Evroazija: NATO se ruši u Banjaluci

U kontekstu geopolitičkih odnosa na jugoistoku Evrope teško je zaobići tekst Aleksandra Dugina na samoj granici pamfleta, objavljen na ruskom portalu “Evrazia.com” pod naslovom - “Vraćanje Srba u istoriju, Republika Srpska će se pripojiti Srbiji - uz vas je probuđena i osnažena Rusija”.

Bosna i Hercegovina 26.10.2016 | 07:29
Evroazija: NATO se ruši u Banjaluci
U njemu Dugin poziva na vjekovne pravoslavne i geopolitičke veze Srba i Rusa, pa tekst počinje patetično:

“Odavno nismo ništa čuli o Srbiji, a Srbija je naša bol. Odvažna, nepokolebljiva, pravoslavna zemlja i začaran do smrti, ogoljen mukama, ponosni slovenski narod koji nije obarao glavu ni pred otomanskih gospodarima, ni pred američkim Novim svjetskim poretkom.

Srbi su jedini narod koji istinski voli Ruse. I sve pamti i sve prašta. Oni koji poznaju istoriju velikog srpskog naroda shvaćaju da s njim nikada neće biti gotovo. On prima strašne udarce sudbine, ali se svaki put ponovno diže. Srbi su i u tome slični nama; mi stižemo do posljednje crte, čak zalazimo iza nje, ali se potom opet vraćamo u istorijsku bitku – poslije poraza, revolucija i teških vremena. Tako dišu slovenske grudi – udah/izdah. Pri izdahu uzdrhti svijet.”

Nakon ulagivanja i melodramatskih izliva bratske ljubavi, koji su čak i u dijelu srpske javnosti i stručnih krugova izazvali podsmijeh, Dugin prelazi na konkretne stvari gole geopolitike, ono što ga zaista u cijeloj priči i jedino zanima:

“Cilj svih Srba je uspostavljanje jedinstva. I najozbiljniji pokretač tog procesa je upravo Banja Luka, prijestonica Republike Srpske. Ta politička tvorevina je jedinstvena – uspjela je obraniti svoju nezavisnost od bošnjačkog nacionalizma Sarajeva, podržanog od Zapada, sačuvati srpsku socijalnu strukturu, kulturu, školstvo, upravu i vjeru. Pritom Republika Srpska u vrijeme Milorada Dodika nije išla putem Srbije koja posljednjih godina sve više, makar i prinudno, igra kako Zapad svira.”

U dijelu sa podnaslovom, “Naša protivofanziva na Balkanu”, Dugin dalje razrađuje agendu ruske politike djelovanja preko srpskih posrednika:

“Šta možemo očekivati od Milorada Dodika? Mnogo toga. Teško je reći koje su teme razmatrane na njegovom sastanku s predsjednikom Vladimirom Putinom.

U cjelini, geopolitika ionako ukazuje na plan djelovanja. U sadašnjoj zaoštrenoj fazi sučeljavanja rusko-pravoslavnog bloka sa Zapadom u svjetlu ukrajinske drame i očajničke bitke za Novorusiju, bilo bi logično izvesti uzvratni udarac na Balkanu. Republika Srpska zauzima glavno mjesto u strateškoj arhitekturi Balkana. Ako počne tamo, pokrenuće se svi procesi u regiji.”

Duginove projekcije su potpuno skladne analizi Jafe Arnolda u Katehonovom tekstu “BiH 2016:

Sudbina Republike Srpske je sudbina Srbije i Rusije” iz januara ove godine. Aleksandar Dugin dalje navodi da se može očekivati skoro održavanje referenduma o nezavisnosti Republike Srpske i njenom izlasku iz sastava BiH i otvoreno kaže:

“To je krimski scenarijo. Etnički i kulturno ta teritorija je čisto srpska i pravoslavna, granice opština čvrsto su uspostavljene još za vrijeme ratnih djelovanja tokom ’90-ih godina. Ničija prava neće stradati.” Zatim se, prema Duginu, može očekivati “početak procesa ponovnog ujedinjenja sa Srbijom” što prema njemu, može i radikalno promijeniti politiku u Srbiji i odbiti je od daljnjeg pristupanja Evropskoj uniji i NATO-u:

“Vidjevši takav odlučan korak Republike Srpske u patriotskom smjeru, građani Srbije će se ohrabriti. Poslije tolikih poraza, drama, gubitaka i šteta, to će postati predznak nove zore…

Patriotsko antizapadno krilo srpskog društva naglo će ojačati. U takvim prilikama drukčije će se razvijati i odnosi sa Rusijom.

