Govedaričina prva - zadnja šansa SzP

Vukota Govedarica, novi lider SDS-a treba da se odazove na Dodikov poziv na sastanak, ali samo i isključivo zato da mu stavi do znanja da nije došao sa njim da razgovara, nego da pregovara, o mirnom odlasku sa vlasti njega i njegovog režima koji je unazadio, opljačkao, pa na kraju i izdao Republiku Srpsku i sve njene građane.

Republika Srpska 27.10.2016 | 22:55
Govedaričina prva - zadnja šansa SzP
Govedarica mora Dodiku postaviti precizan rok (recimo, najdalje do 01. decembra ove godine) do kada mora podnijeti neopozivu ostavku, a prethodno smijeniti aktuelnu vladu i time omogućiti formiranje prelazne vlade sastavljene od svih relevantnih političkih subjekata čime bi se otvorio put slobodnim i fer izborima na u Republici Srpskoj, s tim da bi vanredni parlamentarni i predsjednički izbori bili održani najdalje u martu 2017. godine.

Ovakvi zahtjevi neće biti ništa novo.

Biće to konkretizacija zahtjeva koje su lideri SzP uputili sa protesnog skupa, koji je 14. maja ove godine održan u Banjaluci (Na koje su u međuvremenu zaboravili). Vukota Govedarica, tada nije bio na čelu SDS-a, odnosno SzP, zbog čega on jedini ima kredibilitet da povuče konkretan potez. Ostali lideri i liderčići opozicije neka se i dalje češkaju po glavi i prisjećaju gdje su sve pogriješili, možda im tako padne na pamet i da bi trebali da preuzmu odgovornost i snose posljedice za svoje greške umjesto što i dalje zamajavaju ovaj narod i glume velike face, a više podsjećaju na male bebe koje je čika Mile prevario i uzeo im zvečku.

A ta zvečka stalno zveči u ritmu jedne iste pjesme: „srpsko jedinstvo“! Ima li jadnije i od silne upotrebe izanđalije pokrivke za razne, ali uvijek krupne obmane vlastitog naroda od te koja se zove „srpsko jedinstvo“?

Odgovor na ovo pitanje daju „lideri opozicije“ koji kažu da ih je (a i široke narodne mase) Dodik namagarčio referendumom. Ja to, između redova, čitam ovako:

„Mi smo znali da je Dodik raspisao referendum samo zato da bi prevario narod pred izbore, ali umjesto da javno upozorimo na tu prevaru i da pozovemo narod da na nju ne nasjeda, mi smo se pridružili Dodikovoj prevari i zajedno sa njim varali taj isti narod. Sada vidimo da je on bolji prevarant od nas i da je osim naroda prevario i nas same i mi smo sada zato jako ljuti“.

Možda griješim, ali ako nisam u pravu, neka mi neko kaže: Zašto je opozicija podržavala referendum, za koji se znalo da je prevara, ako su im namjere za razliku od Dodikovih bile časne? Da SzP na izborima nije doživio debakl koji je doživio, da li bi prizali da je referendum bio prevara i da su u njoj učestvovali samo zato da bi kao i Dodik dobili više glasova obmanom naroda na čije se jedinstvo pozivaju?

Ako je iz istog razloga postignuto „srpsko jedinstvo“ oko kandidata za načelnika Srebrenice, a bojim se da jeste, hoće li neko snositi odgovornost za prevaru građana i za nepotrebno, ali vrlo opasno dizanje tenzija. Hoće li građanima Srebrenice život postati kvalitetniji zato što su za načelnika dobili čedo „srpskog jedinstva“, koje je i u ovom slučaju postitgnuto samo zato da neko SzP-ovcima ne bi prigovorio da su „manji Srbi“ od Dodikovih „crvenih Srba“.

