Vlada Srbije danas o ultimatumu iz Prištine

Sednica Vlade Srbije biće održana danas, a kako je u izjavi Tanjugu najavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić, vlada će se izjasniti o novim uslovima koje je Priština postavila za nastavak dijaloga.

Srbija 27.10.2016 | 08:38
Vlada Srbije danas o ultimatumu iz Prištine
"Ako Pristina smatra da treba da se razgovara putem uslova i ultimatuma i na drugi način zaista nije spremna da razgovara, i ako onim što je navedeno uslovljava nastavak dijaloga, onda to znači da oni odustaju od dijaloga i da neće biti dijaloga", rekao je Ðurić Tanjugu.

Situacija je u svakom slučaju veoma ozbiljna i javnost će biti informisana o daljim koracima, rekao je Ðurić.

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbiji ne pada na pamet da pregovara o novim uslovima Prištine i da će Briselski dijalog biti ili statusno neutralan - ili ga neće biti.

"Ovo je jedan bezobrazluk za domaću upotrebu, jer tu postoje neke teze koje Srbiji ne padaju na pamet da o tome razgovara, niti da donosi bilo kakve odluke, kao što je pitanje granica, odštete, priznanja Kosova, članstva u međunarodnim organizacijama", rekao je Dačić povodom uslova koji je postavila Priština za nastavak dijaloga sa Beogradom.

"Ako su to uslovi, nema dijaloga i to više nije problem Srbije. Dijalog će se voditi kao statusno neutralan, ili ga neće biti. Srbija je potpuno jasna. Pod ovim uslovima sigurno ga neće biti", istakao je on.

Dačić je naglasio da će se dijalog nastaviti sigurno, ali ne pod uslovima koje Priština odredi.

"To je smejurija i niko ozbiljan ne može da misli da će Priština nekog da uslovi. Koga može da uslovi Priština, zašta se ona uopšte pita?" rekao je šef srpske diplomatije.

Prema tome, ove uslove, kako je naveo, kosovska ministarska zaduzena za dijalog Edita Tahiri "može da okači na oglasnu tablu skupštine Kosova" i to je za unutrašnju upotrebu.

"Mi treba da zadržimo hladnu glavu. Ovo su provokacije, mi nastavljamo naš put, mi ćemo biti konstruktivni, niko nas ne može da uslovljava, ni Brisel, ni Priština. Mi znamo šta su nacionalni državni interesi Srbije - to jeste Evropska unija, ali i zaština naših nacionalnih interesa", rekao je Dačić.

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri izjavila je da će se tokom treće faze dijaloga Beograda i Pristine, koja će, prema njenim rečima, biti i poslednja, razgovarati o pitanjima kao što su demarkacija, nestale osobe, priznanje Kosova i druga.

Tahiri je dostavila je parlamentaroj komisiji dokument koji je predat u Briselu, a koji sadrži četiri ključne tačke ili uslova Prištine za nastavak razgovora sa Beogradom.

"Uspostavljanje granice između Kosova i Srbije, poštovanje susedstva, nemešanje i prestanak njenog intervenisanja na Kosovu i saradnja na poljima od interesa za obe države", uslov je koji je naveden u dokumentu, preneo je prištinski koha.net na portalu.

Kao uslovi se potom navode i ratna odšteta i garancije EU da će Srbija priznati Kosovo, uz uslovljavanje ulaska Srbije u EU, onemogućavanje Beograda da spreči učlanjivanje Kosova u različite međunarodne organizacije, uključujući UN, sportske i kulturne organizacije, i na kraju uklanjanjem Kosova iz Ustava Srbije.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

A zasto

27.10.2016 13:18

Me to podsjeca ma situaciju u bih

ODGOVORITE