Moskva je poslije Krima izgubila i posljednje iluzije u pogledu Zapada, a njena odlučnost izgradnje vlastite politike višestruko je porasla.

Stoga će zbližavanje sa Srbijom, koja ulazi u novi krug svoje istorije, ovaj put biti jedinstvena šansa za Rusiju da ojača svoj položaj u Evropi… Beograd je sada previše uvučen u proces priključenja Evropskoj uniji. Za potrebno usklađivanje politika Moskve i Beograda, potreban je – dodatni faktor. Taj faktor je Milorad Dodik.”

Dugin se ne zaustavlja samo na ruskom geopolitičkom obuhvatanju Srbije, nego agresivni proces izgradnje novih ruskih pozicija u mekom trbuhu rasporeda NATO-a i EU, širi dalje na cijelu Istočnu Evropu, pa otvoreno navodi:

“Ako se prethodno navedeno ostvari, pokrenuće se čitava Istočna Evropa gdje živi mnogo pravoslavnih naroda. Ako se dobro učvrsti na Balkanu, Rusija će zajedno sa Srbima moći stvoriti blok pravoslavnih zemalja Evrope kojem se u određenim okolnostima mogu pridružiti Rumuni, Bugari, Makedonci i Grci. To bi mogao biti naš asimetrični odgovor na složene prilike u Novorusiji i logičan razvoj procesa započetim ruskim proljećem.”

Vrlo jasno i glasno, bez ikakvih dilema, Aleksandar Dugin razjasnio je sve elemente ruske geopolitičke agende na prostorima Jugoistočne Evrope.

Kako god bilo, bio Dugin pri sebi kada iznosi i zastupa ovakve teze ili ne, činjenica je da je blizak ruskom političkom i vojnom vrhu, u direktnoj vezi s ruskim obavještajnim agencijama i s ogromnim uticajem na kreatore strateških spoljnopolitičkih odluka.

Takođe, činjenica je da je nakon njegovog upornog zagovaranja evroazijskih integracija, zaista i osnovana Evroazijska ekonomska unija.

Iako su mu se i tada mnogi smijali, smatrajući da su njegove ideje na granici političkog SF-a, njegove ideje, ipak, djelovanjem ruske državne politike postaju stvarnost.

Izvor: 7Dnevno

Komentari / 52

Ostavite komentar
Name

Mihajlo

26.10.2016 05:43

Mi sto god smo branili sa ovom vlasti smo izgubili, tako da i sljedeci gubitak- nista.

ODGOVORITE
Name

D.R

26.10.2016 09:38

Kako ovaj to sve olako misli,kao da je to spojit dvije livade samo skloniti ogradu,to bi bilo teško u miru ostvarit da je sav svijet za to ,a vjerujem da je 99% svijeta protiv toga tako da bi to bio svetski rat ,tako da bi na referendumu trebalo postaviti pitanje narodu bili ratovali za taj cilj pa bi videli rezultat,a ne nesvesno narod uvest u rat

Name

Re

26.10.2016 09:55

Jeste Ali vlast ce jesti kaviar I njihova deca vozati bjesne automobile I skolovati se po svetu a obican narod jesti krompir !!

Name

Bajka

26.10.2016 05:53

Ovo kao da je lično Ezop pisao.

ODGOVORITE
Name

Dragan

26.10.2016 06:45

Ezop je pisao basne.

Name

komentar

26.10.2016 05:54

Slazem se sa svim i volio bih da se to nekada ostvari,samo ne znam kako! S Miloradom i Vuckom ne vjerujem da je to moguce!

ODGOVORITE
Name

JP

26.10.2016 07:31

Nece se ostvariti mirnim putem vec samo ratom pa sad nek gospoda izvoli ako im se ponovo ratuje. Umjesto naprijed da idemo mi se vracamo unatrag a sve zbogbrace rusa. Pa sretno nam bilo

Name

Misko

26.10.2016 06:01

Ova prica je na nivou osnovaca, kad mudriji nagovara naivnog da ide ukrasti zvake u prodavnicu., pa da ih onda bratski podijele.

