"Bregzit": Kompanije napuštaju V. Britaniju

Britanski premijer Tereza Mej rekla je bankarima prije referenduma u junu da će kompanije napustiti Britaniju ako Britanci izglasaju izlazak iz EU, navodi se na snimku koji je procurio u javnost.

Svijet 26.10.2016 | 12:50
"Bregzit": Kompanije napuštaju V. Britaniju
Obraćajući se bankarima kompanije "Goldman Saks" ona je rekla da će globalne kompanije dva puta razmisliti oko investiranja u Britaniji, ako London izađe iz bloka, objavio je "Gardijan".

List podsjeća da je ona mjesec dana prije referenduma 23. juna rekla da će napuštanje bloka ugroziti radna mjesta.

Iz Vlade je kasno sinoć saopšteno da, bez obzira na to šta je Mejova rekla prije referenduma, Vlada je obavezna da poštuje rezultat tog glasanja.

Snimak ukazuje na zabrinutosti Mejove u vezi sa izlaskom iz EU. Ona je u obraćanju ekonomistima u Londonu 26. maja objasnila ekonomske beneficije ako London ostane u EU i poručila glasačima da se nada da će izabrati budućnost, a ne prošlost.

Mejova, koja je u to vrijeme bila ministar unutrašnjih poslova, rekla je tada bankarima da je biti dio trgovinskog bloka od 500 miliona ljudi značajno za London.

"Ako nismo u Evropi mislim da će biti firmi i kompanija koje će postaviti pitanje da li je potrebno da razvijaju svoje prisustvo u kontinentalnom dijelu Evrope ili u Britaniji. Mislim da su očigledne ekonomske beneficije za nas u tom smislu", rekla je ona tada, dodavši da je najbolje za britansku bezbjednost da zemlja ostane u EU zbog sistema kao što je evropski nalog za hapšenje.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar