Viktor Orban ponovo prijeti: Ako Brisel...

Mađarska će tužiti Evropsku komisiju i opirati se uvodenju obavezujućih kvota za prihvat migranata za zemlje članice EU.

Svijet 28.10.2016 | 12:19
Viktor Orban ponovo prijeti: Ako Brisel...
Premijer Mađarske Viktor Orban je najavio ovakav scenario ako Brisel to pitanje ne skine s dnevnog reda.

Orban je rekao da će njegova vlada upotrebiti nedavno održani referendum na kom je većina glasača odbacila migrantske kvote.

Taj referendum međutim nije pravno obavezujući zbog nedovoljnog broja izašlih, podsjetio je Rojters.

Orban je naveo da je sada po tom pitanju nastala "pat pozicija" i da bi premijer Slovačke, zemlje koja trenutno predsjedava EU, Robert Fico trebalo da predloži rješenje do sljedećeg samita EU u decembru.

Ako Evropska komisija ne odustane od ideje kvota, "onda ćemo se opirati...nećemo sprovesti odluku EU, tužićemo Komisiju", naglasio je Orban u izjavi za državnu radio stanicu.

"Biće ozbiljne pravne debate o tome da li strani državljani mogu da budu nametnuti narodu neke države članice EU protiv njene volje. To će biti velika borba i zbog toga nam je potrebna izmjena ustava", poručio je Orban.

Prema njegovim riječima, odluka o prihvatanju migranta je pitanje nacionalnog suvereniteta.

Orban je dodao da bi želeo da sljedećeg mjeseca bude potvrđena promjena ustava kojim bi se zabranilo naseljavanje migranata u Mađarskoj.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Banshee

28.10.2016 17:15

Normalno! Veliki broj izbjeglica deportirati u Irak i Afganistan i tamo im graditi prihvatne centre. To ionako kontrolisu Englezi i Ameri, a ujedno je i njihovo prirodno i kulturološko okruženje. A ne plaćati Turcima koji puštaju neobrazovane, Turska za sebe zadržava ljekarne i druge VSS. U Njemačkoj stare ljude , Nijemce iseljavaju u staračke domove sa bi u njihove stanove, istina jesu državni, smjestili izbjeglice! A od njih nikakve koristi. Kad ih već hrane onda bolje u Aziju slati novce nego na vlastitom dvorištu trpjeti torturu. Lično vidjeno u Stuttgartu, po drveću ispred zgrade istjeranih Njemaca u kojima su sad izbjeglice, visi smeće, djecije plišane igračke koje im je lokalno stanovništvo poklonilo. Da su poklanjali druge igračke, puške, sigurno ne bi visile po drveću u Botnangu, divno naselje Stuttgarta! Žalim Nijemce. Naše BH izbjeglice rastjerali 97. Sad dobili stoku.

ODGOVORITE
Name

Re.banshee

28.10.2016 19:29

A odkud ti znas kako je u Stuttgartu,vjerovatno si i ti jedan bijedni izbjeglica sa Balkana koji je bio kod kuce vise gladan nego sit pa ti je rat bio brat pa sad tebi i takvima smetaju ovi jadnici koji bjeze od bombi i rata.Ako su oni za tebe stoka onda kojem cetveronoznom stvoru ti pripadas jadnice?

Name

Em ti jarca

28.10.2016 22:01

Haos je svugdje, neko to namjerno forsira.

Name

Višak i sve nepotrebne izbjeglice

28.10.2016 19:02

Evropa će Smjestit u opustošenu Vojvodinu , pumjesto u Irak i Afganistan. Kao Zapad ne zna da je Vojvodina devastirana! Danas ako uspijete prodati kuću u Vojvodini za 20.000 EUR vi ste super prošli. Sto čini Vlast da to promijeni?!!

ODGOVORITE