Namjeravamo "Turski tok" da realizujemo

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o Turskom toku, te da su izrazili namjeru da taj gasovod i realizuju.

Svijet 10.10.2016 | 16:10
Namjeravamo "Turski tok" da realizujemo
Na Svjetskom energetskom kongresu, koji se od 10. do 13. oktobra održava u Istanbulu, Putin je rekao da su nedopustivi pokušaji da se obuzda razvoj energetske industrije zarad političkih ambicija pojedinih zemalja.

"Pod tim podrazumijevam uvođenje sve popularnijih sankcija i ograničenja dostupnosti investicionih resursa i tehnologija. Ti potezi ne daju rezultata ni onima koji to iniciraju“, rekao je Putin.

On je takođe rekao da će Rusija ostati pouzdan globalni dobavljač energenata, budući da oni garantuju uspješno funkcionisanje mnogih ekonomija svijeta.

On je precizirao da nafta i gas iz Rusije čine jednu četvrtinu ukupnog energetskog balansa Evropske unije.

„Potražnja za naftom i gasom i dalje raste, iako ne tim tempom kao ranije. Potražnja za tradicionalnim energentima ne proizilazi isključivo iz automobilske i energetske industrije takvih zemalja kao što su Kina i Indija, već zbog toga što se nafta i gas prožimaju u praktično svim sferama života", rekao je Putin.

OPEK-a Rusija je spremna da podrži odluku

Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) kada je riječ o zamrzavanju ili čak smanjenju nivoa eksploatacije nafte, izjavio je Putin.

To je, kako je rekao, najvjerovatnije jedina ispravna odluka kako bi se očuvala stabilnost svjetske energetske industrije. Putin je dodao da to ni na koji način neće narušiti tržišne mehanizme već će da ubrza rebalans tržišta.

(Sputnjik)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Joca

10.10.2016 14:25

Eh Turci ,Turci,Napraviše tunel ispod Bosfora 13,5 km,most preko Bosfora,oko 18000 km novog puta,hiljade novih škola,novi trći aerodrome u Istanbulu a sada i turski tok.Smiješno u odnosu na nas!

ODGOVORITE
Name

CtrlDel

10.10.2016 14:36

...Aerodrom Trebinje, AndricGrad, studentski dom Pale, autoput, vocnjak....ihhhh ima toga..

Name

Bn69

10.10.2016 15:36

Ali oni nisu imali referendum ili anketu, ne znam već kako je zovu.

Name

yugosloven

10.10.2016 15:23

LJUDI KAKO DA DODIK NIJE SA NJIMA

ODGOVORITE
Name

Jaja

10.10.2016 15:58

To je lijepa vijest.Samo da amerika ne upetlja prste i da dade zeleno svjetlo albanicima da prave nerede u Makedoniji mozda Srbiji ili ovde kod nas.Jer ameri hoce nemire samo cekaju takve olaksice.

ODGOVORITE
Name

yugosloven

10.10.2016 17:44

DRUG MORAMO PRIHVATITI OVDJE SE KUHA BOSANSKI LONAC I BOSNA JE CRENTAR TRECEG SVJETSKOG RATA