Krivična prijava protiv rukovodstva CIK-a

U Tužilaštvo BiH stigla je krivična prijava koju je protiv predsjednika i svih članova Centralne izborne komisije BiH, ispred četiri srebrenička udruženja, uputio advokat Esad Hrvačić.

Bosna i Hercegovina 18.10.2016 | 22:47
Krivična prijava protiv rukovodstva CIK-a
Krivična prijava je upućena po tri osnova, rekao je Hrvačić za televiziju N1. On je dodao da je to prvenstveno zbog neažuriranja biračkih spiskova kada je u pitanju izborni proces u Srebrenici, potom zbog neuzimanja u obzir pristiglih glasačkih listića iz inostranstva, odnosno neblagovremenog dostavljanja biračkih listića osobama u inostranstvu i nepreduzimanja aktivnosti protiv kandidata Mladena Grujičića i njegovih, kako tvrde iz udruženja, "neprimjerenih javnih istupa i fotografija u kojima se širi nacionalna mržnja i strah".

Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić je u telefonskom razgovoru rekao da za sada nema komentar na ovakvu prijavu.

Inače, danas je zasjedao Kolegijum CIK-a BiH koji priprema održavanje sednice CIK-a na kojoj bi trebalo da se raspravlja o pristiglim žalbama.

(N1)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zool

18.10.2016 20:44

Cik tužiti jer u jednom gradu osam godina ne provodi izbore.KAKO JE TO MOGUĆE,KO TO KOČI A DA NIJE STRPAN U ZATVOR!!!

ODGOVORITE
Name

Pravnik

19.10.2016 05:46

E moj kolega ufati se ti motike nije pravo za tebe.Tuzba nema ni jedan elemenat kojim bi osporila izbore u Srebenici niti argumenat kojim bi te izbore dovela u pitanje.Ocito da kolega nisi upoznat kako se distribuira izborni materijal u inostranstvu i da se glasac mora registrovat da bi materijal mu bio dostavljen.Postoji zakonska procedura kako se azuriraju spiskovi i tu potvrdu mora da dostave izbornoj komisiji druge nadlezne sluzbe .Ova tuzba je reda radi moj Camile ti si sa ovim definitivno dokazao nemoc.

Name

Hmmmm

19.10.2016 06:31

Munira,Ćamile dokle vise,eto vam Vogosce sto ste zajahali na Srebrenicu..

ODGOVORITE
Name

MladaBosna

19.10.2016 13:33

Tesko je izgubiti izbore nema vise lopovluka i aparthejda u Srebrenici konacno sloboda pravo pravda demokratija

ODGOVORITE