ODGOVORITE
Name

turboskara

26.10.2016 06:20

Nazalost boli ku...c rusiju za srbima iz rs i grcima i bugarima sto je i pokazala samo pricom i svoojim interesomm isti ku...c koo ameri samo drrukcije upakovano nemoze tebe tudja majka vooljeti vise od . tvoje narode dodji dopameti i u bl sre rusi nato i to bas u bl ee stvarmo jebiga.

ODGOVORITE
Name

VRONJSKI

26.10.2016 06:21

Bez obzira na ironicno tumacenje Duginove analize,ona moze biti tacna ili netacna. Vise mislim da je upotrebljena u propagandne svrhe, ali ima i dosta elemenata istine......i ako je tacna ne vidim problem, a ako je netacna ,isto nam se pise.

ODGOVORITE
Name

kraktin

26.10.2016 06:22

Duginu. Pa sad ti je Mile donio odluku da je Dan Republike sekularan! Ti pozivas na pravolsavlje? Gdje je bilo pravoslavlje od 1917 - do 1990? Gdje je tad bila Rusija (ex SSSR) uz Srbe? Gdje je bio kralja Petar 1941? U Rusiju nije pobjegao jer bi ga.......... !Gdje su bili "pravoslavni" Rusi kad su sliovali po Beogradu 1944? Gdje su bili Srbi kad su vas docekivali Drazini i Nedicevi "junaci"? Koje pravoslavlje, kad nisu ni bugarska, ni grcka, ni makedonska, ni crnogorska crkva uz vas. O cemu ti pricas Dugine? Koji crni Milorad? SNSD je stranka na demokratskim principima (na papiru), a u u stvarnosti na lopovskim manirima. I vraticemo se na staru biblijsku izreku: Skim si takav si. E Dugine ti sebi sead nadji mjesto u ovoj poslovici.

ODGOVORITE
Name

Srednjin

26.10.2016 06:30

Fino ti je dugonja napisao: "Srbi su jedini narod koji istinski voli Ruse. I sve pamti i sve prašta."

Name

ABC

26.10.2016 06:22

Ej, a jel' ima neko drugo mjesto pa da u njemu rušite NATO. Dosta smo ga mi rušili.

ODGOVORITE
Name

Kozarac

26.10.2016 07:16

"Dragi naši muslimani, sljedeći put mi idemo u Švedsku a vi ostanite ovdje"

Name

Dugin?

26.10.2016 06:23

Ovo ili je laž da ga je napisao Dugin, ili smo mi već prodani Vatikanu u velikoj trgovini navodne "braće" Rusa sa Zapadom. Jer svakom ko razmišlja svojom glavom je apsolutno jasno iz djela Milorada Dodika, da on radi na ciljevima Vatikana da nema Srba sa ove strane Drine. Sistematično uništava sve segmente našeg naroda.

ODGOVORITE
Name

Dragan

26.10.2016 06:52

Narod se primi, uvuku nas u sukob koji gubimo zbog trenutne nemoći, i eto je Oluja 2. Prvi metak ako i kad se čuje, sa porodicom nestajem odavde.

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

26.10.2016 06:58

Која то странка и који политичар у Републици Српскојне ради за Ватикан, Запад, Нато? Још ни једног нисам чуо да је рекао одустајемо од лихварске економске политике...затворићемо границу за увоз свега и свачега са Запада и тд... престаћемо сарађивати са ММФ- ом ...прогласићемо банкрот...

Name

Znači

26.10.2016 06:26

Ako se ovo sve obistini, onda će na granici RS biti granica novog hladnog rata, sa jedne strane NATO a sa druge Varšavski pakt. Zanima me samo hoće li biti zida i bodljikave žice kao u Berlinu?

ODGOVORITE
Name

General

26.10.2016 06:35

Nece biti zice niti zida ali nece biti ni naroda jer ce svi da odu. Uglavnom novi rojekti koje zapad finansira su blokirani i nece biti novih dok se sami ne odlucite sta hocete. Sve investicije su zaledjene i samo ce se zavrsiti ove koje su zaocete rije kao i izvori finansiranja koji su odobreni do Oktobra. Samo mnogi ce naplatiti vasu nesrecu i izvuci neku korist. Pogledaj samo u Sarajevo koliko Srba dolazi i trazi posao cak za 300KM i sam se uvjerio situacije.

Name

LJILJAN

26.10.2016 06:38

PA ZAR VI STVARNO DRAGI PRAVOSLAVCI VJERUJETE OVAKVIMA KOJI PRIZIVAJU RAT...PITAJTE IH HOCELI ONI RATOVATI ILI SA STRANE NAVIJATI ...

ODGOVORITE
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

26.10.2016 07:03

Аутор овог критичког текста на неки Дугинов, јесте Нато лобиста... човјек задатка... Нама Србима не треба ни Дугин , ни аутор овог текста да одређују, Нато је нас одредио за своје непријатеље, још 1993., 1995.и 1999. ратовао је против нас ... Тако не видим разлог да се ми Срби прикључујемо том непријатељском савезу.

ODGOVORITE
Name

dr

26.10.2016 07:04

Ovo je opcija nestanka Srba. Valjda ove budale toliko znaju da je Radmanovic potpisao zahtjev za clanstvo u NATO prije10 godina. Jos da se rijesi vojna imovina kako je Dodik obecao i ulazimo.

ODGOVORITE
Name

opet

26.10.2016 07:28

Narucen tekst i placen iz budzeta.Bravo Dodo

Name

boro

26.10.2016 07:44

Nema od toga ništa i na tarabi piše p....., , pa niko ne j...... tako i Radmanovićev potpis može se okačiti mačku o rep , jer je u to vrijeme bilo pod prisilom i ucjenjivanjem .

Name

crna guja

26.10.2016 07:17

Ko ce ratovati milina djeca ili unuci oni prvim avionom MAGLA

ODGOVORITE
Name

fela

26.10.2016 07:21

Sta ocekivati od polupismenog Dodika?? Zaista, sta ocekivati od nekog ko ne vidi dalje od banjalucke tarabe i od nekog kome je glavna zamisao i vodilja pljackanje sopstvenog naroda!!??

ODGOVORITE
Name

$

26.10.2016 07:21

“Odavno nismo ništa čuli o Srbiji, a Srbija je naša bol". Sto posto tačno, samo što je ovdje izostavio jednu rečenicu. Boli ih neka stvar za nas. Bitni smo im samo u njihovom geoplitičkom potkusurivanju. Što ne pomognu svojoj istinskoj braći, Rusima u Ukrajini. Naravno boriće se za njih do posljednjeg Rusa tamo. Tako i za nas, ne daj Bože! Hvala vam, iako je od braće, mnogo je!

ODGOVORITE
Name

Osvit

26.10.2016 07:36

Kad jedna zemlja ili njen dio nema jasna geopoliticka opredeljenja onda i suprostavljeni blokovi imaju svoja videnja buducnosti ovog prostora ali nazalost i eksponente koji rade na realizaciji tih projekata,nedavna desavanja u Crnoj Gori i Srbiji upozoravaju na ozbiljnost situacije.Ovo je valjda jedan od najcrnjih scenarija za Republiku Srpsku i Srbiju koji je ugledao svjetlo dana i ako ga i u primisli ima u zvanicnoj politici Kremlja ili nedaj boze u glavama nekih nasih politicara onda smo mi u velikom problemu i potrebna je mobilizacija svih progresivnih snaga da se ovaj scenarij sprijeci.Namjeniti jednom Narodu ulogu zrtve mnogo je cak ako dolazi od strane pojedinaca i ja kao gradanin Republike Srpske ocekujem da se predstavnici Ambasade Rusije u Sarajevu ograde od ovog teksta.Gradani ove zemlje zele da rade i zive a ne da se sukobljavaju i ratuju i budu predmet potkusurivanja medunarodno sukobljenih strana.