Neprestanim nadmetanjam s Dodikom na njegovom nacional-primitivnom igralištu, opozicija je ta koja je unaprijed osuđena na poraz. S druge strane, pobjeda opozicije u Dodikovoj igri bila bi ravna katastrofi, jer bi to značilo da smo dobili „Baju nad Bajom“.

Pogubnoj politici Dodikovog režima mora se suprotstaviti opcija koja će biti kontra, ne samo kriminalu i korupciji, već i primitivizmu, primitivnom nacionalizmu, bahatosti, lažima i svim drugim obilježjima ovog režima.

Opozicija mora jasno da ukazuje na režimske prevare umjesto što „ujedinjena“ s režimom u tim prevarama učestvuje. Plakanje nad vlastitom političkom sudbinom, ili slavljenje nepostojećih izbornih pobjeda, neće nikome pomoći, a najmanje onima koji se konačno moraju suočiti sa vlastitim greškama.

Vrijeme je za konkretne poteze, a Vukota Govoedarica, kao novi politički lider opozicije ima dobru priliku i vidjećemo da li će je iskoristiti zauzimanjem jasnog stava prema režimu Milorada Dodika, od koga se može tražiti jedino odstupanje sa političkog trona i ništa više.

Ovaj put Režimu treba jasno staviti do znanja da će se ignorisanjem zahtejeva opozicije i javnosti sučiti sa vrlo ozbiljnim odgovorom nezadovljnog naroda. Kritična masa bez obzira na sve rezultate kupljenih i prodatih izbora postoji – vrijeme je da se iskristališu lideri koji će tu masu povesti.

Autor: Miljan Kovač

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

lako

27.10.2016 17:30

sa gospodinom gospodski ! sa mahalusom samo moze mahalusa alapaca.vukota mora preuzeti incijativu i sa time ga dobiti.nema od cekanja nista,mile je majstor manipulacije i mahinacije, slobodan v. ga moze jedino retoricki slomiti.i treba ga prepustiti takvima u dijalog i raspravu.vukota samo naprjed moras jako i rascisti stranku jos ima papaka spavaca,lopova,kvarnjaka.do pobjede bez kompromisa

ODGOVORITE
Name

Vukoje

27.10.2016 17:31

Bude li Vukota sluso ovakve" dobronamjerne" savjete raznnih analiticara a ne sebe kao lidera najvece opozicione stranke,bojim se da ce navecu stetu imati SDS I SRPSKA!

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

27.10.2016 17:33

Sve sami analitičari i savjetnici. Sve moj do mojega.

ODGOVORITE
Name

Opet ne slusate

27.10.2016 18:04

Pa lijepo vam je Tadic napisao da će SDS dobiti predsjednika koga će svako savjetovati i niko neće slusati

Name

Glas naroda

27.10.2016 18:03

Lider mora slušati glas naroda, Dosta je bilo arogantnog Tadića i samoživog Čavića, vidite li kako su prošli. Samo naprijed Vukota!

ODGOVORITE
Name

Psiho-Analitčar

27.10.2016 18:15

Da li sa ovim čovjekom-dijagnozom , treba razgovarati i kako???? .Paranoja bolest se karakteriše sa sumanutim idejama koje su pogrešne, nerealne i ne podležu korekcijama. To znači da paranoična osoba veruje u svoju zamisao i ne prihvata nikakva druga logična objašnjenja. . Osobe sa paranoidnim poremečajem su inteligentne i veliki perfekcionisti, pritom su sumnjičave i veruju da su samo one pravedne.Veoma često imaju izlive besa, ali im ideje ne prelaze u sumanutost. Paranoidne crte uključuju paranoidni poremećaj, ali u znatno manjoj meri. Ljudi sa paranoidnom adaptacijom ličnosti veoma su inteligentni, sumnjičavi i teže perfekcionizmu,ali to ne remeti njihov svakodnevni život i dobro se uklapaju u porodicu i društvo. Sumanuti poremećaji odlikuju se razvojem jedne sumanute misli ili grupe povezanih sumanutih ideja koje su trajne, a ponekad i doživotne. Karakteristično za sumanutu psihotičnost je da bolesnik izvan sumanutog sistema nema drugih poremećaja mišljenja, niti poremećaja drugih psihičkih funkcija. Zato se ova bolest ponekad naziva „razumno ludilo“...

