Korupcija u zdravstvu: Uništeni čašćavanjem

Korupcija u bosanskohercegovačkom zdravstvu nije nikakva tajna. Prisutna je u svim segmentima - zapošljavanju, javnim nabavkama, uzimanju novca od pacijenata, odlasku u invalidsku penziju...

Bosna i Hercegovina 14.10.2016 | 08:42
Korupcija u zdravstvu: Uništeni čašćavanjem
Riječ je o sistemskoj korupciji, koju nažalost svi tolerišu, pa je broj prijava, a posebno broj pravosnažno osuđenih za korupciju zanemarljiv.

Tako su od 2012. godine samo tri sudska procesa koja su pokrenuta protiv medicinskih radnika dobila epilog.

Doktorica Anica Ramić jedna je od rijetkih osoba u BiH koja je odlučila progovoriti o problemu korupcije u zdravstvu nakon što je na svom radom mjestu u Domu zdravlja u Trebinju otkrila niz koruptivnih radnji.

Nakon toga su njen bivši direktor, sudije, tužioci i kolege uradili sve da je degradiraju i uklone s pozicije načelnice Centra za mentalno zdravlje.

Osnovala je Udruženje „Stop mobbing“, i podnijela krivičnu prijavu CJB zbog nestanka ili otuđenja kompleta šest stomatoloških ordinacija i dvije zubne tehnike u vrijednosti od oko 450.000 maraka.

Potom je smijenjen direktor  Doma zdravlja Dragan Kovač, ali i nakon četiri godine ovaj predmet je još uvijek na sudu.


Anica Ramić

“Ovo djelo je svrstano u organizovani kriminal i pokrenuta je zvanična istraga od strane nadležnih organa. CJB je istražio naše navode i svoj izvještaj dostavio tužilaštvu u Trebinju na nadležno rješavanje. Na žalost, odgovorne osobe nisu procesuirane jer, po izjavi tužioca u Trebinju, nema elemenata da je bilo koje lice počinilo krivično djelo. U ovom slučaju je evidentna  sprega vlasti i tužilaštva što smo mi i javno objavili. Udruženje priprema novu prijavu glavnom tužiocu Republike Srpske sa svim dokazima i nalazom sudskog vještaka koji smo dobili nakon našeg insistiranja”, rekla je Ramić i dodala da su građani ti koji treba da  shvate da za svoje dobro i dobro budućih generacija treba da bez straha, prijave koruptivne aktivnosti i urade sve da bi spriječili korupciju. 

U BiH se najčešće priča o “maloj” korupciji

I tako se, kako to obično biva kod nas, krupne afere brzo zataškaju, a korupcija u zdravstvu se počne svoditi na davanje novca doktorima ili medicinskoj sestri i to za uslugu koju zaposleni  plaćaju kroz zdravstveno osiguranje.

Prema svim do sada rađenim istraživanjima građani se upravo na ovaj oblik korupcije najčešće žale, pa tako često plaćaju operacije, a nerijetko moraju da “podmažu”  i kako bi na vrijeme bili podvrgnuti nekim pregledima. Iznos od 300 KM, koliko građani označavaju kao najnižu „tarifu” datu ljekaru već dugo se u BiH naziva „malom” korupcijom.

Ni na porođaj se odavno ne ide bez para. Trend “čašćavanja” ginekologa i babica toliko se ukorjenio da ga više niko i ne doživljava kao mito.

I Dubravka Vujnović Božić iz Udruženja DRIP -Djeca, roditelji i porodilje – kaže da se o ,,čašćavanju“  medicinskih radnika često može čuti, ali da o tome niko ne želi javno pričati.

„Po pitanju konkretno porodilja, davanje novca je postala toliko „normalna“ stvar da se to  zove „čašćavanje“, a ne korupcija i mito. To je zaista nešto sa čim se teško uhvatiti u koštac jer se duboko ukorijenilo u svijest ljudi. O tome se više treba pričati u javnosti, treba edukovati građane jer smo u velikoj mjeri i mi kao korisnici zdravstvenih usluga doprinjeli ovakvoj situaciji. Lično ne vjerujem da u Kliničkom centru Republike Srpske postoji i jedan ljekar koji bi pustio ženu porodilju da se pati ili da dođe do nekih komplikacija zato što neko nije dao pare. Odbijam u to da vjerujem“, rekla je Vujnović Božić.

Najopasniju korupciju građani ne vide 

Ivana Korajlić iz Transparenci Internešnela BiH kaže da je zdravstvo i dovedeno u ovakvu situaciju – da se kod ljekara ide sa pretpostavkom da se zdravstvenom radniku moraju dati novac ili poklon, čak i kada se to ne traži - zbog one najopasnije korupcije, koja je prisutna na najvišem nivou, koju gradjana ne mogu sami vidjeti.