ODGOVORITE
Name

Kapetan

26.10.2016 07:41

"Volimo Ruse" ,tako kazu, ali Rusi nevole nas i to je kroz istoriju dokazano .Prvi srpski ustanak, drugi srpski ustanak,Prvi svetski rat ,drugi svetski rat,pa gradjanski ratovi unutar zadnjih desavanja na prostoru bivse SFRJ.Kroz sve ovo nabrojano mi smo im sluzili za potkusurivanje sa nasim neprijateljima zarad licnih interesa . Zbog takvog ruskog ponasanja nas je sve manje ,a nasih neprijatelja sve vise.Nemam nista protiv da netko ima simpatije prema nekoj strani ali imam protiv da netko u moje ime kaze da volim ovog ili onog.Jos nesto ,nisam primijetio da su Rusi ponudili nasim srbima iseljavanje u Rusiju u vrijeme ovih nesretnih ratova na nasem prostoru.Mnogi nasi Srbi su raseljeni po Australiji, Americi ,Kanadi, Svedskoj, i da ne nabrajam dalje,pa vas pitam zasto mrzite komsiju koji vam je dosao u pomoc pri gasenju pozara u vasoj kuci.Nisam zagovornik da bilo kome ili cemu treba vjerovati osim svom srcu koje je covjekov najodaniji prijatelj i izda ga samo jednom u zivotu i nikad vise.

ODGOVORITE
Name

???

26.10.2016 07:43

Bože sačuvaj...

ODGOVORITE
Name

BL

26.10.2016 07:46

E necemo ni Rusiji tek tada bi smo nadrljali od NATO i zapadnih zemalja, sa kojim smo okruzeni.Rusi sto dalje od nas to bolje.

ODGOVORITE
Name

sarajlija

26.10.2016 07:52

Da li su rusi svjesni da je i Srbija i BiH graniče sa zemljama članicama NATO-a? Šta znači da NATO kontroliše situaciju u i oko tih zemalja.Iz Rusije do Srbije ili BiH ne može doći ni avion sa ruskim kavijarom ako im se ćefne.Amerikanci i NATO neće pustiti ruse da im se šepure u "njihovom dvorištu" pa će bosanski Srbi platiti cijenu američke nemoći oko Krima.Da se ne boje arapa u BiH odavno bi ugasili Republiku Srpsku a Milorad bi odletio kao čep od pive,baš kao što su ga i doveli.

ODGOVORITE
Name

Vrli pitar neki

26.10.2016 08:02

Koja guta nebuloza ccc

ODGOVORITE
Name

Zeljko Banjaluka

26.10.2016 08:06

Ovo je stvarno pametan covjek ali za sebe neka mi da brojeve eurolota kad je tako vidovit. Pitajte sve nase a imate vjerovatno rodbine na zapadu i nekoga koga poznajete u dodiru sa Rusima,gdje je bolje gdje je veca bezbijednosst zaposlenost socijalna sigurnost. Rusi su nas prodali 1995,prodali 1999 sad su prodali Jeremica za UN to su veliki NARCISI neka njih u Aziji ja zivim u Evropi i moje je misljenje da je Evropski zivot filozofija sve bolje od Ruskog uostalom to je istorija dokazala,oni su isto imperijalisticka sila i pokoravaju male narode.

ODGOVORITE
Name

Logika...

26.10.2016 08:11

E pa ako vam je do rata dragi bosancerosi a kuce ste obnovili djeca vam odrasla i spremna za zenidbe...Snasli se kako tako svi odreda...Onda ratujte i gubite ponovo svoja imanja, poslove kuce....Gubite glave i glave svojih sinova...Ovo se odnosi na SVE....I Balije i cetnike i ustase. Radije OSTAVITE puske a ZADRZITE ove svoje tradicionalne nazive - bice nam volje svima.

ODGOVORITE
Name

ki

26.10.2016 08:12

JOJ LJUDI BOMBASKOG NASLOVA B.LUKA RUSI NATO BRAVO,BRAVO.STA LI CE BITI KAD TA OFANZIVA KRENE IZ B.LUKE NA NATO CUVAJTE SE.

ODGOVORITE
Name

Samir

26.10.2016 08:29

E kako vas samo Rus lozi za vlastite interese...

