Stimulacija izvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH

U Brčkom je danas u organizaciji projekta “FARMA 2”, koji na teritoriji BiH finansiraju USAID i Vlada Švedske, razgovarano o prioritetima razvojnih intervencija u poljoprivredi.

Bosna i Hercegovina 25.10.2016 | 18:38
Stimulacija izvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH
Pravna lica orijentisana na proizvodnju i izvoz u sektoru mljekarstva, peradarstva, voća i povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja i meda, imaće u narednih pet godina priliku da koriste 16,3 miliona dolara, koliko su američka Razvojna agencija i Vlada Švedske usmjerile za interventna razvojna ulaganja u postojeće kapacitete u BiH.

“U okviru projekta imamo 3,5 miliona dolara malih grantova namijenjenih privatnom sektoru kao podrška za povećanje konkurentnosti, zapošljavanja i izvoza, a pravna lica mogu da koriste sredstva za povećanje sigurnosti hrane i prilagođavanje proizvodnje i prerade standardima i zahtjevima Evropske unije”, naglasila je zamjenik direktora projekta “FARMA 2” Meliha Manojlović.

Na prezentaciji je rečeno da su Brčko distrikt i cijeli posavski kraj prepoznati kao područje s ozbiljnom orijentacijom za izvoz sirovih i gotovih proizvoda u ciljanim sektorima poljoprivrede, a nekoliko pravnih subjekata već se kandidovalo za korišćenje sredstava o kojima je riječ.



BN televizja

Komentari / 0

Ostavite komentar