Video - Novakov "reset": Po radost u Šangaj!

Najbolji teniser sveta na mastersu u Kini, gde brani trofej, kreće "novim putem" sa drugačijim pristupom...

Tenis 10.10.2016 | 19:45
Video - Novakov "reset": Po radost u Šangaj!
Novak Đoković vratiće se na takmičenjima posle tačno mesec dana odsustva. Najbolji teniser planete braniće trofej na mastersu u Šangaju, što će mu biti prvi turnir nakon US Opena, kada je u finalu poražen od Stena Vavrinke.

Zbog povrede lakta napravio je nešto dužu pauzu, otkazao u međuvremenu nastup u Pekingu, a u Šangaju u drugom kolu očekuje ga duel sa Fabijom Fonjinijem.

"Trenirao sam dobro poslednje dve nedelje i pokušaću u Šangaju da se vratim trci sa konkurentima", objasnio je Đoković.

On je ponovio da je nakon osvajanja prvog trofeja u karijeri na Rolan Garosu, jedinog grend slema koji mu je nedostajao u konkurenciji, postao svestan da ne oseća radost prilikom igranja tenisa i da mu je sada prioritet da ponovo pronađe sreću i zadovoljstvo na terenu.

"Mogu da kažem da sam sada promenio pristup. Poslednja tri meseca bila su obeležena usponima i padovima. Bio sam fizički i prihički iscrpljen i bilo mi je neophodno da napravim pauzu. Sada mi je na prvom mestu samo da ponovo uživam na terenu, a sve ostalo je manje važno", rekao je Đoković.

Najbolji srpski teniser rekao je da će se neke stvari promeniti iz korena.

"Promenio sam način razmišljanja. Sam sam se promenio. Više nisam onaj isti teniser od pre tri, ili šest meseci. Razvijam se svaki dan, pokušavam da upoznam sebe bolje i da shvatim šta život nudi. Ne znam šta nudi budućnost, jer to ne možeš da predvidiš, ali jedini način da predvidiš budućnost je da je stvoriš. Ne želim da razmišljam šta će se desiti, ili šta je bilo, razmišljamo samo o sadašnjosti. Ako ne igram polufinale ili finale nekog turnira, ili ne osvojim trofej, to ne znači da to ne želim, ali je činjenica da mi takve stvari nisu donosile radost u prethodno vreme. Nisam osećao zadovoljstvo na putu do njih... Cilj i dalje isti - na terenu pružiti maksimum na svakom meču, ali ne želim da više osećam pritisak zbog turnira i trofeja koje nisam još osvojio, ili rekorda koje nisam stigao. Zahvalan sam na onome što sam postigao do sada. Trenutno sam u toj fazi, pa ćemo videti šta će biti", naveo je Đoković.

Novak je naveo da je to možda najbolji način da se izbegne pritisak.

"Rekao sam da mi je do skoro tenis donosio radost, da sam uživao u tome, ali su veliki rezultati i uspesi počeli da se nameću kao normalne stvari. Očekivanja javnosti su velika i u poslednje vreme i ja i moj tim osetili smo veliki pritisak. To mora da se promeni jer vam takve stvari poremete ravnotežu, kako na terenu, tako i u životu, izgubite balans koji je najvažniji u svemu. Cilj je ostati smiren, biti bez opterećenja, pronaći optimalno stanje uma, jer samo to donosi radost. Tom cilju težim i idem tim putem, a koliko će on biti dug, to ćemo videti", naveo je Đoković.

Ono što je izvesno je da će Đoković u Šangaju imati veliku podršku sa tribina. Da je veoma omiljen u najmnogoljudnijoj zemlji sveta osetio je već po dolasku na aerodrom.

Srpski teniser odbranu trofeja u Šangaju počinje u utorak u podne, a koliko mu je pauza i "resetovanje" u prethodnom periodu zaista pomoglo videćemo vrlo brzo.



Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar