SP: Džeko tek u drugom poluvremenu srušio kiparski zid!

Bosna i Hercegovina je savladala Kipar rezultatom 2:0 (0:0) u Zenici u okviru kvalifikacija za Mundijal 2018. godine u Rusiji. Oba gola postigao je kapiten "zmajeva" Edin Džeko.

Fudbal 10.10.2016 | 23:30
SP: Džeko tek u drugom poluvremenu srušio kiparski zid!
Zbog teškog poraza u Briselu, selektor "zmajeva" Mehmed Baždarević je malo promiješao karte protiv uslovnog rečeno lakšeg rivala Kipra, ali su gosti došli na "Bilino polje" da se brane na sve moguće načine kako bi ostvarili zacrtani cilj - da odu kući neporaženi.

Selektor Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević napravio je četiri izmjene u odnosu na utakmicu u Belgiji, pa su od prvog minuta na terenu zeničkog "Bilinog polja" bili Ognjen Vranješ, Milan Đurić, Toni Šunjić i Edin Višća umjesto Vedada Ibiševića, Ervina Zukanovića, Ermina Bičakčića i Mate Jajala.

Međutim, promjena i nije donijela ništa posebno iako su "zmajevi" bili neuporedivo bolji rival koji je stvarao, ali i promašivao šanse. Najbolju u prvom poluvremenu propustio je Miralem Pjanić u petom minutu, kad je sa nekih 11 metara šutirao pored gola.

Do odlaska na odmor pokušavali su Edin Džeko i Milan Đurić u nekoliko navrata, ali mreža se samo jednom zatresla i to sa vanjske strane nakon udarca kapitena "zmajeva".

Nisu bili zadovoljni gledaoci u Zenici, čak su se čuli i poneki zvižduci prilikom odlaska igrača u svlačionicu, ali su u nastavku stvari došle na svoje najviše zahvaljujući Pjaniću i Džeki.

Prvi je bio asistent, a drugi egzekutor najprije u 70, a onda i 81. minutu za drugu pobjedu u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji. Jedan od heroja trijumfa bio je i Izet Hajrović, koji je ulaskom s klupe u 64. minutu podigao nivo igre i sigurno je dao veliki doprinos osvajanju tri nova boda.

BiH: Begović, Vranješ, Spahić, Kolašinac, Šunjić, Pjanić, Medunjanin, Lulić, Višća, Džeko, Đurić

Kipar: Panaji, Dosa Junior, Demetriu, Sotiro, Hristofi, Aleksandru, Laban, Artimatas, Laifis, Kastanos, Makris

Utakmicu u Zenici, gdje je padala jaka kiša, sudila je španska trojka na čelu sa Havijerom Estradom sa pomoćnicima Migelom Martinezom i Teodorom Sobrinom.

Ni u ostalim utakmicama Grupe H nije bilo iznenađenja. Favoriti su odradili posao po planu.

Prema očekivanjima Belgija se poigrala sa Gibraltarom i poslije tri utakmice ima devet bodova uz gol-razliku 13:0! Ovaj meč ostaće upamćen po najbržem golu u istoriji kvalifikacija za svjetska prvenstva. Naime, Kristijan Benteke je zatresao mrežu protivnika poslije samo sedam sekundi.

Grčka je nastavila da niže trijumfe. Takođe, treći uzastopni u kvalifikacijama ostvarila je na gostovanju Estoniji - 2:0. Torosidis je olakšao posao Helenima, jer je već u drugom minutu postigao vodeći gol. Sve je bilo mnogo lakše kada je Stafilidis duplirao prednost poslije 16 minuta igre u drugom dijelu.

Grupa H

Bosna i Hercegovina - Kipar 2:0 (0:0)
/Džeko 70, 81/

Estonija - Grčka 0:2 (0:2)
/Torosidis 2, Stafilidis 61/

Gibraltar - Belgija 0:6 (0:3)
/Benteke 1, 43, 56, Vicel 19, Martens 51, Azar 79/

TABELA: Belgija 9, Grčka 9, BiH 6, Estonija 3, Kipar 0, Gibraltar 0.

Izvor: mondo.ba

Foto: klix.ba

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

idemo

10.10.2016 21:55

Bosno idemo Hercegovino..bravo zmajevi

ODGOVORITE
Name

Wesq

11.10.2016 06:08

Znatno bolje su se borili nego protiv Belgije. Milan se borio ko lav. Lulic i Visca pretrcali po 10 km. Ognjen neprikosnoven na desnom boku. Dzeko opet egzekutor. Belgiji nemogu okrenut cipele al sa ostalim se mogu nositi.

Name

ime

11.10.2016 02:15

Ni jedan comentar o sportu a da je u pitanju nacionalizam bilo bi preko 100 .

ODGOVORITE