Riječ je kaže o zloupotrebi javnih sredstava, nezakonitim i sumnjivim javnim nabavkama u zdravstvu, i svakako politizacija zdravstva koja dovodi do postavljanja neadekvatnih kadrova, koji neodgovorno rukovode ustanovama i sredstvima koja bi trebala biti uložena za što bolju njegu pacijenata.

Da je korupcija itekako prisutna i to na višim nivoima, odnosno u ministarstvima i na mjestima odlučivanja, smatra i Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske. S druge strane uvjeren je da korupcija među medicinskim radnicima nije prisutna u tolikoj mjeri koliko se o tome priča o čemu svjedoči i broj procesuiranih slučajeva.

„Korupcije svugdje ima pa tako i u zdravstvu. Ipak da li neko razmišlja o tome kako je čovjeku  koji godinama savjesno radi svoj posao, kada ujutro osvane u novinama kao neko ko je ukaljao liječničku profesiju. Jer bilo je prijava protiv doktora, čak i jedan znatniji broj, ali ako dosciplinska komisija ili sud kažu da nema osnova za proces ili ako se tokom procesa dokaže da dotični nije kriv, onda on nije kriv. Korupcija je u višim strukturama u ministarstvima, na pozicijama na kojima se odlučuje i tim se istražni organi trebaju baviti, a ne pričama rekla- kazala. I na kraju krajeva mi smo i sami za to da se stane u kraj svakom obliku korupcije, jer želimo čiste redove i samo one ljekare koji časno obavljaju svoju dužnost“, naglasio je Femić.



Miodrag Femić

Iako se oblast zdravstva, prema indeksu percepcije korupcije, nalazi u vrhu u Bosni i Hercegovini, rijetki su slučajevi da je neko za ova djela krivično odgovarao.

Koordinator mreže ICVA-e Milan Mirić smatra da situacija neće biti bolja sve dok ne bude postojale jasne procedure i dok ne budu osigurana puna transparentnost rada zdravstvenih radnika i institucija.

“Trenutno u BiH ne postoji jasna procedura ako se želi prijaviti korupcija. Postoje knjige, sandučići, telefoni, ali nema obrasca koji se može popuniti i na osnovu koga ćete nakon 10 dana dobiti povratnu informacija, odnosno šta je poduzeto na osnovu prijave. Ljudi koji bi i željeli prijaviti korupciju, zbog haotičnog stanja i nepostojanja jasne procedure odustaju prije nego što i pokušaju jer smatraju da je svaki pokušaj prijave unaprijed osuđen na propast jer nikada ni ne stigne na pravu adresu”, ističe Mirić.

Procesi koji su dobili sudski epilog

Da se rijetko prijavljuju koruptivne radnje možda najbolje ilustruje podatak da su od 2012. godine do danas samo tri doktora u BiH pravosnažno osuđena za korupciju.

Ginekolog Zoran Petrović  jedan je od njih. Optužnica protiv Petrovića je podignuta u aprilu mjesecu 2012. godine zbog osnovane sumnje da je u više navrata zahtijevao dar u novcu na ime ljekarske brige prema pacijentici E.Č.  u vezi s njenim porođajem i postporađajnim oporavkom. Iste godine u septembru, nakon što je priznao krivicu, pravosnažno je osuđen na tri mjeseca zatvora.

Međutim, nikada nije otišao u zatvor. Dan nakon presude doktor Petrović je Sudu podnio molbu da zatvorsku kaznu zamijeni novčanom. Doktor je platio 4.500 evra u zamjenu za tromjesečni boravak u zatvoru. I to je bila njegova jedina kazna.

Almir Mirojević, radnik Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, osuđen je prvostepenom presudom na tri godine zatvora zbog korupcije u zapošljavanju. Sudski proces, a potom i presuda uslijedili su nakon što je H.I. prijavila i svjedočila da je Mirojeviću dala novac da bi zaposlio njenog sina.

Inače svjedok, kojoj je Tužilaštvo dalo imunitet dobila je priliku govoriti o davanju mita za zapošljavanje koje je, kako je tvrdila, postalo pravilo u ovoj ustanovi. Ona sama se zaposlila u Kliničkom centru 2003. godine kada je, kako je rekla tokom svjedočenja pod punom krivičnom odgovornošću, dala 1.000 maraka kako bi dobila posao čistačice.

Ona je takođe izjavila i kako je za ugovor na neodređeno 2006. godine dala 5.000 maraka tadašnjem direktoru Centra.

Bivši direktor banjalučkog Kliničkog centra Duško Račić treći je doktor koji je osuđen za primanje mita i falsifikovanja isprava.



Duško Račić

Priznanjem da je primao mito i falsifikovao službene isprave pri dodjeli invalidskih penzija Račić se izborio za šest mjeseci zatvora i 5.000 maraka novčane kazne. Prema važećem zakonu, kazne do šest mjeseci zatvora mogu se kupiti, pa će Račić ako plati 18.000 maraka izbjeći robiju.

Buka

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

OVAJ NIJE TAČAN

14.10.2016 06:48

MISLIM NA RAČIĆA I SADA TRAŽI I UCJENJUJE PACIJENTE TO MU MALO PA IH PONIŽAVA KAD MU DADNU MANJE OD 100 km , MALO MU PLATA U KBC NA FAKULTETU A NEMA TRI ČISTE ŠTO GA NISU SPAPUNJALI ????

ODGOVORITE
Name

Dragan

14.10.2016 06:49

Ranko Škrbić.

ODGOVORITE
Name

kum

14.10.2016 08:00

Ja sam kum i kumovi se vole i postuju! Do sada je bilo lako biti kum narod je bio zadovoljan sta mu doneses a dans mora biti po modi i da u komsiliku niko nema. A kum je Kum i mao ili ne mora se snaci i ja se nekada pitam koliko poklona su kumovi dali nekome od mojih para?

Name

Dragan

14.10.2016 07:19

Narod voli ilegalne i polulegalne stvari a to kosta ....

ODGOVORITE
Name

kum

14.10.2016 07:54

Narod voli dati makar pozajmio jer boji se.

Name

DE GOTHIA

14.10.2016 07:29

JAVNE ZDRAVSTVENE USTANOVE SU NAJBOLJA "KRAVA MUZARA" IZ KOJIH VLAST NA MILION NAČINA IZVLAČI OGROMAN NOVAC. UKUPNI TROŠKOVI ZDRAVSTVA U RS GODIŠNJE IZNOSE BLIZU MILIJARDU MARAKA. ZLOUPOTREBAMA I KORUPCIOM SE IZ TOG BUDŽETA "IZVUČE" OKO 25%, TO JE BLIZU 250 MILIONA KM. U SVE OVO NE ULAZE BENEFITI KOJE IMA VLAST OD STRANČKOG ZAPOSLJAVANJA U JAVNIM ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA, GDJE SE BROJ NEMEDICINSKIH RADNIKA POLAKO PRIMIČE STRAVIČNOM PROCENTU OD 50%. DUGOVI ZA NEUPLAĆENE DOPRINOSE U ZDRAVSTVU IZNOSE OKO 210 MILIONA ZBOG ČEGA SVI U ZDRAVSTVU FAKTIČKI "RADNICI KOJI RADE NA CRNO"... ZBOG SVEGA NAVEDENOG KORUMPIRANA VLAST PODRŽAVA OPŠTU ANARHIJU U SISTEMU I UGLAVNOM SE ZA SVE OPTUŽUJU SAMO NEKI POJEDICI KOJI "ISKOČE" IZ ORGANIZOVANOG SISTEMA KRAĐE I KORUPCIJE - ALI I ZA NJIH OPTUŽBE OSTANU SAMO NA OPTUŽBAMA. POZITIVNE PROMJENE MOGU NAPRAVITI SAMO SAMI POSTENI ZDRAVSTVENI RADNICI - ALI ONI NEMAJU KAPACITETA DA SE BORE SA OVOM HOBOTNICOM JER IH JE U STVARI JAKO MALO.

ODGOVORITE
Name

KUM

14.10.2016 07:30

Postovano Gospodo, to je Sramota i zalosno, Bio sam za vrjeme izbora u BiH sve partije su nedeljama kupovali glasove djeleci oko 30KM i na kraju svi lazu i neznaju nista od toga? U zdravstu je od uvijek korucija i ne rad, Politicari trebali sami da odu na nekakvi pregled ili da traze Invalidsku penziju i sami se mogu uvjeriti , A to treba da urade same Bolnice ili cak ministar zdravlja. Isto pozvati sve Pacijente i za malu odstetu dobili imen gospode u bjelom.

ODGOVORITE
Name

z

14.10.2016 07:32

Mene je sramota da podmićujem doktore , sve mislim da im podcjenjujem i karakter i profesiju . Stid me , ne mogu i gotovo !

ODGOVORITE
Name

ISTOČNO SARAJEVO

14.10.2016 07:55

Da nam nema bivše vojne bolnice i UKCS mnogi bi bili pod zemljom, dok bi došli do BL davno bi bili mrtvi..... dajte podatke koliko gradjana RSa za hitne i manje hitne slučajeve idu u Sarajevo po zdravlje i dobiju ga

ODGOVORITE
Name

Ja

14.10.2016 22:30

Pa zasto ne idete? Zato jer ste napravili državu u državi i lagano se odvajate. Takva jenoolitika i tako vas uče kod kuce od malih nogu. Koje istočno Sarajevo? Sarajevo je samo jedno! Vi ne vidite gdje griješite? Uvijek ce te biti Bosanci, htjeli to ili ne!!!

Name

Zavod kod Pp

14.10.2016 08:10

Korupcija je svud,Gužve u Bolnicama u Banjaluci neopisivo,

ODGOVORITE
Name

cola

14.10.2016 08:14

Ako već imaš namjeru davati bolje je onda idi privatniku, mi jesmo sirotinja u evropskim okvirima ali ipak u našem zdravstvenom sistemu svakodnevno se vrte milioni.

ODGOVORITE
Name

Dragan

14.10.2016 08:19

Otisao jedan kolega kod jednog Bijeljinskog urologa da zakaze operaciju bubrega .Daje mu kovertu ,ovaj gura u ladicu ,posle pita koliko ima ,rece kolega 300 km.Urolog : " Za te pare neka te neko drugi operise" ,vadi nazad kovertu i daje kolegi. Ovaj izlazi kao popisan ,otvara kovertu ,kad u njoj 1100 km ! :)

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

14.10.2016 09:05

HA,HA,HA.... VRATIO POGREŠNU KOVERTU... HA HA HA !!!!

Name

Osvit

14.10.2016 08:25

Ovim prostorim kruzi vic koji je na zalost realnost a koji glasi da je u bivsoj drzavi bilo oko 5posto korumpiranih javnih radnika i da su ih svi smatrali lopovima a da je danas 5posto postenih i da ih svi smatraju budalama.Bar da imamo srece da je ovih posljednih 5posto u policiji,tuzilastvu i sudstvu ali nazalost nije.U ovoj zemlji se ukradenim novcem moze kupiti sve i zato su u zatvoru mali lopovi a veliki na funkcijama i u vilama.

ODGOVORITE
Name

Deformisano drustvo

14.10.2016 08:34

Racic priznao krivicu i osudjen, i taj covjek i dalje predaje neurologiju studentima na Medicinskom fakultetu Banja Luka. Predaje studentima ustvari predmet >Kako primati mito i krasti od naroda<. Ali on to moze, on je kadar SNSDa.

ODGOVORITE
Name

kum

14.10.2016 08:46

To je sramota njemu treba sve oduzeti i zabraniti da se vise nosi "dr" i tu uce nasi mozgovi? jadni smo mi.

Name

Gradjanin

14.10.2016 08:38

Ja sam kao ljekar bio prisutan, U Bn bolnici, slucajno (doktor/ka to nije znala/o) kada je rekla/o mom bratu: "Da Vase dijete moze svako uspavati ali ne i probuditi!" Znate, ona to jeste rekla kroz salu ali vrlo direktno i jasno. sto se i potvrdilo kada je dao novac.

ODGOVORITE
Name

Petar

14.10.2016 08:41

Mojoj majci,tetki je operisao dojku i uzeo pare jedan sto se svake druge godine smijesi sa plakata. A sa druge strane glumi nevisnot i postenje.

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

14.10.2016 08:46

Gospon Femic, jasno je da Vi nece reci da ima korupcije medju kolegama. I to sto se ogradjujete, jasno je. Ali ne daj Boze da imate problem sa srcem ili karcinom vidjeli bi onda, kako lesinari, otimaju pare. Sve na finjaka. ja sam zaista bez rijeci. Zgrozen. sasvim je jasno da se dugo studira, ulozi mnogo, da je posoa tezak itd... ali i onaj jadnik koji vam da zadnjih 100km iz kuce ili posudi nije kriv za to. I njemu je tesko, pa jos i gore, pa jos i umire. Bas sam tuzan kad vidim kako ljudi padaju nisko.

ODGOVORITE
Name

Ab

14.10.2016 08:46

Ljudi.Ne mogu da shvatim.Ovaj sistem je ogrez'o u korupciji i kriminalu a vi to sve mirno gledate.

ODGOVORITE
Name

Dragan S

14.10.2016 10:14

Letargija je normalno stanje duha, a mazohizam stil života.

Name

Peco

14.10.2016 13:15

Pa svi znamo da nijedan hirurg te nece ni pogledat prije operacije dok mu se neubaci par stotina maraka ili evra u dzep. I g-din dr Zlako Maksimovic je isti takav. Nece progovorit sa tobom ako nema interes. To svi znaju. Odakle mu tolike pare. A nije mi jasno da opet glasaju za njega.

ODGOVORITE