Obilježeno 130 godina hrama u Rogatici

Povodom 130 godina od završetka gradnje i osveštanja Hrama Svete Trojice u Rogatici, svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo visokopreosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski i administrator dabrobosanske mitropolije Grigorije.

Republika Srpska 24.10.2016 | 21:00
Obilježeno 130 godina hrama u Rogatici
Episkop Grigorije se zahvalio vjernicima koji su najviše doprinijeli obnovi i ukrašavanju hrama izgrađenog 1886. godine i tom prilikom dodijelio gramate: bivšem načelniku opštine Rogatica Tomislavu Puhalcu i novoizabranom Miloradu Jagodiću, zatim Zoranu Ješiću, Boriši Obradoviću, Dušku Ikoniću, Radi Devuri.

Bračnom paru Žižović, koji je nedavno dobio "trojke", episkop Grigorije je uručio 1.500 KM.

U toku arhijerejske liturgije u čin protojereja proizvedeni su: sveštenici Zoran Kolajdžić iz Pala, Zoran Jerinić iz Rogatice, Predrag Masal iz Rogatice, kao i Dragan Vukotić iz Višegrada, Sredoje Andrić iz Višegrada i Marko Glavaš iz Pala.

Govoreći o istoriji hrama u Rogatici sveštenik Predrag Masal je istakao da je on izgrađen odmah poslije odlaska otomanske imperije iz ovih krajeva i dolaska austrogarske uprave i da je odoljevao svakom zulumu i ratovima.

„Zdanje hrama je interesantno po tome što je u njega ugrađen stećak sa jedne od rogatičkih nekropola, a kao crkvena relikvija u njemu se nalazi jastuk na kome su ležale mošti Svete mati Paraskeve nad kojim se svake nedelje drži akatist“, dodao je Masal.

Protojerej-stavrofor Milorad Novaković je ispričao da je u ovom hramu službovao 33 godine i da je nakon penzionisanja ostao da živi u Rogatici sa svojim narodom.

„U komunističko vrijeme malo naroda je dolazilo u crkvu, a posebno omladine, ali to nam nije smetalo da 1986. godine organizujemo veličanstvenu proslavu povodom stogodišnjice postojanja ovog hrama", rekao je Novaković. On se prisjeća da je svetu arhijerejsku liturgiju tada služio mitropolit dabrobosanski Vladislav, zagrebačko-ljubljanski Jovan i episkop raško-prizrenski Pavle, potonji patrijarh srpski.

Prota Novaković je primjetio da je poslije odbrambeno-otadžbinskog rata narod naglo počeo da dolazi u svoju crkvu u kojoj se svakodnevno vrše bogosluženja, a nedjeljom i pravoslavnim praznicima svete liturgije.

U kulturno- umjetničkom djelu programa učestvovao je hor iz Sremske Mitrovice, KUD „Sretenje“ iz Rogatice i guslar Miljan Rađenović.



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar