Otimačina: Iz Prištine dolazi opasniji zakon

Ako Zakon o strateškim investicijama na samoproglašenom Kosovu stupi na snagu, u praksi bi to moglo da znači da će Priština moći da radi sa srpskom imovinom šta želi, koristi je, prodaje i ustupa strateškim partnerima.

Srbija 13.10.2016 | 08:00
Otimačina: Iz Prištine dolazi opasniji zakon
Zakon je usvojen u utorak i omogućava da kosovska vlada, sa imovinom, koju je prethodno utvrdila kao državnu i društvenu, raspolaže po sopstvenom nahođenju.
 
"Reč je o imovini Srbije, srpskih preduzeća, Srpske pravoslavne crkve i srpske zajednice na Kosovu i Metohiji", kaže za “Blic” Slavko Simić, šef poslaničkog kluba Srpske liste u kosovskom parlamentu.

Imovina se deli direktnom pogodbom

Kako kaže, radi se o brojnoj imovini, brojnim objektima, firmama i preduzećima koja su građena na zemljištu SPC. Međutim, kako kaže, ono što je još opasnije jeste što ovaj Zakon omogućava Vladi Kosova tu imovinu dodeli kome god želi.

"Glavna stvar je u tome da direktno, putem odluke vlade, imovina može da se dodeli onome za koga se proceni da je strateški investitor i da je to moguće uraditi bez tendera i bilo kakvih konsultacija. Sve se radi direktnom pogodbom", priča Simić.

Ocena ustavnosti

Iako je usvojen, ovaj Zakon još nije stupio na snagu, a Srpska lista će i njegovu primenu, kao i primenu zakona o “Trepči”, pokušati da koliko-toliko spreči.

"Od Ustavnog suda ćemo danas zatražiti ocenu ustavnosti za zakon o “Trepči”, a isto ćemo uradititi i sa ovim zakonom. Oni ne mogu da stupe na snagu dok se čeka na ocenu ustavnosti", priča on, istakavši da nijedan amandman Srpske liste na ovaj Zakon nije prihvaćen.

Opasna faza po odnose na KiM

Ukoliko se ipak dogodi da Zakon o strateškom investiranju stupi na snagu, prema Simićevim rečima, svi ekonomski resursi u srpskim delovima KiM biće ugroženi.

"Ovo je opasna faza i može da ima ozbiljne posledice po odnose na KiM ako ne bude razumevanja. Doći će do potpune izolacije srpske zajednice, dezorjentacije, otimanja imovine... Na ovaj način Albanci žele da obesprave Srbe na KiM", priča Simić.

Da se radi o opasnim stvarima smatraju i u Kancelariji za KiM, gde navode da Priština i na ovaj način Srbima na Kosovu i Metohiji poručuje da nemaju nikakva prava. Ovim se, navode, zadire u nadležnosti koje su prema Briselskom sporazumu eksplicitno pripale Zajednici srpskih opština (ZSO).

"To neće moći da se sprovodi u sredinama sa srpskom većinom. Zakon zabrinjava i pokazatelj je opasnog smera kojim su se uputili albanski političari na Kosovu i Metohiji. Otimačina srpske imovine se ne može legalizovati nikakvim zakonom", rekli su u Kancelariji.

Njen direktor Marko Đurić danas je kazao da je upravo zbog ovakvih, jednostranih dokumenata, nivo poverenja Beograda u Prištinu i njen kapacitet da pregovara u dobroj veri snižen.

Kako će se Srbija ubuduće ponašati:

Upoznati međunarodne političke krugove sa prištinskim pravnim nasiljem,

Ministarstvo spoljnih poslova će dopisom informisati članice SB UN i Evropske unije o problemima,

Šef diplomatije Ivica Dačić će o onome što Priština radi govoriti na redovnoj sednici SB o KiM, i ukazati na kršenje Rezolucije 1244.

Kancelarija za KiM će formirati pravni i ekonomski tim kako bi se zaštitili srpska imovina i interesi,

Beograd želi da razgovara o imovini i dogovorom reši nesuglasice.

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

13.10.2016 07:33

VUČIĆA U AUT!

ODGOVORITE
Name

Kal

13.10.2016 08:01

Trepča je u Šumadiji

ODGOVORITE