ODGOVORITE
Name

Psiho-Analitčar

26.10.2016 08:31

Bombardovanjem Srbije, kada je na Kosmet i Pčinjski okrug bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma ili, kada se prevede u aktivnost radioaktivnog izvora, 185 milijardi bekerela! Onkolozi predviđaju da će Srbija tek osetiti negativna dejstva bacanja osiromašenog uranijuma. Još je sumornije što već godinama unazad, kako kaže statistika, rak u Srbiji ubije ceo manji grad – oko 22.000 ljudi, a od kancera oboli oko 33.000 ljudi. – Svaki stanovnik, od 10 miliona koliko nas ima sa Kosovom i Metohijom, u proseku je primio dozu zračenja od 18.600 bekerela, a dozvoljena količina uranijuma 238 (osiromašenog) po stanovniku u litru vode je 0,4 bekerela! Da bi se rak pojavio, potrebno je da prođe takozvani latentni period, koji je za leukemiju i maligne limfome od pet do 10 godina, a za takozvane solidne tumore, kojih je 95 odsto, a čija se ekspanzija očekuje ove godine, od 10 do 20 godina.Prema istraživanjima, 2006. bio je nagli skok broja obolelih od leukemije i limfoma za 118 odsto u odnosu na 2005. Taj trend se zadržao do 2010.kada je bačen osiromašeni uranijum, koji spada u kancerogene materije,– Njegov poluraspad traje 4,5 milijardi godina. Uranijum ima nisku tačku topljenja, sagoreva na 50 stepeni i prelazi u radiokativnu prašinu. Ona je tokom bombardovanja dospela u vodu, zemljište, a vazduhom se proširila i van granica Srbije i Republike Srpske;naredne generacije, koje žive na bombradovanom tlu, patiti od kancerogenih oboljenja, leukemije, biće povećan broj spontanih pobačaja i deformiteta novorođenčadi.Регистар за рак у централној Србији 2011“, у периоду од 2002. до 2009. године, укупно је оболело од различитих врста карцинома само у централној Србији 199.119 особа оба пола, а умрло 99.846 особа. Tоком НАТО удара у БиХ (Република Српска-Укупан број бачених бомби на положајеВојске репуплике Српске 1.026, од чега 708 вођених бомби. Укупна тежина баченог експлозива била јеоко 10.000 тона. У току бомбардовања убијена су 152 српска цивила)током 1995. године: (рапидни пораст дефеката при рођењу деце, леукемије и осталих канцерогених обољења деце која су се налазила у подручјима захваћеним последицама коришћена осиромашеног уранијума. Загађења животне средине настала су као директна последица бомбардовања петрохемијских и других индустријских постројења, коришћењем пројектила с радиокативним пуњењем

ODGOVORITE
Name

Psi-ko alkoholicar

26.10.2016 09:04

Analiza iz pera M.Lazanjskog koji je na privremenom radu u inostranstvu(B.Luci). Cudo je da od ovog uranijuma obolijevaju samo Srbi,po ana-lazi!? Kao onomada Albanci od zatrovane vode koju su pili i Srbi. Ukratko, ne Sagoljaj!

Name

re psi

26.10.2016 09:59

TO JE GENETSKI URANIJUM, RAZVIJEN OD AMEBA...

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

26.10.2016 10:05

@Пси- ко алкохоличар... Бањалука иностранство? Лазански одлично разумије грађане Бањалуке као и они њега, истим језиком говоре, без убацивања слова х, гдје му није мјесто... Обољевају и Албанци, само они су политички коректни и осјећају да су дужни Нато пакту,па ћуте...Али на приватним клиникама у Београду 80% су пацијенти Албанци , који се лијече од малигних обољења... Ево случај који је процурио у јавност, из Гњилана, онај младић што је сломио крст на храму Светог Илије у Гњилану, оболио је од карцинома, домало и остатак му породице...

Name

pušimo

26.10.2016 08:33

Pušimo, pušimo

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

26.10.2016 08:48

KOJI LUDACI - MILORAD DODIK ODLUČIO DA SE STAVI NA PUTINOVO KOPLJE I DA "UBODE" NATO U ZADNJICU I TO U CENTRU BANJA LUKE.... NORMALNO OBLANDA JE ONA ISTA STARA ZAPALJIVA REČENICA "SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI"... ČINJENICA JE DA RUSI UVJEK MOGU "ZAKUVATI" I STA ĆEMO DOBITI - UPRAVO IRAK, LIBIJU, SIRIJU, UKRAJINU I DONBAS I TO KOD SVOJE KUĆE - STVARNO STE NAIVNI, VI SVI KOJI MISLITE NA OVAKAV NAČIN - KAKVA MAJČICA RUSIJA I PUTIN NA BALKANU... JASNO JE DA JE MILORAD DODIK IMA SAMO JEDNU ALTERNATIVU SVOM VELIKOM KRIVIČNOM PROCESU - MOGUĆNOST ORGANIZOVANJA VELIKE "GUŽVA" NA BALKANU NA MALOJ I PRIMITIVNOJ SCENI U REPUBLICI SRPSKOJ - A NAKON TOGA, KADA NASTANE OPŠTI HAOS, NORMALNO JE DA NIKO NEĆE VIŠE PITATI ZA BILO KOJE "DODIKOVE AFERE", A ON ĆE MOĆI MIRNO DA OSTATAK SVOG ŽIVOTA PRAVI DRUŠTVO NEKOJ MIRI MARKOVIĆ U NEKOM ELITNOM PREDGRADJU NEKOG RUSKOG GRADA I NORMALNO DA NASTAVI DA TRGUJE NEKOM KVARLJIVOM ROBOM - A ŠTO ON JEDINO I NAJBOLJE ZNA KAO PROVJERENI TRGOVAC OPASNIH NAMJERA !!!

