Kvinsi Miler: U Zvezdi sam imao odlične saigrače i trenera!

Želeo sam da učim, zato sam i došao u Evropu! "Znali smo da smo favoriti za osvajanje ABA lige i Superlige Srbije, zato smo tražili samo dve stvari - konstantnost u igri i skromnost", otkriva Amerikanac.

Košarka 15.10.2016 | 18:45
Kvinsi Miler: U Zvezdi sam imao odlične saigrače i trenera!
Kvinsi Miler. Jedan od heroja Crvene zvezde prošle sezone. Čovek koji je utkao sebe u odbrani dve najznačajnije krune, ali i istorijskom plasmanu u četvrtfinale Evrolige. Ali mnogim je navijačima crveno-belih zario prst u oko kada je javno od Zvezde tražio svoj novac (65.000 dolara prim. aut.).

Pojedine je za srce ujeo i mnogo ranije, kada je unapred potpisao ugovor sa Makabijem, iako je tek trebalo da uđe u završne bitke sa Crvenom zvezdom. Svašta je Kvinsi Milerpravio na terenu, gazio evropske velikane redom, ali je umeo i da „začini“ van igrališta. 

Ali njegovi igrački kvaliteti preporučili su ga posrnulom košarkaškom gigantu, gde je potpisao milionski ugovor. Ali ponovo ga je ona nemirna strana karaktera umalo skupo koštala. Dan kada je u domovini otišao sa društvom da odigra partiju basketa verovatno će pamtiti do kraja života. Jer, ne samo što je doživeo tešku povredu ligamenata kolena, već je umalo ostao i bez kluba. Ipak, na kraju je Makabi odlučio da zadrži Milera i pruži mu punu podršku u oporavku.

„Osetio sam da sam nešto gadno poremetio u kolenu. Znao sam da je nešto baš loše, ali nisam očekivao da će biti toliko. Ipak, bilo je“, počeo je Miler priču za Eurohoops.

A to nije bila prva povreda te vrste koju je proživeo. Nekoliko godina ranije, tačnije u danima kada je bio na koledžu, Miler je pretrpeo i kidanje prednjih ukrštenih ligamenata, a upravo je ta povreda značajno uticala i na njegovu dostupnost u NBA ligi, ali to kako su ga skauti posmatrali.

Tokom Letnje lige 2015. godine Miler je imao još jednu tešku povredu, koja ga je definitivno odvojila od NBA, bar u meri u kojoj je on želeo da učestvuje. Nakon silnih oporavaka, prelaska iz Detroita u Bruklin, dolazak u Zvezdu video je kao prekretnicu u karijeri.

„Mogu reći da mi je prelaz s američke na evropsku košarku bio lak. A znate zašto? Imao sam veliku želju da učim. Dolaskom u Evropu bio sam svestan da ću igrati drugačiju košarku od one na koju sam navikao. Ali tada sam shvatio da moram da postanem otvoren za nove stvari i slušam šta drugi imaju da kažu. Uostalom, u Zvezdi sam kraj sebe imao izvanredne saigrače, ali i trenera koji su mi pomogli“.

Na kraju najveći uticaj na veliki pomak napred u karijeri imalo je to što je postao - šampion.

„Koncentracija je bila ključna za nas. Znali smo da smo favoriti za osvajanje ABA lige i Superlige Srbije, zato smo tražili samo dve stvari - konstantnost u igri i skromnost. Ponekad smo se malo mučili jer iako smo imali neke velike evropske pobede, gubili smo mečeve u ABA ligi. Zato smo i bili drugi na tabeli pre početka plej-ofa (iza Budućnosti prim. aut.), ali onda smo sazreli i osvojili obe titule“.

Evropi je pokazao sav talenat i arsenal kojim raspolaže, a to je odmah nateralo pojedine NBA klubove da ponovo zakucaju na vrata Kvinsija Milera. Ali izabrao je Makabi.

„Kada sam već dogovorio saradnju s Makabijem, dobio sam nekoliko unosnih NBA ponuda. Ali sve sam to odbio. I nisam zažalio nijednog trenutka. Razmišljao sam - ako su bili tu ovog leta, biće i sledećeg. Ali nije mi to ni važno, jer sam stvarno želeo da zaigram za Makabi. Znam da sam napravio pravi potez“.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar