"Србије не може постојати без Космета"

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је вечерас да Србија не може да постоји без Косова и Метохије и да би без њега била као човјек без душе.

Србија 28.10.2016 | 20:30
"Србије не може постојати без Космета"
Говорећи на промоцији монографије "Задужбине Косова и Метохије" на београдском Сајму књига, патријарх Иринеј је истакао да је све што данас Србија има зачето на Космету и да би била највећа трагедија ако би Срби заборавили своју колијевку.

"Док постоје Срби постојаће Косово", рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј је изразио наду да ће ова монографија, која је настала као продукт сарадње Српске православне цркве и Канцеларије за Косово и Метохију, бити значајна за оне који одлучују о судбини Косова и Метохије, а Србе при том ништа не питају.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да је Космет у центру српског идентитета и да без њега Србија губи смисао.

Он је поручио да држава Србија и српски народ неће одустати од борбе за Космет и да га неће заборавити као што није заборављен ни Јерусалим за оне који су из њега прогнани.

Његово високопреосвештенство владика црногорско-приморски Амфилохије подсјетио је да је још Његош говорио о Космету као о "великој гробници Христовој".

Митрополит Амфилохије је рекао да су "многе генерације издајица допринијеле томе да Космет и српски народ буду позицији у каквој су данас".

Владика је позвао власти у Београду да не крену путем "издајничке власти у Подгорици" и да не издају свето Косово и Метохију.

"Надамо се да оно што је урадила власт у Црној Гори неће учинити она у Србији", рекао је владика Амфилохије.

Митрополит је констатовао да Запад и ЕУ на Космету "настављају да воде неофашистичку политику" и додао да је то сада очигледно не само на питању Трепче.

"Сада је очигледно да је та одлука да се Србији одузме Космет донесена у ЕУ...Е, сада је на нама да кажемо - обновите зграде које сте нам уништили током бомбардовања Београда, обновите мостове, изградите спаљено на Космету, вратите прогнане, па ћемо онда да разговарамо. Овако као до сад - благодаримо на таквом разговору", рекао је владика Амфилохије.

Извор: Срна

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Зајебант

28.10.2016 18:32

Ех најтеже је прихватити реалност, а то је да КиМ није Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

28.10.2016 20:20

КиМ је била, јесте и бице саставни и нераздвојни дио Савине Свете СРБије, ције СРБске земље се спомињу у Светосавској Химни. Ови данасњи "бранитељи" СРБства: вјере и Отоцества сувисе се касно сјетисе да СРБи требају да буду људи. СРБи требају да буду СРБи: Православци и Светосавци који це знати своје да воле и бране, а тудје да постују!

Name

Србска труба

28.10.2016 18:41

Јели ово Лазар. Ево идем цим кафу попијем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

генијалци

28.10.2016 18:58

Бас надјосте експерте у Филарету и Амфилохију.Само фале Галијасевиц,Лазански,Влајки,Немања(сарајевски сибицар) и слицни да тразе да се Косово одмах врати Матици

Name

Нили

28.10.2016 19:00

Матори зиви у неком другом добу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

28.10.2016 19:32

Е па нека паријарх узме пушку па на косово!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

28.10.2016 20:29

ПОСТОВАЊЕ ГОС.ИРИНЕЈУ АЛИ СЈЕДИСТЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ТРЕБАЛО ЈЕ ДА БУДЕ У ПЕЦКОЈ ПАТРИЈАРСИ А НЕ У БЕОГРАДУ И ДАНАС НЕБИ КОСОВО БИЛО УПИТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кркан

29.10.2016 06:34

Оде Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

29.10.2016 09:25

Гдје се вјера мијеса у политику нема ту хљеба. ..упс има ратова.

ОДГОВОРИТЕ