Gladna usta hrane nacionalizmom

Dok su lideri građanima BiH nametali vruće političke teme, stvarni život građana ostao je po strani i postajao sve teži.

Republika Srpska 10.10.2016 | 21:39
Gladna usta hrane nacionalizmom
Od početka 2015. godine do sada javnost je bombardovana pričama od kojih nije imala gotovo nikakve koristi, a mnoge nikad nije ni razumjela: mehanizam koordinacije, izjava o evropskim integracijama, reforma pravosuđa, ko je izdajnik u Republici Srpskoj, da li je stvaran ili falsifikovan potpis ministra Dragana Mektića na formiranje neke radne grupe u Sarajevu

Ništa manje energije nije prosuto ni oko kredita Milorada Dodika, njegovog sudskog procesa za klevetu protiv Mladena Bosića, odustajanja od referenduma o pravosuđu BiH, zahtjeva opozicije da Dodik podnese ostavku, njihovog „tajnog plana“ za rušenje vlasti, Dodikove tužba protiv samog sebe ili oko prijetnje osvetom Igoru Crnatku. Na sve to došli su protesti i kontraprotesti u Banjaluci, te nacionalistički sukobi zbog objave popisa stanovništva i referenduma o Danu Republike.



U tom periodu, činjenice koje život znače ostale su u zapećku, a većina ih zvuči - pesimistično. Od 1. maja ove godine u Republici Srpskoj je struja za domaćinstva skuplja 5,4 odsto, a za privredu 3,4 procenta. Bez posla je 131.927 osoba, a prema procenama, oko 80.000 njih hljeb zarađuje na crno.

Siva ekonomija godišnje odnese trećinu BDP, odnosno oko tri milijarde KM. Prosečna plata u Republici Srpskoj od 838 KM nije dovoljna ni za osnovne troškove života, a najniže zarađuju radnici u privredi. Blizu 84.000 radnika prijavljeno je na platu do 500 KM.

Prosječna penzija je godinama 320 KM, ali mnogi penzioneri primaju minimalnih 180 maraka. Više od 150.000 građana su “socijalni slučajevi”.

Profesor političkog marketinga na Banjaluka koledžu Mladen Mirosavljević tvrdi da političke stranke nametnutim temama, uglavnom nacionalnim, nastoje skrenuti pažnju sa životnih tema i problema koji nas cekaju.



"Možda su upravu i oni koji tvrde da građani ne žele čuti istinu, pogotovo ako ona zvuči pesimistično, i radije slušaju lažna obećanja, živeći u uvjerenju da će sve probleme riješiti neko drugi. Naravno, na bezbolan način po njih. Dovoljno je takođe pogledati medije pa uočiti da je odavno zavladalo propagandno i tzv. 'žuto' novinarstvo, koje je upravo u funkciji skretanja pažnje sa pravih problema", kaže Mirosavljević za „EuroBlic“.

Zaduženja

Vlada Republike Srpske se prošle godine putem hartija od vrednosti zadužila za 407,6 miliona KM, a ove godine 375 miliona KM, plus 51,2 miliona KM kreduta MMF.

Obaveze privrede Republike Srpske rasle su u posljednjih nekoliko godina prosječno za oko 600 miliona KM godišnje, a u prošloj godini su dostigle čak 15,5 milijardi KM.

Propale su dvije banke – Bobar i Banka Srpske, a u njima desetine miliona KM depozita budžetskog novca.

(EuroBlic)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

nn

10.10.2016 19:48

Mani jelo, važni su izbori......

ODGOVORITE
Name

nnn

10.10.2016 22:28

Protestujem,u kuvanju premalo mesa.

Name

MIHAILO MIKIC

11.10.2016 01:52

Ne zivi covjek samo o hlebu i vodi, veci i o svakoj Rijeci Gospodnjoj. Nije greota niti sramota biti nacionalista i voljeti svoj narod. Bog je stvorio narode, vec je od Boga greota a od naroda sramota biti sovinista i druge narode mrziti. Velika je razlika izmedju Bogoljubivog naciobaliste koji svoj narod voli a tudji postuje i soviniste koji sledeci globalizam ne postuje ni svoj narod ni druge narode!

Name

Srbin realista

11.10.2016 00:50

Nacionalizam i odbranu Srpske nemijesati sa ekonomskom situaciom.Tesko jeste mnogima ali nesmijemo dopustiti da nas ukinu....

ODGOVORITE
Name

Netreba nam

11.10.2016 03:01

Bravo! Sve potpisujem.

ODGOVORITE
Name

NACIJONALISTI

11.10.2016 05:19

Ajmo nacijonalisti malo komentara

ODGOVORITE
Name

KOCA POPOVIC

11.10.2016 05:20

BAŠIBOZLUK, BAGRA I BRABONJCI USTALI DA OBNOVE DUŠANOVO CARSTVO. SRBI SU SAMO PROTIV ONOGA KO BI HTEO DA IH MAKAR MALO OPAMETI,A ODUŠEVLJENO KLIČU SVAKOME KO IH JOŠ VIŠE ZAGLUPLJUJE , UNAZADJUJE I UNESREĆUJE. ŽALOSNO JE ŠTO SU SRBI U CIVILIZACIJSKOM I KULTURNOM POGLEDU OSTALI NA NIVOU NA KOME SU BILI PRIJE STO GODINA. ONI NISU U SUKOBU SA SVETOM NEGO SA SAMIM SOBOM, VRAĆAJUĆI SE NA ŠAJKAČU I OPANAK IZ KOJIH SU JEDVA IZAŠLI.BIO SAM I OSTAO SRBIN, NISAM BOLESNA ZADRIBANDA I SRBENDA.TAKVI SU IZDALI I OSRAMOTILI SRPSKI NAROD I NARUGALI SE NJEGOVOJ SLAVNOJ ISTORIJI. REČE KOČA POPOVIĆ, PARIŠKI DJAK I KOMANDANT, MINISTAR VANJSKIH POSLOVA KOJEM SU SE AMERIČKI I RUSKI AMBASADORI KLANJALI U UJEDINJENIM NACIJAMA.

ODGOVORITE
Name

Žika Ž

11.10.2016 05:32

Život damo Dodika ne damo! Ne jesti al, mi je dodo u srcu. Snažan Dodik, gladan narod!

ODGOVORITE