ODGOVORITE
Name

XY

26.10.2016 08:49

Koja je ovo nebuloza! Srbi vole Rusiju zato što su najudaljeniji od svih pravoslavnih zemalja od nje pa ne znaju šta je Rusija i Rus (saznali su jednom nakon oslobođenja Beograda, potražite o silovanjima od strane ruskih vojnika). Zašto Rusiju (osim Bjelorusije) ne vole druge pravoslavne zemlje, pogotovo one koje graniče sa njom???

ODGOVORITE
Name

neutralan

26.10.2016 08:56

Dugin poslije ovog teksta nista novo nije napisao, kazu da jos uvijek place za Srbima...

ODGOVORITE
Name

XXI vijek

26.10.2016 09:12

U 21. vijeku dovoditi u pitanje da li zapad ili Rusija mogu samo neškolovani i zaostali. Mi naprotiv, moramo moliti zapad da nas primi u EU i Nato, a rusiju prekriziti za sva vremena. I napokon postati evropski narod i zavrsiti pricu o pravoslavnoj braci, jer Srbinu ne moze biti blizi Rus iz Vladivostoka od naroda koji ga okruzuju.

ODGOVORITE
Name

to je tvoje misljenje

26.10.2016 09:39

Mišljenje šta i ko treba ostavi za sebe, a preporučio bih ti da malo pročitaš istoriju i analiziraš što onu malo dalju to i onu ld 1995 i 1999 godine na ovim prostorima a skoriju Irak , Siruju , Libiju tako da je jasno ko i šta a mišljenja samo zadrži za sebe to je pošteno a ne mrzilački.

Name

Plan b

26.10.2016 09:41

Teroristicke akcije u Crnoj Gori,rusenje institucija BiH,dodjela priznanja presudjenim ratnim zlocincima itd. je rusenje dejtonskog sporazuma i put ka ukrainskom scenariju.Poslije ce te se pitati sto vas bombarduju.

ODGOVORITE
Name

Miki

26.10.2016 09:46

Super tekst Dugin je analitičar za dlaku lošiji od Šešelja.

ODGOVORITE
Name

Апиан из Александрије

26.10.2016 09:52

Сва срећа што ове антиРусе нико не пика и не пита, као ни нас који имамо супротна мишљења од њих. Једино је нама много лакше што ту вјековну окупаторску мржњу коју бечлије (само се бече на Србе) испољавају према нама добро памтимо и не праштамо, а ови први никако да скувају, кипећи на живој ватри.

ODGOVORITE
Name

Vuk

26.10.2016 10:19

Poštujem Ruse , ali daleko im lijepa kuća , mi smo evropski narod , đžaba im Evroazijska unija , pa mi ionako ništa ne proizvodimo šta ćemo im izvesti , a ni oni nama nemaju nešto što drugi nemaju a kad dođu skupi su brate.Pogledajte Nestropetrol u BiH , imaju svoju naftu imaju svoju rafineriju i ubjedljivo najviše cijene nafte i naftnih derivata na benzinskim pumpama.Naša budućnost je Evropska unija, a mi smo u svakom pogledu okrenuti ka Evropi .

ODGOVORITE
Name

mladabosna

27.10.2016 21:10

Nas i RUSA 300 miliona... prijatelji i saveznici koji su nas spasili propasti jer zapad bi nas davno unistio da nije brace RUSA...Zapad nas je bombardovao 5 u 20.vjeku NATO je fasisticki pakt a mi i Rusi i Kinezi itd smo antifasisti

ODGOVORITE