Barselona ima rupu pred Mančester Siti!

Kako izmisliti desnog beka? Četiri opcije, a jedna je Nili… Problem koji će Luis Enrike morati što pre da reši.

Fudbal 15.10.2016 | 17:30
Barselona ima rupu pred Mančester Siti!
Barselonu u Primeri ovog vikenda očekuje duel sa Deportivom na Kamp Nou u kojem bi svaki ishod osim pobede bio poziv na uzbunu, a nekoliko dana posle toga sledi veliki derbi u Ligi šampiona protiv Mančester Sitija.

I dok se protiv Deportiva očekuje lagana pobeda, s obzirom da Katalonci moraju da pobede jer je ovo najgori start prvenstva za njih u poslednjijh deset godina, duel saGvardiolinim timom će biti realan test snage. Uoči pomenuta dva duela, Luis Enrike ima jednu ozbiljnu brigu, a nije u pitanju lakša povreda Lea Mesija.

Kako zakrpiti poziciju desnog beka?

Od početka sezone uz desnu aut-liniju je igrao vezista Serđi Roberto kojem to nije primarna pozicija ali je Enrike bio primoran na takav potez u nedostatku boljih rešenja.Roberto je taj posao odradio prilično dobro, ali sada je i on van tima zbog lakše povreda mišića zarađene u reprezentaciji Španije. Trener je sada u problemima kako da zaštiti desnu stranu odbrane protiv Deportiva, dok za meč sa Sitijem postoje šanse da seRoberto oporavi. Ali jasno je svima na Kamp Nou da je pozicija desnog beka problem ove sezone i da ne mogu da zavise od Roberta.

Godinama je na desnom beku bio neprikosnoven Dani Alves i njegovim odlaskom u Juventus se otvorila rupa. Prirodan izbor je bio da ga nasledi Aleiš Vidal koji je kupljen pre godinu dana, ali je zbog zabrane registracije igrača stekao pravo da igra tek početkom godine. Međutim, Vidal se nije pokazao kao pojačanje. Za razliku od Alvesa, ova investicija iz Sevilje je bila čist promašaj. Dobijao je priliku kod Enrikea u prethodnoj polusezoni, ali nije ništa pokazao. Trener je želeo da ga se reši još letos, ali je uprava kluba insistirala na još jednoj šansi za Vidala i ostao je. Enrike mu je dao šansu u meču u porazu od Alavesa kada je još jedna loša partija zapečatila sudbinu Vidala u Barsi.

U situaciji kada je Roberto povređen, bilo bi prirodno da ga Vidal zameni kao jedina alternativa na desnom boku, ali je skoro sigurno da Enrike neće tako postupiti. Već je bio u prilici da ne računa na Roberta protiv Leganesa i rešio je to promenom formacije u 3-4-3 kada je levonogi Umtiti pokrio poziciju desnog štopera. I to je bilo prinudno rešenje, ali je funkcionisalo. Doduše, protiv Leganesa.

Treća opcija je da Barsa ostane u sistemu 4-3-3 i da desnog beka prinudno igra neko kome to nije prirodna pozicija. Ne bi bilo prvi put. Opcija je da to bude Maskerano, ali je iza njega naporna reprezentativna akcija i dug put, pa bi Enrike trebalo da ga poštedi. Druga opcija je da nazad povuče ofanzivnog Rafinju koji je sjajno otvorio sezonu, ali igrajući u napadu ili veznom redu. S obzirom da se Mesi još nije potpuno oporavio, Rafinja je njegova prirodna zamena.

Četvrta opcija je najprirodnija, ali i najrizičnija. Osim Vidala, Barsa ima još jednog desnog beka. Ime mu je Fransisko Hose Perdomo Borhes ili skraćeno Nili. Ovaj 22-godišnji momak je klasičan desni bek kojeg je Barsa letos dovela iz Las Palmasa i do sada je igrao u B timu, ali ima pravo da zaigra i kod Enrikea.

Da li će Lučo rizikovati sa novim desnim bekom? I šta ako se Roberto ne oporavi do duela sa Mančester Sitijem?

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar