Plenković u petak u zvaničnoj posjeti BiH

Novi hrvatski premijer u petak stiže u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Region 25.10.2016 | 09:55
Plenković u petak u zvaničnoj posjeti BiH
Biće to prva posjeta novog hrvatskog premijera nekoj državi, a izbor BiH potvrđuje opredjeljenje novog hrvatskog premijera da mu BiH bude jedan od najvažniji aspekata u spoljnoj politici.

Kako je za Klix.ba potvrđeno u diplomatskim izvorima, Plenković će sa brojnom delegacijom u Sarajevo stići u petak, a u subotu bi trebao posjetiti i Mostar.

Plenković će se u Sarajevu susresti sa najvišim zvaničnicima BiH, a kako je potvrđeno Plenkovića će primiti članovi Predsjedništva BiH, a formalno će Plenkovićev domaćin biti predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić. Pored Savjeta ministara i Predsjedništva, Plenković će razgovarati i sa čelnim ljudima Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon cjelodnevne posjete Sarajevu, Plenković će u subotu posjetiti i Mostar. Sa Plenkovićem dolazi i mnogobrojna delegacija, a na radnom ručku i drugim sastancima razgovaraće se o otvorenim pitanjima između dvije države.

Prva sjednica nove hrvatske vlade biće održana u četvrtak, a činjenica da u posjetu BiH hrvatski premijer dolazi dan poslije simbolična je poruka.

"Broj jedan spoljnopolitički prioritet nove hrvatske Vlade biće evropski put BiH, funkcionalnost i kohezija BiH te zaštita ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda", naglasio je hrvatski premijer.

(Klix)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

djoda

25.10.2016 08:11

DE NAVRATI MALO UZ PUT KOD BAJE I ON JE EVROPSKI OPRIJEDELJEN ?

ODGOVORITE