Statistika kaže: Samo je Duletov TNT Partizan imao bolji start od Džikićeve ekipe!

Ono što je jasno bez ikakve dileme je i da će meč protiv Budućnosti, makar kada je u pitanju Jadranska liga, biti do sada najveći ispit za crno-bele i jasno će pokazati kakve su mogućnosti ovog sastava, bez obzira na sve statističke parametre koji često umeju da zavaraju.

Košarka 25.10.2016 | 22:45
Statistika kaže: Samo je Duletov TNT Partizan imao bolji start od Džikićeve ekipe!
Vreme od početka nove košarkaške sezone polako prolazi, a Partizan i dalje stoji u vrhu Jadranske lige bez poraza. Ni najveći optimisti među navijačima crno-belih verovatno nisu mogli da zamisle da će posle prvih šest kola ekipa Aleksandra Džikića imati toliko pobeda.

Realno gledano, ovo svakako nije najtalentovaniji tim Partizana u poslednjih 12 godina otkako su crno-beli zaigrali u regionalnom takmičenju. Međutim, suva statistika i letimični pogled na prethodne sezone kaže da je ovo, zasad, drugi najbolji start Partizana u Jadranskoj ligi u istoriji.

I tu bi valjalo staviti neku vrstu ograde, jer u sedmom kolu crno-beli će sledeće subote u novobeogradskih Hali sportova dočekati još jedan neporaženi tim lige, Budućnost i u slučaju pobede izjednačiće startnih 7:0 iz sezone 2008/2009. Tada je na klupi Partizana sedeo Duško Vujošević, a ekipu je predvodio popularni TNT trio koji su činili UrošTripković, Novica Veličković i Milenko Tepić.

Zanimljivo, Veličković je i sada među crno-belima, doduše sada osam godina stariji, ali ponovo ima ulogu nekoga ko bi trebalo da nosi igru ekipu kada se lome utakmice. A tokom oktobra Partizan ih je stalno lomio, a padali su Mornar, MZT, Cibona, Karpoš, Olimpija i FMP.

Pomenuta generacija je u jesen 2008. godine redom pobeđivala Krku (74:67), Helios (81:65), Hemofarm (74:73), Zadar (83:80), Zagreb (92:91), Budućnost (85:71) i FMP (69:66). A potom je u osmom kolu usledio poraz u gradskom derbiju od Crvene zvezde - 80:81. Ipak, kraj te sezone na Jadranu bio je izuzetno srećan za beogradski klub jer je osvojio treću uzastopnu šampionsku titulu.

U čak pet navrata košarkaši Partizana su u prvih šest kola regionalnog takmičenja imali učinak od 5-1, u sezonama 2005/06, 2007/08, 2011/12, 2012/13 i 2013/14. Zanimljivo, u samo dve od pet pomenutih sezona kada je Partizan imao ovako kvalitetan start, beogradski klub je osvajao trofeje na Jadranu.

Drugim rečima, dobar početak sezone, kada je u pitanju košarkaški klub Partizan može, ali često ne mora ništa da znači na planu ispunjenja konačnih ciljeva. Ipak, s obzirom na situaciju u kojoj se nalaze crno-beli i činjenicu da su prošle sezone u ovo doba imali samo dva trijumfa i četiri poraza, a ličili su na potpuno raštimovani orkestar.

Kada se na to doda i podatak da je Partizan tesnom, ali ipak pobedom protiv nemačkog Ludvigzburga počeo takmičenje u FIBA Ligi šampiona, jasno je što optimizam raste izDANA u dan kod pristalica crno-belih.

Istovremeno, još jedan podatak koji bi mogao da bude značajan kada se pričao o seriji pobeda Partizana je to što je beogradski klub od uvodnih šest mečeva na Jadranu, gostovao četiri puta. A prošle sezone, pogotovo u prvom delu regionalnog takmičenja upravo su mečevi na strani predstavljali veliki problem za Partizan. Ono što je jasno bez ikakve dileme je i da će meč protiv Budućnosti, makar kada je u pitanju Jadranska liga, biti do sada najveći ispit za crno-bele i jasno će pokazati kakve su mogućnosti ovog sastava, bez obzira na sve statističke parametre koji često umeju da zavaraju. A pre toga, naravno, Partizan očekuje i gostovanje Bešiktašu u Istanbulu u drugom kolu Lige šampiona.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar