Šta kaže SPC o svom bludnom popu?

Eparhija zapadnoamerička Srpske Pravoslavne Crkve u saopštenju za javnost navodi da je obaviještena o tome da je jerej Danijel Džejms Makej (42) uhapšen u srijedu, 12. oktobra, u okrugu Lejn u Oregonu.

Srbija 17.10.2016 | 15:35
Šta kaže SPC o svom bludnom popu?
"Sveštenik Danijel je kontaktiran od strane policije i uhapšen na osnovu optužbi za nedozvoljene seksualne radnje s maloljetnom osobom i posjedovanje nedozvoljenih supstanci. Sve dok optužbe ne budu razriješene, otac Danijel, dosadašnji parohijski sveštenik u crkvi Svetog Jovana Čudotvorca u Judžinu, Oregon, dobrovoljno se, počevši sa 12. oktobrom 2016. godine, povukao sa svih svešteničkih zaduženja koji su mu bila povjerena", navodi se u saopštenju eparhije zapadnoameričke SPC.

U tekstu se dalje navodi da se svako smatra nevinim dok se njegova krivica ne dokaže, ali da ova Eparhija ipak vrlo ozbiljno uzima u obzir navode o bilo kom vidu nedopuštenog ponašanja i mora postupati u skladu sa tim.

"Zapadnoamerička eparhija spremna je da sarađuje sa civilnim vlastima. Osim toga, svako ko je eventualno bio, ili poznaje nekoga ko je bio, žrtva seksualnog zlostavljanja od strane nekog od članova eparhijskog klira, zaposlenih ili volontera u Crkvi, trebalo bi prvo da kontaktira policiju, a potom da slučaj prijavi, povjerljivo, i eparhijskom ombudsmanu", navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu SPC u kome je objavljen i broj telefona na koji eventualne žrtve mogu da se jave.

Podsjetimo, policija je uhapsila sveštenika srpske crkve Sv. Jovana Čudotvorca u Judžinu Danijela Džejmsa Makeja (42) bog sumnje da je spavao sa maljoletnom prostitukom, i sa njom prodavao kokain.

Makej je uhapšen u srijedu, nakon što se jedna policajka prerušila u maloljetnu prostitutku i dogovorila se da se nađu u gradu. Do sveštenika srpske crkve policija je došla nakon što je maloljetna prostitutka, koja je uhapšena prošlog mjeseca, tvrdila da je spavala sa Makejem i da je za to uzimala novac.

Kako navode američki mediji, Makej je oženjen i ima jedno dijete, a u Judžin se doselio 1998. godine. Crkvi se priključio 2009, a dvije godine kasnije je postao sveštenik.

Izvor: Alo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar