U Trebinju predstavljen projekat Farma II

U organizaciji USAID-a u Trebinju je održan Okrugli sto na kojem je predstavljen projakat Farma II, a koji ima za cilj ekonomski rast u sektoru poljoprivrede, te smanjenje siromaštva u ruralnim područjima.

Republika Srpska 20.10.2016 | 18:40
U Trebinju predstavljen projekat Farma II
Realizacija Projekta Farma II počela je početkom 2016. i trajeće pet godina, a ukupna obezbijeđena sredstva USAIDA i Vlade Švedske iznose 16,3 miliona dolora.

Ovim projektom predviđeno je da se pruži tehnička pomoć i obuka kroz programe prilagođene potrebama korisnika, a sa ciljem unapređenja konkurentnosti prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda kroz proširenje ekološki održive proizvodnje i prerade. Inače, zajednički projekti USAIDA i Švedske počeli su prije 12 godina, a Farma II je njihov nastavak.

“Projekat je prisutan na teritoriji Hercegovine, odnosno trebinjske regije već od 2004. godine. Ono što ovdje radimo je podrška firmama koje se bave proizvodnjom ljekovitog bilja i meda. Neki od naših korisnika sada su respektabilni proizvođači i privrednici organski proizvedenog eteričnog ulja, ljekovitog bilja, čajeva, meda. Naravno, nastavljamo na ukrupnjavanju proizvođača koji se time bave, nastavljemo u sistemu organske sertifikacije u sistemu zdrave hrane, povrća, tako da sve što smo do sada radili u Hercegovini nastavljamo, sa većim nadglaskom na impletaciju sistema sigurnosti hrane”, rekla je za BN televiziju Meliha Manojlović, zamjenik direktora USAID-a projekta Farma II.

Proizvođači meda i ljekovitog bilja kažu da su veoma zadovoljni dosadašnjom saradnjom, ali i onim što je najavljeno u okviru projekta Farma II.

“Svi ste čuli za `smiljomaniju`, podignuto je puno plantaža, ali preradnih kapaciteta nema dovoljno. Farma je to prepoznala, objavila javni poziv na koji su mogli da se jave kako firme, tako i udruženja, da bi mogli da dobiju nešto za taj dio koji se odnosi za nabavku opreme, za povećanje izvoza, povećenje gotovih proizvoda, jer većina je do sada radila proizvodnju, podizala plantaže, proizvodila sirovinu, poluproizvode. Sada je podržana i nabavka opreme za proizvodnju većih faza prerade, mašina za proizvodnju krema, preparata, mikrofiltera i ostalog”, kaže Slobodanka Popović, prizvođač ljekovitog bilja.

“Prostora ima dosta kada je u pitanju sektor pčelarstva, kao i da naši proizvodi budu prepoznatljivi, jer samo tako možemo izaći na inostrano tržište. Ono što je bitno za pčelare je da će kroz ovaj projekat biti podrška i kroz grant, čime će firme kroz određeni pravilnik moći da konkurišu za određena sredstva za nabavku opreme. Takođe, s obzirom na to da je područje BiH ekološka država, dosta akcenta stavljeno je na organsku prizvodnju, a s tim možemo biti i konkurentni na tržištu, a možemo i kvalitetnije organizovati otkup meda”, naveo je Radivoje Maksimović, proizvođač meda.

Okruglom stolu u Trebinju prisustvovala su 44 popljoprivredna proizvođača sa područja istočne Hercegovine.



BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Farma

20.10.2016 18:12

Zašto niste pozvali i nevesinjskog biznismena Lala Pikulu da vam održi predavanje kako se upropaštava 5000 junica za kpje je RS dala pare. Čuveni biznismen je pare stavio u džep a junica nigdje nema.

ODGOVORITE