ODGOVORITE
Name

Ja 'Nako malo

27.10.2016 18:26

potpisujem. Upravo tako. Covjek je bolestan, ali na svoj nacin. Opasno (po okolinu) bolestan

Name

Dića

27.10.2016 18:20

Vukova netreba da ide kod Dodeli to je šteta po narod

ODGOVORITE
Name

brat Đuro

27.10.2016 18:20

Imao si Miljane dobrih tekstova. Ovo nema veze ni sa jednom temom, potpuno promašeno. Pročitaj ovo za godinu dana i sam ćeš vidjeti koliko si promašio.

ODGOVORITE
Name

Nema potrebe da se ponižava.

27.10.2016 18:37

O čemu da pričaju? Jasno se znaju politike Sds i Snsd . Sto ranije nije zvao Bosica, ako se brine za Srbe i budućnost ovaca!

Name

Dodikovac

27.10.2016 18:23

Ima jedna poslovica ako nemozes da ih pobjedis onda im se pridruzi...

ODGOVORITE
Name

Savo

27.10.2016 18:33

A ko to govori izdali ste sve u sarajevu i zato platili cijenu na izborima nikad se necete oporaviti od ovog poraza

ODGOVORITE
Name

Dića

27.10.2016 18:37

Nema pridruživanja mi smo pobednici u duši sa ološima netreba imati posla

ODGOVORITE
Name

Licem u lice

27.10.2016 18:40

Dodika niko neće pobijediti na izborima, to svima treba biti jasno ztato što on kontroliše biračko tijelo, novcem pritiscima itd. Opozicija se mora sučiti lice u lice s njim dosta je bilo bježanja.

ODGOVORITE
Name

komedija

27.10.2016 18:49

Ovo ce biti borba sa vjetrenjacama mladog Govedarice.Glupo je napadati lopove i traziti njihovu smjenu a ne ocistiti takve iz svog okruzenja.

ODGOVORITE
Name

nn

27.10.2016 19:05

Svaka čast za cccc...

ODGOVORITE
Name

poruka iskrena

27.10.2016 19:11

Narode, narode na vrijeme se urazumi, bice mozda kasno kad svatis politiku Dodika ima ih Jos. Sto pricaju bajke narodu. " Od glave riba smrdi!"

ODGOVORITE
Name

Istina!

27.10.2016 19:32

Tipican primjer za Trebinje, u kome je PDP Slavko Vucurevic zaposljavao samo svoje clanove,a na vlast je dosao zahvaljujuci SDSovim glasovima,da bi to zaposlavanje PDP pretvorilo u jaku stranku,a SDS devastiran!

ODGOVORITE
Name

Re Istina

27.10.2016 21:17

Potpuno ste u pravu. PDP je u Trebinju ojacao zahvaljujuci SDS-u. Ali vidjecemo ih sada dokle ce stici kada im ode Slavko. I jos ovo da dodam, za ove izbore kandidat je trebao da bude neko iz SDS -a, takav je dogovor bio, ali ni to nisu ispostovali. Prevelika ambicija im se obila o glavu!!!

ODGOVORITE
Name

Zoran

27.10.2016 22:26

Vukota je obrazovan i pametan čovjek i ima veća muda od tebe ljigavče .

ODGOVORITE
Name

SDS Doboj

28.10.2016 08:54

Konačno pravi lider SDS-a koji će rasturiti crvenu neman

ODGOVORITE
Name

SDS KRAJINE

28.10.2016 08:55

TREBA NAM SRPSKO JEDINSTVO I OKUPLJANJE SVIH SNAGA OKO PREDSJEDNIKA DODIKA!!!!!

ODGOVORITE