EL - najava i analiza... Arena sanja podvig: Zvezda - Barsa, za 2-1!

Dvorana na Novom Beogradu ugostiće prvi meč ove sezone. Crveno-beli i "Blaugrana" zaigraće u 19 časova za drugu pobedu u najjačem takmičenju, pred izvesno punim tribinama.

Košarka 26.10.2016 | 15:45
EL - najava i analiza... Arena sanja podvig: Zvezda - Barsa, za 2-1!
Pobeda nad Galatasarajem, pa duel sa Barselonom u Kombank areni - "deja vu", koji u svlačionici Crvene zvezde mts doživljavaju sa sećanjem na mart 2015.

Pretprošlog proleća, ekipa Dejana Radonjića takođe je ugostila Barsu posle trijumfa nad Galatom u Istanbulu, u utakmici koja će za mnoge na obe strane dugo biti više od igre.

Posle velike borbe, Katalonci su te noći ipak slavili na Novom Beogradu.

Iz Zvezdinog sastava koji je igrao protiv Barse pre godinu i po, u ekipi su Jović, Dangubić, Mitrović, Dženkins i Rebić. Na drugoj strani, uz povređene Doelmana i Navara, igrači "Blaugrane" i dalje su Oleson i Tomić.

Kao i tada, i ovog oktobra crveno-beli ulaze u duel sa dvostrukim šampionom Evrope osokoljeni istanbulskih uspehom.

"Sigurno da postoji draž kao i pred svaki meč kada se igra Evroliga. Naravno da to što smo savladali Galatasaraj stvara pozitivan ambijent. Taj meč više znači od bilo koje utakmice, zbog poznatih okolnosti, pa i naše zadovoljstvo čini većim. Stoga, sa stabilnim pristupom ulazimo u meč sa Barselonom. Ambijent i atmosfera su dobri, motivisani dočekujemo duel, što je prirodno i očekivano kada se igra protiv velikog tima", rekao je u najavi utakmice trener Zvezde Dejan Radonjić.

Katalonci su doputovali sa svešću da će im biti teško u ambijentu glasne i verovatno pune Kombank arene. Među njima, na terenu sigurno neće biti povređeni Džastin Doelman, Šejn Laval i Peteri Koponen, koji se i dalje oporavlja od posledica teške saobraćajne nesreće.

Nastup kapitena, legendarnog Huana Karlosa Navara takođe je malo verovatan, jer je posle maestralne igre u prvom kolu Evrolige "preskakao" utakmice u Evropi i ACB ligi.

Zvezdin trener dotakao je na najavnoj konferenciji i temu sastava u kojem će Katalonci nastupiti u Beogradu i istakao da navedeni izostanci neće napraviti veliku razliku u kvalitetu "Blaugrane".

"Prirodno je da dolaze sa glasnim najavama i željama da dobiju i ne treba bežati od toga da se kaže da su ipak favoriti, iako vidim da se provlače neke reči koje bi mogle da nas uvedu u drugačije razmišljanje. Nema Dolmana - ali tu su (krilni centri) Klaver, Vezenkov, kao i Stratos Perperoglu koji takođe može da igra na poziciji 'četiri'... Jedan ili dva igrača ne prave takvu razliku da menjaju osnovne i startne pozicije pred ovaj meč".

Pre godinu i po, Barselona je bila preveliki zalogaj za Crvenu zvezdu mts. Ove srede, od 19 časova, srpski i regionalni šampion kreće u drugi pokušaj da na istom mestu, u Kombank areni, skine jedan od najvrednijih evropskih skalpova.

Govoreći o snazi ekipe Jorgosa Barcokasa, neizbežno je poći od "motora" ekipe, efikasnog plejmejkera Tajrisa Rajsa, koji je ovog leta stigao iz Himkija, sa "gomilom" poena u rukama i predznanjem kako se predvodi ekipa na putu ka tituli prvaka Evrope.

Amerikanac sa crnogorskim pasošem još izraženije će preuzeti komandnu palicu u izostanku Dolmana i Navara, a najveću pomoć imaće pod košem, gde će nastupiti jedan od najboljih evropskih tandema "petica" - Ante Tomić (12,5 poena, 9 skokova) i iskusni, "zategnuti" Džoi Dorsi, koji je takođe podizao evroligaški trofej.

"Pre svega, važno je istaći da je došao Jorgos Barcokas, trener koji je direktno izbacio Barselonu u plej-of duelu prošle godine. U njegovom timu su veoma kvalitetni igrači, koji zajedno čine izuzetno dobar i rekao bih moćan tim za velika dela. Ima tu puno iskustva, rejtinga, mladih, talentovanih, perspektivnih igrača i bez dileme biće to veliki izazov za nas", objasnio je Radonjić.

Šta će biti potrebno da Zvezda zaustavi Barselonu? Osim navedene snage Katalonaca na pozicijama "jedan" i "pet", njihov "tesan" duel protiv Fenerbahčea pokazao je i drugu, uobičajenu napadačku snagu Barcokasovog tima, pa je, primera radi, Perperoglu bio perfektan u šutu za tri (2/2), kao drugi strelac tima sa 14 poena.

Naravno, duel u Kombank areni biće interesantan i po tome da će srpski talenat, plejmejker Stefan Peno odigrati prvi seniorski meč u svom rodnom gradu - u dresu Barselone.

"Potrebno je 40 minuta dobre igre u svim segmentima. Taj njihov kvalitet, koji polazi od Tajrisa Tajsa, preko šuta (ako nije tu Navaro, tu je Oleson), rekao sam ko je sve na pozicijama tri i četiri, a tu su Tomić i Dorsi... Biće potrebno mnogo toga da se uradi da bismo bili konkurentni. Naši navijači nas dižu, nose i biće potrebno da u svakom trenutku osetimo da možemo da pređemo maksimum", objasnio je Radonjić.

Najavivši isti sastav kao i protiv Igokee (bez tek pristiglog Voltersa i još nespremnog Rakićevića), trener Zvezde otklonio je nedoumicu oko 12 igrača koje će "skinuti" za okršaj sa evropskim velikanom.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar