obnovite mostove, izgradite spaljeno na Kosmetu, vratite prognane, pa ćemo onda da razgovaramo. Ovako kao do sad - blagodarimo na takvom razgovoru", rekao je vladika Amfilohije.

Izvor: Srna

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Zajebant

28.10.2016 20:32

Eh najteže je prihvatiti realnost, a to je da KiM nije Srbija.

ODGOVORITE
Name

MIHAILO Mikic

28.10.2016 22:20

KiM je bila, jeste i bice sastavni i nerazdvojni dio Savine Svete SRBije, cije SRBske zemlje se spominju u Svetosavskoj Himni. Ovi danasnji "branitelji" SRBstva: vjere i Otocestva suvise se kasno sjetise da SRBi trebaju da budu ljudi. SRBi trebaju da budu SRBi: Pravoslavci i Svetosavci koji ce znati svoje da vole i brane, a tudje da postuju!

Name

Srbska truba

28.10.2016 20:41

Jeli ovo Lazar. Evo idem cim kafu popijem.

ODGOVORITE
Name

genijalci

28.10.2016 20:58

Bas nadjoste eksperte u Filaretu i Amfilohiju.Samo fale Galijasevic,Lazanski,Vlajki,Nemanja(sarajevski sibicar) i slicni da traze da se Kosovo odmah vrati Matici

Name

Nili

28.10.2016 21:00

Matori zivi u nekom drugom dobu.

ODGOVORITE
Name

Dragan

28.10.2016 21:32

E pa neka parijarh uzme pušku pa na kosovo!!!

ODGOVORITE
Name

Zeljko

28.10.2016 22:29

POSTOVANJE GOS.IRINEJU ALI SJEDISTE SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE TREBALO JE DA BUDE U PECKOJ PATRIJARSI A NE U BEOGRADU I DANAS NEBI KOSOVO BILO UPITNO.

ODGOVORITE
Name

Krkan

29.10.2016 08:34

Ode Kosovo.

ODGOVORITE
Name

Tihi

29.10.2016 11:25

Gdje se vjera mijesa u politiku nema tu hljeba. ..ups ima ratova.

ODGOVORITE